Nem eszik olyan forrón a kutyát

Mostanában mindenki hamburgerlistákat gyárt és hamburgert zabál, de a szegény kistesóval, a hot doggal, nem törődik senki, pedig ez is lehet ugyanannyira izgalmas és finom!

Hot dog extrákkal

Hosszú évekig mindenki pfujolt a hamburgerre, hogy mennyire műanyag és egészségtelen, ehhez képest újra divatba jött. Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy most sem a gyorséttermi változatokat istenítik, hanem a gourmet burger az igazi sikk. Igazi húsból (mert igen, már műhús is létezik), tisztességes zsemlében, ízletes zöldséggel és szósszal. Annyian megírták már, hogy hol és mit kell enni; milyen a jó húspogácsa, hogyan lehet feldobni a megszokott önteteket és leszámolni a ketchup-majonéz-mustár mesterhármassal. De mi a helyzet a mostohatestvérrel, a hot doggal? Legalább annyira változatosan és ízletesen elkészíthető.

Az első hot dogot nagy valószínűséggel német bevándorlók kezdték el árusítani Amerikában, „dachshund” néven és 1867-ben nyitotta meg Charles Feltman (a szintén német származású hentes) az első hot dog-standot New Yorkban. Azóta elég szép karrier futott be, amire egy példa lehet, hogy New Yorkban több mint 107 millió dollár értékben adtak el hot dogot 2008-ban. Igen szép szám, amit nagy valószínűséggel a magyar hot dog-ipar nehezen tudna legyőzni, de nálunk is igen nagy sláger. Szinte minden strandon, fesztiválon, büfében vagy piacon árusítják, legtöbbször pocsék minőségben.

Hot dog stand New York utcáin

De milyen is a jó hot dog? Mint minden ételnél, itt is az alapoknál kell kezdeni: jó kifli, jó kolbász vagy virsli és jó szósz. A kifli kiválasztásánál felejtsük el az előre csomagolt, amerikai zászlós tartósítószeres és mesterségesen felpuffasztott változatokat. Vegyük a fáradtságot és keressünk egy pékséget, ahol normális kiflit adnak, vagy ha nagyon elszántak vagyunk, mi magunk is megsüthetjük.

Talán a hot dog legfontosabb eleme a hús. Készíthetjük virsliből is, de az igazán finom hot dogban kolbász lapul. Szerencsénkre ma már könnyű jó minőségű grillkolbászhoz jutni, ráadásul még közel egy hónap van hátra a nyárból, így nyugodtan grillezzük meg kint a kertben. Mindegy, hogy a klasszikus magyaros, paprikás változatot vagy bajor kolbászt, esetleg citrommal ízesítettet dobunk a rácsra, garantáltan más dimenzióba repíti a hot dogot. Kerti partira is ideális fogás lehet, mert ha előkészítünk minden hozzávalót és a vendégek elé kitesszük, akkor nekünk csak a kolbászokat kell sütögetnünk, a többit pedig összeállíthatja mindenki maga.

Grillkolbászok a rácson

Szószként kínálhatunk házi, fűszeres paradicsomszószt, más néven ketchupot és a klasszikus mustárról se feledkezzünk meg! Ha valami különlegességre vágyunk, akkor sült paprikaszószt, guacamolét, esetleg egy chilis öntetet adhatunk hozzá. Miénk a választás, hogy mivel tesszük szaftosabbá, csak arra figyeljünk, hogy a kolbász ízével harmonizáló hozzávalókat válasszunk!

Chili dog

Régebben gyakran ettük a hot dognak ezt a fajtáját. Az nem házi készítésű volt. Mikor megkerestem a szósz receptjét, megdöbbentem, milyen egyszerű. Én inkább füstölt kolbásszal ...

Corn dog

Ez is egy népszerű amerikai étel, a hot dog egyik vátozata. Főként élményparkokban, utcai árusoknál találkozhatunk vele, de nagyüzemileg is előállítják, a mélyhűtőpultokban is ...

Ha ennyi még nem lenne elég és pluszfeltétekkel is meg szeretnénk szórni, akkor itt is akadnak klasszikusok: pirított hagyma, uborka, sajtszósz. Amennyiben úgynevezett nacho dogot készítenénk, akkor szórjuk meg kevés jalapeno paprikával, sajttal és öntsük nyakon kevés fűszeres salsával. Egyébként meg bármit tehetünk rá, ami jól esik vagy éppen otthon van, persze azért csak a jó ízlés határain belül…

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...