Nélkülözhetetlen tápanyagunk: a kalcium. Mennyit fogyasszunk, hogy egészségesek maradjunk?

Szervezetünk számára a kalcium elengedhetetlen ásványi anyag, ráadásul nemcsak a normál csontozat fenntartásához nélkülözhetetlen, hanem számos egyéb szerepet is betölt. (X)

Kicsi gyerekkorunktól kezdve folyamatosan hallhattuk szüleinktől, tanítóinktól, hogy igyunk sok tejet, mert kalcium van benne, és attól lesznek erősek a csontjaink.

Ez persze ennél kicsit összetettebb kérdés, hiszen amellett, hogy a kalcium csontjaink fontos alkotórésze, szerepet tölt be izmaink működésében, az idegrendszeri ingerület-átvitelben, a véralvadásban és a sejtek működésében is. Érdemes tudatosítani magunkban, hogy a gyermek- és fiatal felnőttkorban nem kielégítő kalciumbevitel és a mozgásszegény életmód hozzájárulhat a felnőtt- és időskorban egyre gyakrabban megjelenő csontritkuláshoz. Az alacsony kalciumszint azonban nem csak a csontjaink egészségét veszélyezteti, hanem idegrendszeri tüneteket pl. memóriazavart, depressziót is okozhat.

Napi kalciumszükségletünk

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös ajánlása szerint az egyes korcsoportok kalciumszükséglete:

  • 1-3 éves kisgyermekek: 450 mg
  • 4-10 éves gyermekek: 800 mg
  • 11-17 éves gyermekek: 1150 mg
  • 18-24 éves fiatal felnőttek: 1000 mg
  • 25 évnél idősebb felnőttek: 950 mg.

Hogy juthatunk hozzá?

Napi kalciumbevitelünket alapvetően az étkezéseink során biztosítjuk. Felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitaminbevitel, a tejtermékekben található laktóz és a rendszeres fizikai aktivitás, míg a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem megfelelő D-vitamin-bevitel, illetve a mozgásszegény életmód és a dohányzás pedig hátráltatja.

Fontosabb kalciumforrásaink

Kalciumbevitelünket biztosíthatjuk mind növényi, mind állati eredetű élelmiszerekből:

  • állati eredetűek: tehéntej, joghurt, kefir, tejföl, túró, sajtok,
  • növényi eredetűek – amelyek kalciumtartalma sajnos kevésbé hasznosul: a diófélék, mandula, mák, mogyoró, szezámmag, banán, zöld leveles zöldségek, növényi tejpótló italok, -készítmények kalciummal dúsított változatai.

Ez utóbbiak tehéntejfehérje-allergia, laktózintolerancia vagy egyéb, a tej, tejtermékek fogyasztását kizáró anyagcsere-betegség vagy akár vegán étrend esetén szolgálhatnak kalciumforrásként.

Változatos, kiegyensúlyozott étrend követése és rendszeres testmozgás révén általában biztosítható a megfelelő kalciumszint, de amennyiben ez bármely okból nem eredményes, úgy orvosi javaslat alapján akár különböző étrendkiegészítő készítményekkel is támogathatjuk kalcium-bevitelünket.

Nézd meg a Danone joghurtkínálatát itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...