Nem csak főzelék: így hozd ki a legtöbbet a SPENÓTBÓL

Ha nem is leszünk tőle olyan erősek, mint Popeye, az biztos, hogyha egy hétig minden nap ennénk belőle, akkor se unnánk meg. Bizonyítjuk!

A spenót az egyik legcsodálatosabb leveles zöld, de a mai napig sok tévhit kering körülötte, sőt, még mindig kevesen használják a konyhában annyira sokoldalúan, amennyi lehetőség benne rejlik.

Spenótos rakott krumpli

Ideje előszedni a fagyasztó mélyén árválkodó spenótos dobozt! Rakott krumpli kicsit másképp, rengeteg spenóttal, tejszínnel és krémsajttal. Ízlés szerint variálható, egy kis ...

Az első tévhit, hogy a gyerekek nem szeretik, a baba a falra köpi és ehhez hasonlók - én nem láttam még olyat, aki ne szerette volna, még a menzásat is imádják, de még jobban szeretik, ha nem klasszikus főzelék formájában jelenik meg az asztalon.

A másik téves információ egyenesen Popeye-től származik: "a spenót a legnagyobb vastartalmú étel, és bitangerősek leszünk tőle." Sajnos ez nem igaz, több kádnyi adag vastartalma ér fel egy szelet csirkehúséval, ráadásul nem is hasznosul annyira hatékonyan, mint a húsokban található vas. Ettől még persze a spenót egy nagyon egészséges étel, sok benne a kalcium, a magnézium és a folsav, ha pedig nyersen esszük a leveleit, mondjuk salátának vagy turmixba, akkor magas C-vitamin-tartalma is remekül érvényesül.

Spenótos-túrós holdacskák

Húsvétra mindig csinálunk ilyen holdacskákat. Na nem arról van szó, hogy máskor nem, de húsvétkor mindig. :). Ezen kívül favorit még, ha valaki a családból piknikezősen-nomádozósan ...

Spenótos-ricottás lepény

Spanyolokkal, olaszokkal, brazilokkal körülvéve, Németországban muszáj valahogy viszonyulnod a VB-hez. Hát én megtaláltam a számomra legszimpatikusabb módját. Ők csak szurkoljanak, ...

Emellett kalória szinte semennyi nincs benne, ahogy szénhidrát se, bátran és korlátlanul lehet enni. Ha épp hozzájutunk friss formában, nyugodtan hagyjuk ki a szárazás keserves szenvedését, a turmixgép remekül elviszi majd a szárakat is a levelekkel együtt. A mosás viszont olyasmi, amit nem lehet megspórolni, muszáj több menetben, iszonyú alaposan átmosni, különben homokszemcsék kerülhetnek a gépezetbe.

A spenót finom főzeléknek is, tojással vagy bundás kenyérrel, de még jobb ricottával, tésztaszósznak vagy lasagne-betétnek, ahogy az olaszok készítik, vagy sok gyömbérrel, csilivel és kurkumával, paneer sajtot körülölelő szósz formájában, ahogy az indiai konyha tálalja. Mostanában szoktuk spanyol módra is ízesíteni, mazsolával - ebben az esetben nem kell pépesíteni a leveleket, hanem elég hagyni, hogy összeessenek.

Spenótcurry csirkével

A recept eredetiét Mautner Zsófitól lestem el, amin némileg változtattam is. Többek között friss spenótból főztem, és én jobban szeretem lepirítva a csirkét, mintsem megfőzve, így az ...

A spenót remek kiegészítő is lehet kész főzelékek, curryk végén egy kis extra szín és íz kedvéért, nagyon jól megy a csicseriborsóhoz, a brokkolihoz és a paradicsomhoz is. Nagyon jól párosítható sajtokkal, fetával és kecskesajttal, a görögök pitéjében például fetával és dióval párosul. A skandinávok (de nem csak ők) belekeverik a palacsintatésztába, és sósan töltik az így kisütött szuperzöld lepénykéket. Ahány kultúra, annyiféle felfogás egyetlen zöldségre.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...