Persze sokszor időhiányban szenvedünk, és munka után már legtöbbször annyira fáradtak vagyunk, hogy örülünk, ha valami gyors és könnyű vacsorát össze tudunk dobni.
De lehet előre készülni ezekre az esetekre, mondjuk egy unalmas hétvégi napon!
Ha otthon összedobunk egy-két mártogatós szószt, müzliszeletet vagy esetleg lekvárt főzünk, nemcsak hogy anyagilag járunk jól, de egészségesebb fogásokhoz is juthatunk. Nézzük, melyek azok, amelyeket érdemes otthon készíteni, hiszen így még finomabbak is lesznek, mint bolti változataik.
Zabpehely és müzli
A boltban kapható zabpehely általában tele van felesleges cukorral és egyéb tartósítószerekkel, ahogyan a müzliszeletek is. Pedig nem egy nagy kaland az előállításuk. Zabpehelybe tegyünk mazsolát, aszalt gyümölcsöket, dióféléket vagy akár szezámmagot és mákot, édesítsük mézzel, és fűszerezzük fahéjjal. Ha müzliszeletet készítenénk, ugyanígy járjunk el, csak egy kevés almalevet is adjunk a keverékhez, majd kis adagokban porciózzuk az egyveleget tepsibe, és süssük meg. Isteni lesz a végeredmény.
Ketchup, mustár és majonéz. Három olyan szósz, amit 99%-ban boltban vásárolunk. Persze valóban sokkal könnyebb lekapni a polcról, mint elkészíteni – tudom én. De ha rászánunk egy kis időt, minden szempontból jobban járunk! Persze sajnos a paradicsomszezonnak már vége, de a majonézzel és mustárral mindenképp érdemes tenni egy próbát. Ezeket aztán a saját kedvünkre fűszerezhetjük is, például füstölt paprikával.
A humusszal ugyanez a helyzet. Persze lehet a boltokban kapni olyat is, ami nagyon finom – és méregdrága – , de frissen és tartósítószer-mentesen nem lenne jobb?
Salátaöntet
Na ez az, amit én tényleg nem értek. Miért veszi meg valaki a kis zacskós salátaönteteket? Nem lenne sokkal egyszerűbb házilag elkeverni az olajat némi ecettel/citromlével és zöldfűszerekkel? Itt egy tuti recept!l
Keverj össze egy rész olívaolajat két rész enyhébb ecettel, például almaecettel, adj hozzá apró kockákra vágott mogyoróhagymát, egy kevés mustárt, sót és borsot. Tedd egy zárható üvegbe, és rázd addig, míg homogén nem lesz az öntet.
Borsókának, sült vagy olaszborsónak is nevezik ezt az apró roppanós levesbetétet, amit szintén sűrűn lekapunk a boltok polcairól. Nem tagadom, én is imádom, és eddig eszembe nem jutott volna házilag elkészíteni, pedig a végeredmény biztos vagyok benne, hogy szuper lesz.
Ha nekikezdenénk az elkészítésének, célszerű nagyobb mennyiségben gyártani – ha már úgyis koszolunk a konyhában – , hiszen a kihűlt gyöngyöket egy légmentesen záródó dobozban sokáig eltarthatjuk.
Mutatunk egy receptet, hátha nektek is kedvetek szottyanna az elkészítéséhez!
Hozzávalók
1 tojás
1 dl liszt
víz
só
olaj (sütéshez)
Keverjük össze az alapanyagokat. Nokedli állagot kell kapnunk! Majd melegítsük fel az olajat, és ha már jó forró, tegyük az edény tetejére a nokedliszaggatót, és szaggassuk át rajta a tésztát. Jó-jó, talán nem lesznek tökéletes kis gömböcskéink, de számít ez? Ha már aranybarnára pirultak a borsókák, tegyük őket szalvétára, hogy egy kicsit lecsöpöghessen róluk a felesleges olaj.
Ti miket szoktatok inkább otthon elkészíteni, mint megvenni?
Biztosan veled is előfordult már, hogy a mindennapi rohanásban elfelejtetted, hogy jönnek a vendégek, esetleg váratlanul toppantak be. Ezzel a trükkel akkor is nagyszerű vendéglátó lehetsz, ha nem készülsz napokig a konyhában a vendégekre, és csak pár perced van az előkészületekre.
Egyszerű, mégis ünnepi hangulatba ringató húsétel az alábbi, ami karakteres ízeivel garantáltan sokak szívébe belopja majd magát. A csirkecombok elképesztően szaftosra sülnek a fanyar ...
A savanyú káposzta nemcsak egy vitaminbomba, de egyben egy aduász is: a konyhában rengeteg módon felhasználhatjuk. A belőle készített rakottas igazi magyaros nagyágyú: fűszeres darált ...
Egy toszkán narancstorta és az angol battenberg sütemény receptje ihlette ezt az ínycsiklandó extrán narancsos, így az ünnepekre is tökéletesen illő süteményt.
Este fél 8 van, valójában már majdnem 4 órája sötét: elég szomorkás is lehetne ez a novemberi budapesti este. A Vitkovics Mihály utcába tartunk, mert egy olyan helyen nyílt fényes jövő előtt álló bisztró, ami nemcsak hangulatos, de befogadott már érdekes és előremutató projekteket.
Sajnos erre a kérdésre nincs egy válasz, de Napi Tippünkben eláruljuk, hogy mire érdemes figyelned, hogy minden alkalommal tökéletes legyen a krumplipüréd.
Senkit nem akarunk becsapni, mert attól még, hogy sütőben készül rántotthúsunk, egyáltalán nem lehet egészségesebb verzióról beszélni. Azt viszont nagyon is tudjuk garantálni, hogy jobb lesz, mint az olajban sült. Mindössze egy titkos hozzávaló kell!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...