Ez történik a testeddel fél órával a karácsonyi zabálás után

A karácsony, azon túl, hogy a szeretet ünnepe, a nagy kajálásokról, majd utána a nagy szunyálásokról szól – aki nem így csinálja, az nem is tudja, mi a jó. Nem véletlen azonban, hogy mindenki nagyjából ugyanúgy megy végig a karácsonyi zabapartin: a szervezetünkben ugyanazok a változások zajlanak le, mindegy, hogy éppen kiadós ünnepi ebédről, vagy finom maradékmentő vacsoráról beszélünk.

Mikor megérzed az illatokat

Ahogy belépsz a konyhába, vagy esetleg már a nappaliból is megérzed, hogy készül az ebéd – sőt, még akkor is, ha te készíted, a szervezeted már felkészül az evésre. Az illatok és gyönyörű ételek hatására ugyanis megindul a gyomornedv és az emésztéshez szükséges egyéb enzimek kiválasztódása a gyomorban, ami előkészíti az emésztőrendszeredet az előtte álló munkára.

Az előétel alatt

Ahogy nekiállsz enni, a gyomrod automatikusan kitágul, mert tudja, hogy elő kell készülnie a nagyobb ételmennyiségre. Ugyanebből az okból kifolyólag a gyomor-bél traktus is felpezsdül egy kicsit, a gyomorban, a hasnyálmirigyben és a belekben pedig megindul az emésztőenzimek kiválasztódása. Az inzulin is elkezd termelődni, ez a hormon felelős a glukóz vérből sejtekbe való szállításáért. Utóbbi folyamat beindítja a leptintermelést, ami több inzulinkiválasztódást eredményez. A leptin lesz egyébként az a hormon is, ami az evés után a telítettségérzetért lesz felelős.

Az étkezés első tíz-húsz percében

Nem csoda, hogy olyan sokan vannak, akik érzelmi evők: az evés hatására ugyanis boldogsághormon, vagyis szerotonin termelődik a szervezetedben, nagyjából az első tíz perc után. A szerotonin aztán aktiválja az agy jutalomközpontját – ez az, amiért olyan nehéz nemet mondani a repetára is.

via GIPHY

A kajálás vége felé

Ahogy elkezdesz tele lenni, a gyomrodban lévő érzőidegek és a ghrelinhez hasonló étvágykontrolláló hormonok jelzik az agyad számára, hogy elég lesz, befejezheted az evést. Ezt azonban könnyű ignorálni, ha mások is esznek körülötted, sőt, ha túl gyorsan ettél, akkor lehet, hogy nem is jut el az agyadig időben, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát vittél be.

A desszert után

Ahogyan befejezted az evést, a gyomor nagyjából öt percen belül elkezd lebontóenzimeket termelni, hogy az ételek elférjenek a vékonybélben. A könnyebb ételekből nagyon hamar folyadék lesz, a nehezebbekből, zsírosabbakból azonban nem – ezek egy darabig ott maradnak még a gyomorban, kényelmetlen érzést, puffadást okozva.

Fél órával evés után

Itt jön az a híres-neves kajakóma: a gyomorba siet minden felhasználható vér, hogy segítse az emésztést, főleg, ha nagyon nehéz ételeket ettél. Az összes energiád arra megy el, hogy a szervezet minél előbb le tudja bontani a zsírosabb kajákat is, és megkezdődhessen a teljes emésztés.

Két órával evés után

A májad elkezdi felbontani az ebédet vagy a vacsorát tápanyagokra, amelyeket aztán felhasznál és beépít a szervezeted. Minden extra kalória, amit nem használsz fel aznap, eltárolódik zsír formájában, a többiből viszont energiát nyersz – ezért nem rossz ötlet egy-két órával evés után elmenni egyet sétálni, vagy mozogni egy kicsit.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...