A fejtett babrólsokaknak a napközi csomós főzelékei és levesei jutnak eszébe - pedig mennyivel többet rejt ez a nagyon értékes hüvelyes termés! A bab nemcsak kiváló tápanyagforrás, hanem sokféleképpen feldolgozható alapanyag a konyhában, persze a klasszikus habart bablevesről sem lehet megfeledkezni.
Szerencsére fejtett babból sosem szenvedünk hiányt: egész évben kapható, ha más nem, hát fagyasztva, a magam részéről ezt a verziót jobban is csípem a konzervekhez képes, amit sokszor agyon is sóznak.
Mit tud ez a remek, laktató hüvelyes, milyen hatással van a szervezetünkre?
- Fehérjében hihetetlenül gazdag, nem véletlenül fogyasztják előszeretettel vegetáriánusok, vegánok is, hús helyettesítésére. Tíz dekájában 23 gramm fehérjét találunk!
- Rostanyagokban is bővelkedik, segíti az emésztést, ugyanakkor sokakra puffasztó hatással lehet. Ezt úgy tudod elkerülni, ha felhasználás, főzés előtt többször átöblíted, és legalább 10 óráig hagyod ázni (nagyjából egy éjszakát).
- Szinten tartja a vércukorszintet, inzulinrezisztenseknek kifejezetten ajánlott, mert tartós telítettségérzetet biztosít.
- Sok-sok ásványi anyagot (magnézium, kálium, foszfor), B5, B3, B1-vitaminokat tartalmaz.
Oké, és levesen, főzeléken kívül mibe mehet?
Ezek a klasszikusok, amikről szerencsére nem kell lemondani, különösen, ha pár kolbászkarikával és egy kevés szalonnával vagy sonkával főzzük. Szerintem a mustáros habarás is elengedhetetlen, én sokáig, legalább 40-50 percig főzöm a babot, hogy megpuhuljon. Hogy mi legyen még fejtett babból? A szokásos habart bableves (mennyei, mikor ettél utoljára?), babsaláta vagy babfasírt.
Ugye nem is gondoltál rá eddig úgy, mint potenciális fasírt alapanyagra? Netán köretként? Pedig a bab kiválóan pürésíthető! Simán felhasználhatod, ha éppen nincsen otthon feketebab, vörösbab, a mexikói kajában is finom lesz.
Chilis babhoz is hozzáadhatod, vörösbabbal fele-fele arányban szuper párost alkotnak majd. Minestrone levesbe szintén, sokféle ragulevesbe, bográcsba, gulyásba is szuper alapanyag!
A bableves lehet annyira sűrű és kiadós, hogy nem is kell mellé már főétel, ugyanakkor könnyebb verzió is készülhet vele, ilyenkor legyen több a sárgarépa és más zöldségek, valamint hanyagold a sűrű habarást is.
Ezeket olvastad már?
Betiltás helyett: kérdéses megoldás vetődött fel a hazai PET-palackok problémájára
Nem tudjuk, hogy mennyire jó ötlet ez, de mindenesetre a semminél biztos jobb. Ti mit gondoltok erről a megoldásról a temérdek műanyag PET-palack problematikájára?
NosaltySzámítsunk rá: ilyen hatással lehet ránk a járvány hosszú távon
Ha lecseng is a világjárvány, a következményei évekig kísérthetnek majd bennünket.
KesselKaralábé, te csodás! Ne csak levesbe főzd, mutatjuk, hogyan használd...
Itt az új karalábé szezonja, ez a zöldség pedig sokkal több lehetőséget rejt, mint gondoltad - mutatjuk, hogyan használd még!
Országh KittiÍgy mosd meg a salátát, hogy többet ne ropogjon homok...
Nem tudtad, hogy lehet másképp is mosni a salátaleveleket, mint sima folyó vízben? Szuper trükköt hoztunk, aminek köszönhetően makulátlanul tiszta zöldeket fogsz ropogtatni!
Országh Kitti