"Nem a méret a lényeg, sokkal fontosabb, hogy jó minőségű csokiból készüljön!"

Ismét rekordot döntött a téli ünnepek szezonális édességeinek a forgalma - más érdekességek között ez is kiderült a Magyar Édességgyártók Szövetségének sajtótájékoztatóján!

Bár még csak a tavalyi eredményeket látják a Magyar Édességgyártók Szövetségnél, az már most kiderül, hogy ismét rekord született.

  • Tavaly 3,4 milliárd forintért vásároltunk karácsonykor 656 tonna édes ajándékot - és ebben a szaloncukrok még nincsenek is benne!
  • Az ünnepi édességekből eddig 7%-kal vásároltunk többet, mint tavaly ilyenkor, pedig már az is rekordnak számított.
  • Minden évben csokimikulásból fogy a legtöbb, tavaly a színes figurák a szezonális csokiforgalom 63%-át fedték le, a második helyezett pedig a hagyományos ajándékcsomag volt.
  • A legtöbben hipemarketekben vásároljuk meg a csizmába valót a nagyobb választék és a jól látható promóciók miatt, de a korábbi évekhez képest a szupermarketek és diszkontok részesedése is nő.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint nagyon jól indul a szezon, elképzelhető, hogy idén még a tavalyi rekordokat is megugorják. Bár "itt azért érdemes tudni, hogy nagyjából stagnáló piacról beszélünk, a „rekord” valójában mindössze 1-2 százalékos változásokat jelent”- mondta Sánta.

Az egyik hipermarket felmérése szerint nő az a trend, hogy a vásárlók inkább a kisebb kiszerelésű, de jobb minőségű csokoládékat választják. Sánta Sándor szerint ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben sokat költöttek a valódi csokoládé kommunikációjára.

  • A figurák esetében egyértelmű a minőségi növekedés, és a szaloncukrokon is kimutatható, bár ott még gyakran fordul elő, hogy a csokoládérész bevonómasszából készül.

A kereskedők és a Szövetség emellett egyaránt úgy érzik, hogy nő a kereslet a speciális táplálkozási igényeket kielégítő termékek iránt. Vannak laktóz, paleo, cukormentes és bio mikulások, de szaloncukrok esetében is egyre szélesebb a speciális kínálat.

Az InsightLab piackutató intézet által készített reprezentatív felmérés szerint a magyar vásárlók több dolgot is néznek a Mikulás-figura vásárlásánál:

  • Nem a méret a lényeg, sokkal fontosabb, hogy jó minőségű csokiból készüljön.
  • Második szempont az ízesítés, harmadik pedig az ár.

A szaloncukrok közül - amiből a magyar háztartások 93%-a vásárol az ünnepek előtt - a zselés ízesítésű a kedvenc, majd sorrendben a marcipános, alkoholos, csokikrémes, karamellás és kókusz ízesítést választjuk.

Az édességipari trendek szerint egyre többen szeretjük az étcsokoládét a tejcsokoládéval szemben, valamint lassacskán nő az igény a csökkentett cukortartalmú, zsírszegény, light-os, "egészségesített" verziók iránt, de egyenlőre főleg a 40 év feletti lakosság körében.

Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója és tulajdonosa

A sok hasznos tudnivaló mellett a sajtótájékoztatón átadták a Magyar Édességgyártók Szövetségének Édesiparért díját. Ezt a díjat mindig egy olyan személy kapja, aki kiemelkedően fontos a hazai édesipar számára, vagy azért, mert munkájával és tehetségével az elvárhatónál többet tesz közös céljainkért, vagy mert termékeivel segít a hazai édességgyártás ismertségének, jó hírének öregbítésében. A díjat idén a chocoMe kft alapítója és tulajdonosa, Mészáros Gábor kapta.

Ezeket olvastad már?

A csoki az új fogamzásgátló?

Kísérletek bizonyítják, hogy a csoki intenzívebb és tartósabb örömérzetet okoz, mint egy csók. De vajon ez az édesség a Föld túlnépesedési problémáit is megoldhatja?

admin

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...