Kiderült, a gladiátoroknak nem is volt mesés felsőtestük, ráadásul fura diétát követtek

Bár tökéletes testtel ábrázolták őket, valószínűleg kissé kövérkések voltak az ókori harcosok, és mindez ráadásul egy tervezett diéta eredménye volt.

A gladiátorokat izmos, erős felsőtestű "csodaférfiaknak" képzeljük, nyilván azért, mert így ábrázolja őket az összes történelmi film a Gladiátortól a Spartacusig, ám most a Gastro Obscura minden álmunkat összetöri. Szerinte az arénák harcosainak testét nem izom, hanem vastag réteg zsír borította. A következtetést különböző archeológiai kutatásokból vonták le, amelyek arra mutatnak, hogy a gladiátorok étrendje szénhidrátokra, főleg olyan ételekre épült, mint a bab vagy az árpagyöngy.

Csontokból étrend

A gladiátorok fizikumát egy bécsi orvosi antropológus csoport kutatta, akik egy több, mint 2000 éves gladiátorsír feltárása alapján jutottak ezekre a következtetésekre. A csontokon és a fogakon egy olyan analízst végeztek, amely ásványi anyagokat mutatott ki, például kálciumot és cinket, ebből tudták rekonstruálni az étrendjüket. A maradványokból kimutatott ásványi anyagok arányából arra következtettek, hogy nagyon kevés állati eredetű élelmiszert fogyaszthattak, és sok szénhidrátban gazdag hüvelyest ehettek. A kutatás eredményeivel összefüggenek olyan szöveges emlékek is, amelyek “árpagyöngy-evők”-ként hivatkoznak a gladiátorokra.

via GIPHY

Nem spórolás, hanem tervezett diéta

Érdekes módon úgy tűnik, nem azért ehettek olyan kevés húst, mert szegények voltak. Bár sokan valóban rabszolgaként álltak a küzdőtérre, olyanok is bőven akadtak, akik önszántukból választották ezt a sorsot maguk számára. Ebből arra következtettek a kutatók, hogy nem spórolás céljából vonták meg a húst a gladiátoroktól, hanem más céljuk volt a szénhidrát gazdag étrenddel. A bécsi antropológusok szerint a cél az volt, hogy a testüket egyenletes, puha háj fedje be, így az idegvégződéseik kevésbé legyenek kitéve a fájdalomnak, ütéseknek, a kisebb vágások pedig kevésbé voltak életveszélyesek a számukra.

Az ókor dietetikusai

A legérdekesebb az egészben az, hogy az ókorban már tudták, milyen fontos kapcsolat van az étrend és a teljesítmény között, és szándékosan hizlalták fel küzdésre szánt rabszolgáikat. A gladiátorok birtoklása óriási érték volt, ezért a tulajdonosaik meg is becsülték őket, vigyáztak rájuk, komoly elit orvosi felügyelet alatt tartották, edzették, fürösztötték, fűtött helyiségekben laktatták őket. A cikk szerint csakúgy, mint a mai testépítők, ők is kaptak étrend-kiegészítőket: ezek olyan italok lehettek, amelyeket csontokból nyert hamuval készítettek, hogy feltöltsék a kalcium készleteiket.

Ezt olvastad már?

13 étel, ami segít megnyugodni és legyőzni a stresszt

Ókori photoshop

Na de ha a gladiátorok mégsem voltak olyan tökéletes felsőtesttel áldottak, miért ábrázolták őket mégis izmosnak és szálkásnak? Mert az ókoriak épp olyanok voltak, mint mi most, éppúgy idealizáltak, ahogyan ma a címlaplányokat photosoppolják - szebbeknek, mint amilyenek a valóságban.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...