Nem csak levesként mennyei...na de mit tud még a zsenge FEJTETT BAB?

Telít, finom, és sokféleképpen felhasználható - a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fejtett babhoz adunk most tippeket!

A fejtett babrólsokaknak a napközi csomós főzelékei és levesei jutnak eszébe - pedig mennyivel többet rejt ez a nagyon értékes hüvelyes termés! A bab nemcsak kiváló tápanyagforrás, hanem sokféleképpen feldolgozható alapanyag a konyhában, persze a klasszikus habart bablevesről sem lehet megfeledkezni.

Jókai-bableves Gundel alapján

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel ...

Szerencsére fejtett babból sosem szenvedünk hiányt: egész évben kapható, ha más nem, hát fagyasztva, a magam részéről ezt a verziót jobban is csípem a konzervekhez képes, amit sokszor agyon is sóznak.

Mit tud ez a remek, laktató hüvelyes, milyen hatással van a szervezetünkre?

  • Fehérjében hihetetlenül gazdag, nem véletlenül fogyasztják előszeretettel vegetáriánusok, vegánok is, hús helyettesítésére. Tíz dekájában 23 gramm fehérjét találunk!
  • Rostanyagokban is bővelkedik, segíti az emésztést, ugyanakkor sokakra puffasztó hatással lehet. Ezt úgy tudod elkerülni, ha felhasználás, főzés előtt többször átöblíted, és legalább 10 óráig hagyod ázni (nagyjából egy éjszakát).

Babgulyás gazdagon

Egy jó babgulyásra nem lehet nemet mondani, pláne ha a belerakott füstölt paprika ilyen csodálatos ízt és illatot kölcsönöz neki.

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Quesadillas

Egyik chef ismerősöm készítette el ezt az ételt pár évvel ezelőtt, azóta szerepel a menünkön.  

  • Szinten tartja a vércukorszintet, inzulinrezisztenseknek kifejezetten ajánlott, mert tartós telítettségérzetet biztosít.
  • Sok-sok ásványi anyagot (magnézium, kálium, foszfor), B5, B3, B1-vitaminokat tartalmaz.

Oké, és levesen, főzeléken kívül mibe mehet?

Ezek a klasszikusok, amikről szerencsére nem kell lemondani, különösen, ha pár kolbászkarikával és egy kevés szalonnával vagy sonkával főzzük. Szerintem a mustáros habarás is elengedhetetlen, én sokáig, legalább 40-50 percig főzöm a babot, hogy megpuhuljon. Hogy mi legyen még fejtett babból? A szokásos habart bableves (mennyei, mikor ettél utoljára?), babsaláta vagy babfasírt.

Szaftos sólet

A sóletra is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás - mi így szeretjük a legjobban!

Ugye nem is gondoltál rá eddig úgy, mint potenciális fasírt alapanyagra? Netán köretként? Pedig a bab kiválóan pürésíthető! Simán felhasználhatod, ha éppen nincsen otthon feketebab, vörösbab, a mexikói kajában is finom lesz.

Zöldfűszeres babsaláta

Azt szeretem ebben a receptben, hogy gyakorlatilag az összes hozzávalót szabadon variálhatjuk annak függvényében, hogy mi van ott. Variálhatjuk a bab fajtáját (sőt, akár csicseriborsóra ...

Chilis babhoz is hozzáadhatod, vörösbabbal fele-fele arányban szuper párost alkotnak majd. Minestrone levesbe szintén, sokféle ragulevesbe, bográcsba, gulyásba is szuper alapanyag!

A bableves lehet annyira sűrű és kiadós, hogy nem is kell mellé már főétel, ugyanakkor könnyebb verzió is készülhet vele, ilyenkor legyen több a sárgarépa és más zöldségek, valamint hanyagold a sűrű habarást is.

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...