Az oregánó antioxidánsokban gazdag. Ezek a vegyületek segítenek leküzdeni a szervezetben található káros szabad gyököket. A szabad gyökök felhalmozódása ugyanis olyan krónikus betegségekhez kapcsolódik, mint a rák és a szívbetegségek. Több vizsgálat arra jutott, hogy az oregánóban és az oregánóolajban lévő számos antioxidáns segíthet megakadályozni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást.
Baktériumok, rákos sejtek ellen
Laboratóriumban végzett vizsgálat összehasonlította az oregánó, a zsálya és a kakukkfű illóolajainak antimikrobiális hatását, kiderült, hogy messze az oregánó az egyik leghatékonyabb illóolaj, amely ráadásul a baktériumok ellen is bevethető. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták azt is, hogy az oregánó és annak összetevői segíthetnek a rákos sejtek elpusztításában. A vizsgálat során vastagbélráksejteket oregánókivonattal kezeltek, és megállapították, hogy az megállította a rákos sejtek szaporodását, és segített elpusztítani azokat.
Vírusok ellen
Az oregánó és alkotórészei bizonyos vírusok ellen is védhetnek. Laboratóriumi vizsgálat során az oregánó összetevője, a karvakrol egy órán belül inaktiválta a norovírust, ami hasmenést, hányingert és gyomorfájást okoz. Egy másik laboratóriumban végzett kutatás szerint a timol és a karvakrol ugyancsak egyetlen órán belül inaktiválta a herpes simplex vírus 90% -át. Bár ezek az eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy az oregánó hogyan befolyásolhatja az emberek vírusfertőzéseit.
Gyulladás ellen
A gyulladás betegség vagy sérülés következtében felmerülő normális immunválasz. Azonban a krónikus gyulladás hozzájárulhat olyan betegségek kialakulásához, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és az autoimmun betegségek. Az oregánó antioxidánsai hozzájárulhatnak a szabad gyökök semlegesítéséhez, és ezáltal a gyulladás csökkentéséhez – mindezt egyelőre állatkísérletek igazolják. Ne feledd, hogy ezek a tanulmányok a oregánó hatásait koncentrált mennyiségben vizsgálták, vagyis nem az étkezési dózisban.
Ha úgy gondolod, hogy az oregánót kizárólag pizzákhoz és tésztaételekhez érdemes használni, nagyon tévedsz! Ez a sokoldalú fűszer számtalan módon bevethető. Keverheted salátához, levesekbe vagy pörköltbe, és házi szószok ízésítéséhez is kiváló. Az oregánó frissen, szárítva és olajként kapható, így könnyű hozzákapcsolni az étrendhez.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Miért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?
A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.
Jenei GrétaMajoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei GrétaAmiért az ezerarcú csicsókát nagyon szeretjük
A csicsóka a napraforgó közeli rokona. A hasonlóságuk látványos, de a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsik, és később nyílnak.
Jenei Gréta6 ok, amiért érdemes mogyorót enned
A mogyoró (más néven törökmogyoró, ami nem azonos a nálunk főleg sózva népszerű földimogyoróval) ízletes rágcsálnivaló, és számos étel remek kiegészítője. Ha valaki kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étrendbe illeszti, annak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.
Jenei Gréta