Egy nem Oreo-rajongó vallomása

Az Oreo világsiker - csak nálam nem? Mégis megpróbálkoztam az otthoni sütéssel, és visszaszívom: tényleg finom!

Az Oreo keksz valamiféle misztikus dolog lett itt Magyarországon. Talán a misztikus nem is jó szó, inkább a vágyott vagy elérhetetlen, bár ma már azért könnyen beszerezhető egy benzinkúton is. Egyszer csak feltűnt itthon, érdekes, hogy a millió-egy amerikai kekszből pont ez. Ott hihetetlen kultusza van, az biztos: a legeladottabb keksz 1912-es piacra lépése óta. A recept azóta gyakorlatilag változatlan, legalábbis az alaprecept, mert sok változat, limitált kiadás készült azóta, és készül évről évre. Az egyetlen változást a 2006-os év hozta, amikor a transzzsírokat elhagyva kissé módosították a receptet.

A keksz egyébként egy ún. szendvicskeksz, A Nabisco (a gyártó neve) szerint "csokoládés szendvicskeksz", de inkább kakaósnak mondanám. Tehát két kakaós keksz között egy édes, fehér krémet találunk. Én magam nem vagyok elragadtatva tőle, gyermekkorom néhány Egyesült Államokban töltött éve után sem lettem rajongó. Egy barátom szerint ezzel egyedülálló vagyok a világon, de azért ez nyilván enyhe túlzás. Szóval a keksz nem is keksz, hanem – szintén a gyártó szerint – ostya. De nem igazán ostyatésztájú egyébként, viszont nagyon morzsálódik, száraz, a krém pedig szerintem túl édes, és a keksz szárazságához mérten nem elég.Ez vagyok én. A milliárd másik ember meg, aki szereti, azt mondja, fantasztikusan ropogós a keksz, a krém pedig légiesen könnyed.

Minden esetre az Oreo egy amerikai hagyomány, ráadásul szponzorként civil ügyeket karol fel, sporteseményeket támogat, nemrég felemelte a hangját például a meleg büszkeség tárgyában, egy szivárványszínű krémmel töltött kekszet mutató hirdetés formájában. A különböző ünnepekre is különlegességeket gyártanak, például Halloween-re narancssárga krémes, Karácsonyra zöld és piros töltelékkel töltött sütiket. Ilyenkor még a kekszekre nyomott pecsét is az ünnepet idézi (pl. töklámpás és karácsonyfa). Készült már tavaly Thanksgivingre, azaz Hálaadásra a Starbucks által híressé tett pumpkin spice-os, azaz sütőtökfűszeres limitált kiadás, és idén februárban, tehát a napokban dobják piacra a nagyon is amerikai, nagyon is hagyományos red velvet, azaz vörösbársony Oreot, amely két vörös kekszből, és krémsajtos töltelékből fog állni. Létezik egyébként mentás keksz is, és a jó amerikai mogyoróvajas is. Ezek közül itthon nem kapni egyik fajtát sem, de egyébként sem a magyar ízlést tükröznék. Az ízlést ugyanis nagyon becsben tartják, Japánban pl. bevezették a zöldteás kekszeket, Kanadában az epres milkshake ízűt, de időről időre, csak a Egyesült Államokban a vörös bársonyhoz hasonló limitált kiadásokkal jelentkeznek.

A házi Oreo receptjéért kattints a fotóra!

Nekem a jelenség egyébként szimpatikus, csak maga a termék nem ízlik annyira. Ezen akartam segíteni, amikor magam jártam utána egy receptnek, amivel házilag is elkészíthetem. Nem pont olyan, mint a bolti, bár a krém nagyon hasonlít (és annyit teszek bele, amennyit én akarok!). A tésztája puhább (éljen), és persze nekem a egész jobban ízlik. Ízre egyébként tényleg nagyon hasonlít az egész, csak a textúra más, de én ezzel ki is békültem. És – nem utolsósorban – mindenki másnak, Oreo-rajongóknak, és teljes ignoranciában szenvedőknek egyaránt ízlett.

Olvastad már?

Szalagtalan fánk

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...