Hazánkban nagyjából 20%-ra tehető a laktózérzékeny lakosság aránya. Némi odafigyeléssel a laktózérzékenységgel viszonylag könnyedén együtt lehet élni, viszont a közös étkezések alkalmával előfordul, hogy emiatt háttérbe szorulnak az érintettek.
A Vénusz tisztán növényi alapú, laktózmentes sütő- és kenőmargarinok - sok más margarinnal ellentétben – nem tartalmaznak tejet vagy bármelyen tejszármazékot. Ez a mandulatorta kókusztejjel és laktózmentes Vénusz Sütőmargarinnal készül, így a laktózérzékenyek sem maradnak ki ebből az édes-krémes finomságból.
Hozzávalók:
- 80g Vénusz Sütőmargarin
- 150g édes keksz
- 60g mandula
- 2 tk kakaópor
- 1 kk fahéj
- 120g mandula
- 6dl kókusztej
- 80g cukor
- fél citrom leve
- fél vaníliarúd
- 3 lap zselatin
- 50g mandula a díszítéshez
Elkészítés:
- Tegyük félre a díszítéshez használt mandulát, majd a maradékot daráljuk minél finomabbra.
- Közepes lángon, gyakran keverve forraljuk fel a ledarált mandula nagyobb részét a kókusztejjel és a cukorral. Adjuk hozzá a fél citrom levét és a vaníliarúd kikapart magjait, majd főzzük 10-15 percig, amíg kicsit besűrűsödik.
- Áztassunk be 10 percre egy keverőedénybenhideg vízben a 3 lap zselatint. Vegyük le a tűzről a kókusztejes krémet, és keverjük bele a kifacsart zselatinlapokat.
- Aprítógépben törjük össze a kekszet, adjuk hozzá a Vénuszt, a maradék mandulaport, a kakaóport és a fahéjat, majd folytassuk az aprítást, amíg kenhető sűrű tésztát kapunk. Tegyük kapcsos tortaforma aljára, egyengessük el és öntsük rá a kókuszkrémet. Tegyük hűtőszekrénybe, és hagyjuk teljesen megdermedni.
- 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt pirítsuk meg a korábban félrerakott egész mandulát. Ha kihűlt, ezzel díszítsük az elkészült tortát.