Nem csak konyhamalac létezik, de konyhahal is - Egy japán faluban együtt élnek a halak és az emberek

Japánban van egy faluközösség, ahol minden háztartásnak saját forrása van, ahonnét a vizet nyerik - a mosogatás közben keletkező maradékokat pedig pontyok majszolják el.

Japánban, a Kiotóhoz közeli Biwa-tó mellett található kis faluban 170 háztartás 750 lakója egészen különleges, szoros kapcsolatot ápol a környező természettel. Az egész falu egy, a környező hegyekből érkező, föld alatti kis patak vizét használja főzéshez, mosáshoz. A helyieknek az is fontos, hogy az a víz, ami távozik az otthonaikból, tiszta legyen.

Pontyok várják türelmesen az ételmaradékokat

A "kabatának" nevezett, különleges vízellátási rendszerben a 10-20 méter mélyről érkező egész évben 13 Celsius fokos forrásvíz először egy, a ház mellett felépített kis épületben kialakított medencébe, a "motoike"-be kerül. A helyiek innen nyernek ivóvizet, itt mossák a rizst, és az innen vesznek vizet a főzéshez is. A víz ezután egy másik medencébe, a "tsuboike"-be kerül, ahol zöldséget tisztítanak és hűtenek benne. Végül a víz átfolyik egy harmadik medencébe, a "hataike"-be, ahol mosogatnak benne.

Kabata

Az ételmaradékokat és a többi apró szerves anyagot az itt élő, konyhamalacként funkcionáló pontyok elfogyasztják, így a víz tisztán kerül a Biwa-tóba.

Zöldségek tisztítása a szabadban

A falusiak gondosan ügyelnek arra, hogy ne kerüljön ki szennyezett víz a természetbe - több háztartás használ egy-egy elfolyócsatornát, és mindenki gondosan figyeli, a szomszédja nem vét-e az etikett ellen. A víz és a természetes környezet védelme érdekében a használt sütőolajból szappant készítenek.

forrás: MAINICHI

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Esküvői torta francia módra - Mi fán terem a croquembouche?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...