Négykeréken Trokán Nórával: ,,Ennek a kisvárosnak a hangulata nagyon közel visz ahhoz, amit Görögországban lehet érezni" – A Görög Kancsóban jártunk

A Nosalty és a Suzuki közös sorozatának legújabb részében Trokán Nóra visz el minket egy gyerekkorához nagyon közel álló étterembe, a szentendrei Görög Kancsóba. (x)

Szentendre még a borús, esős őszi napokon sem veszít sokat szépségéből, ez az a hely, amely szűk, macskaköves utcácskáival és régi, színes épületeivel minden emberben meg tudja idézni a mediterrán életérzést. Ide hozott minket Trokán Nóra, akinek rengeteg gyerekkori emléke fűződik a Duna-parti kisvároshoz és egy régi, jól ismert étteremhez, a korzón található Görög Kancsóhoz.

Az édesanyai oldalról görög származású színésznő és családja rengetegszer jártak már Görögországban, a görög kultúra és gasztronómia egyaránt meghatározó szerepet játszik Nóra életében, különösen a családi ünnepekkor. Bár saját bevallása szerint nem nagyon főz, és inkább a karantén alatt kezdett el több időt tölteni a konyhában, imádja a különböző zöldséges krémeket és mártogatósokat, a tenger gyümölcsei pedig kiskora óta bármilyen mennyiségben jöhetnek, legyen szó kagylóról, rákról vagy akár polipról.

,,Van egy videó a nővéremről meg rólam, voltunk nagyjából öt vagy hat évesek. Csapatostul ebédelünk egy görög étteremben, és az egyik barátnőm a kezében fog és szagolgat egy kagylót, a tesóm meg egyszer csak odamegy hozzá, kiveszi a kezéből, kiszívja belőle a kagylót, megeszi, eldobja és arrébb megy, Dorka barátnőm meg undorral nézi, hogy úristen, mit csinál ez?! Gyerekkorunk óta számunka természetes, hogy ilyeneket eszünk.”

Fotó: Réthly Dávid

A szentendrei Görög Kancsó étterem 1961-ben nyitotta meg kapuit, azóta pedig számos kisebb-nagyobb változáson esett át. Az étlapon egyaránt találhatóak klasszikus görög és magyar fogások is - aki egy különleges, autentikus és laktató ebédre vagy vacsorára vágyik, egészen biztosan megtalálja itt magának a tökéletes fogást.

A Nosalty és a Suzuki közös, Négykeréken című sorozatában Magyarország gasztronómiai kincseit, különleges helyeit mutatjuk be. Bár idén ősszel és télen a koronavírus-járvány miatt nem tudjuk személyesen megélni azt, milyen egy-egy hangulatos étteremben elkölteni egy ebédet vagy vacsorát, a jövő évben remélhetőleg bepótolhatjuk a lemaradást, ezek a helyek pedig tökéletes úti célok lehetnek majd az új felfedezések során. Addig is mi magyarok annyit tehetünk, hogy egy-egy rendeléssel támogatjuk a vendéglátóhelyek, éttermek fennmaradását.

A nagy hazai gasztroutazás itt még nem ér véget, a következő részben egy újabb titokzatos híresség mutatja majd meg kedvenc vendéglátóhelyét.

Találd meg az igényeidhez legjobban illő Suzuki modellt!

További részletekért kattints ide!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...