A spenót az egyik legcsodálatosabb leveles zöld, de a mai napig sok tévhit kering körülötte, sőt, még mindig kevesen használják a konyhában annyira sokoldalúan, amennyi lehetőség benne rejlik.
Az első tévhit, hogy a gyerekek nem szeretik, a baba a falra köpi és ehhez hasonlók - én nem láttam még olyat, aki ne szerette volna, még a menzásat is imádják, de még jobban szeretik, ha nem klasszikus főzelék formájában jelenik meg az asztalon.
A másik téves információ egyenesen Popeye-től származik: "a spenót a legnagyobb vastartalmú étel, és bitangerősek leszünk tőle." Sajnos ez nem igaz, több kádnyi adag vastartalma ér fel egy szelet csirkehúséval, ráadásul nem is hasznosul annyira hatékonyan, mint a húsokban található vas. Ettől még persze a spenót egy nagyon egészséges étel, sok benne a kalcium, a magnézium és a folsav, ha pedig nyersen esszük a leveleit, mondjuk salátának vagy turmixba, akkor magas C-vitamin-tartalma is remekül érvényesül.
Emellett kalória szinte semennyi nincs benne, ahogy szénhidrát se, bátran és korlátlanul lehet enni. Ha épp hozzájutunk friss formában, nyugodtan hagyjuk ki a szárazás keserves szenvedését, a turmixgép remekül elviszi majd a szárakat is a levelekkel együtt. A mosás viszont olyasmi, amit nem lehet megspórolni, muszáj több menetben, iszonyú alaposan átmosni, különben homokszemcsék kerülhetnek a gépezetbe.
A spenót finom főzeléknek is, tojással vagy bundás kenyérrel, de még jobb ricottával, tésztaszósznak vagy lasagne-betétnek, ahogy az olaszok készítik, vagy sok gyömbérrel, csilivel és kurkumával, paneer sajtot körülölelő szósz formájában, ahogy az indiai konyha tálalja. Mostanában szoktuk spanyol módra is ízesíteni, mazsolával - ebben az esetben nem kell pépesíteni a leveleket, hanem elég hagyni, hogy összeessenek.
A spenót remek kiegészítő is lehet kész főzelékek, curryk végén egy kis extra szín és íz kedvéért, nagyon jól megy a csicseriborsóhoz, a brokkolihoz és a paradicsomhoz is. Nagyon jól párosítható sajtokkal, fetával és kecskesajttal, a görögök pitéjében például fetával és dióval párosul. A skandinávok (de nem csak ők) belekeverik a palacsintatésztába, és sósan töltik az így kisütött szuperzöld lepénykéket. Ahány kultúra, annyiféle felfogás egyetlen zöldségre.
Ezeket olvastad már?
SPÁRGA: így vedd, pucold, főzd és ízesítsd, hogy a legtöbbet...
Csak hat hétig terem, így érdemes minél többször és többféleképpen készíteni, ha szeretjük, ha pedig nem, ideje megkedvelni.
adminSe nem saláta, se nem káposzta, mégis imádjuk: ez a...
Az ázsiai konyha egyik legszuperebb kiegészítője szinte fogyaszt, tele van értékes tápanyaggal, és sokféle ételt feldob.
NosaltyCsíp, megríkat, mégsincs sonka nélküle – mindent a TORMÁRÓL!
Tudtad, hogy eredetileg gyógynövényként használták a tormát? Gyorstalpaló egy igazán húsvéti alapanyaghoz.
adminÍgy használd a harsogóan tavaszi ÚJHAGYMÁT – élettani hatást és...
Ki ne szeretné a csomókba csomagolt, harsogóan friss újhagymát a zsíros kenyérre vagy akár egy ázsiai tésztás leves tetejére dobálva? Vagy magában harapva...
Brecz Judit