Mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyekből nem érdemes biot venni

Gondoltad volna, hogy sokszor nincs is különbség a bio és a hagyományosan előállított termékek között?

A biotermékek előállításánál az ökogazdaságoknak kerülnie kell a kémiai növényvédőszerek, műtrágyák, antibiotikumok és génmódosított, azaz GMO-vetőmagok használatát. Viszont a legújabb kutatások alapján nem mindig érdemes a többnyire jóval drágább organikus terméket leemelni a polcról.

Egyrészt kezelhették a bioterméket is olyan szerekkel, amiket nem tiltanak a szabályok, de azért nem feltétlenül egészséges a fogyasztásuk, másrészt pedig a különböző termékek különböző mértékben veszik fel az alkalmazott szereket.

Hús- és tejtermékekből érdemes biot venni

Alapvetően minden hús- és tejterméknél érdemes a drágább, ökológiai termelésből származó verziót választani.  Ezek antibiotikummentesek, és az állatokat nem kezelik növekedést gyorsító nemi hormonokkal sem, ami nem feltétlen mondható el a hagyományosan tartott társaikról.

Klasszikus madártej

Tojás, tej, cukor, vanília – gyakorlatilag ennyiből áll a madártej. Nem kell bele se keményítő, se liszt, se pudingpor, így is szép sűrű, na meg eszméletlen finom krémet kapunk, ha ...

Egyszerű borsos tokány

A tokányról ha beszélünk, akkor mindenkinek egynél több verzió jut eszébe. Viszont most a legegyszerűbb receptjét olvashatjátok el, ami pedig a borsos tokány.

A vékony héj is veszélyes lehet

Figyeljünk oda a vékony héjú terményeknél is, főleg, ha azokat héjastul esszük. Az eper, alma, barackfélék, spenót, sóska mind tartalmazhatnak még növényvédőszereket, és azok még alapos mosás után is a héjukban maradhatnak. A gumós termések, mint pl. a burgonya, szintén felveszik a szereket, és mivel sokat eszünk belőlük, érdemes a bio verziót megvenni.

Klasszikus máglyarakás

A máglyarakás az az egész évben készíthető édesség, ami klasszikusnak számít, és tényleg nagyon sokan szeretik. Nővérem első komolyabb konyhai próbálkozásai között tartjuk ...

A vastag héj megakadályozza a növényvédőszerek bejutását

Viszont jó hír, hogy a vastag héj, amit többnyire nem fogyasztunk el, nagyrészt megakadályozza a növényvédőszerek bejutását a zöldség, gyümölcs húsába, ezért ezeket nyugodtan megvehetjük hagyományos gazdálkodásból is. Ilyenek az avokadó, ananász, dinnye, tök, citrusfélék, banán. A hagyományosan előállított mezőgazdasági termékekben vegyszernyomokat vizsgáló kutatások alapján a quinoa, spárga, brokkoli, kelbimbó és a gombák is tisztának számítanak, ezekből is felesleges pénzkidobás a drágább, organikus változatot megvenni.

Téli minestrone Anna konyhájából

Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is készítem néhanapján. A legjobban az itáliai ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...