Nem csak hintjük a rizsát

Rizs

„Aki rizst eszik, bölcs lesz” – az idézet Konfuciustól való, vagyis jó 2500 évvel ezelőtt már az egyik alap élelmi cikknek számított a rizs, ha még a bölcs tanító is említést tesz róla. Azóta sem veszítette el előkelő helyét a konyhában, sőt az egész világot meghódította. Lehet, hogy a kínaiak most mosolyognának a rizzsel kapcsolatos trükkjeinket olvasván, mert nekik a kisujjukban van minden tudnivaló, de talán önök között még akadnak olyanok, akiknek tudunk újat mondani, nem csak hintjük a rizsát.

Gyümölcsrizs Amerikai csirkemellcsíkok skacoknak Rizskoch (a maradék felhasználás jegyében)

Ha a rizs erősen forr, és kihabzik az edényből, csak pillanatokra segít, ha bele-belefújunk. Többre megyünk, ha egy kis darab vajat adunk hozzá, ráadásul még az íze is jobb lesz.Ha a rizs odaégett, vegyük le az edényt a tűzről, dobjunk bele egy kenyérvéget, vagyis egy serclit, rakjuk vissza a fedőt és hagyjuk öt percig állni. Eltűnik az égett szag, de természetesen ne kapargassuk fel a leégett részt, csak a használható mennyiséget szedjük le róla – és persze a kenyérdarab nélkül tálaljuk. Ha a rizst nem találjuk elég fehérnek, kávéskanálnyi citromlevet tegyünk a forró vízbe, ettől fehérebb lesz, és kevésbé tapad össze.Ha a rizs nem puhul egyformán, tehát a felső réteg még nyers, akkor túl sok gőz illan el. Ha még elegendő mennyiségű víz van rajta, keverjük össze és tegyünk alufóliát vagy egy konyharuhát a lábosra (de úgy, hogy lelógó csücskeit egymásra felhajtjuk, nehogy megégjenek!). Tegyük rá a fedőt és főzzük tovább. (Amúgy kis lángon, keverés nélkül kell párolni a rizst, mivel a szemek főzés közben megdagadnak, és a közöttük kialakuló gőzcsatornákat, ha megbolygatjuk, nem fő egyenletesen – ezért jó szorosan lefedni.) A maradék főtt rizst két napig a hűtőben tarthatjuk, de mélyhűteni nem szabad.A rizst mutatósan is tálalhatjuk. Miután megfőtt, keverjük össze tetszés szerinti szósszal, esetleg zöld fűszerekkel, melyek harmonizálnak a főétellel, nyomjuk jó szorosan egy csészébe, majd fejjel lefelé csúsztassuk ki lassan az összeállt rizsfélgömböt a tányérra vagy egy tálra.A rizs (de más gabonaféle is) hamarabb megfő, ha a főzés előtt 20 percre hideg vízbe beáztatjuk.A főtt rizst mindig csak villával lazítsuk fel. Ahhoz, hogy a főtt rizst hamar kihűtsük, hagyjuk a szűrőn lecsurogni, majd többször dugjuk a fakanál nyelét a rizsbe, hogy a forró gőz és a szemek közötti hő könnyebben távozhasson.A rizst mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük. Adjunk 25 dk rizst és 4,5 dl forró vizet egy nagyobb, mikrohullámhoz alkalmas tálkába. A legmagasabb fokon főzzük 9 percig, a barna rizst 15–20 percig.Maradék főtt rizst jól fel lehet használni: adjunk a rizshez lazac- vagy tonhaldarabkákat, főtt zöldborsót és főtt kukoricát. Összekeverjük, majd felmelegítjük, de ekkor már nem szabad főnie. Főételnek, de hideg salátának is alkalmas.Egy kis gyógykúra végül: a rizs gyomorégés esetében is segít. A fehér rizst előzetes átmosás nélkül főzzük meg, a keményítőt tartalmazó főzővizet öntsük le egy edénybe, hagyjuk hűlni és adjuk inni a páciensnek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...