Neked is viszket a fejbőröd? – Komoly probléma is állhat a dolog hátterében

Az állandó viszketés amellett, hogy rettentő idegesítő, komoly problémát is okozhat a későbbiekben.

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy viszket a fejbőrünk, a korpa, de előfordulhat, hogy akár gombás fertőzés áll a dolog hátterében. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nem a rossz higiénia okozza, hiszen akár önhibádon kívül is elkaphatod. Érintkezés útján terjed ugyanis, így akár úgy is, ha felpróbálsz egy sapkát az üzletben, amit előtte egy fertőzött is felvett, de akár egy nem megfelelően tisztított hajkefe is veszélyforrás lehet a fodrásznál. És sajnos azuszodában sem vagy teljes biztonságban.

További tünetek

A viszketés után a hajszálak a fejbőr közelében letörnek, és hámló, vörös, akár teljesen kikopaszodó foltok alakulnak ki. Továbbá megduzzadhatnak a nyirokcsomóid, alacsonyabb láz is jelentkezhet, és kérges, akár gennyedző duzzanatok is kialakulhatnak a fejbőrödön, bár ez elég ritka.

Mit tehetsz?

Fontos, hogy ne próbálkozz házi praktikákkal, inkább keress fel egy bőrgyógyászt! Az orvos általában már ránézésre meg tudja állapítani, de haj-, illetve bőrmintát is vehet, melyeket laboratóriumban vizsgálnak meg, hogy minden kétséget kizáróan igazolják a gombák jelenlétét.

A fertőzés nagyon hatásosan kezelhető gyógyhatású samponnal, súlyos esetben gyógyszerrel. A teljes gyógyulás viszonylag sok idő, ugyanis akár 4-6 hétig is eltarthat.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...