Négykeréken | Irány a töltött káposzta és a slambuc földje...együnk jót Észak-Alföldön!

Irány a töltött káposzta, a debreceni páros és a slambuc hazája: ,,Lenn az alföld tengersík vidékin..." (x)

Bár ebben a térségben egy darab domborzati elem nincsen, és jó időben Moszkváig ellát az ember a sztyeppén, mégis igazán változatos konyhát tudhat magáénak Magyarország észak-keleti csücske. Szilva, alma, krumpli és káposzta, csak hogy pár jellegzetes alapanyagot említsünk az ország második legnagyobb városának helyet adó régióból. A hajdúsági ételek jellemzően a pásztorkodással, hajcsárkodással és állattartással foglalkozó juhászok, gulyások könnyen elkészíthető bográcsételei voltak. Na de azért volt itt még pár extra fogás is, ezeket most megmutatjuk nektek.

Ugorjatok be mellénk, mert ezúttal a slambuc birodalmába kalauzolunk el benneteket, irány Észak-Alföld!

Első megállónk a Sóstó-Gyógyfürdő mellett egy romantikus "shabby chick" cukrászda volt: az Édes Erdő. A Nyíregyháza tőszomszédságában található kávézót egy kedves házaspár üzemelteti - jobb randevúhelyszínt a környéken ne is keressetek! Mi amerikai milkshake-szörnyeiket és az oreos sajttortájukat ajánljuk.

Ezek után kicsit körülményes, de mindenképpen izgalmas földutakon haladva Tiszadada felé vettük az irányt. ATiszai Öreghalász Csárda Suzuki-kalandunk egyik kedvence volt. Az eldugott vízparton elterülő hangulatos vendéglőben pazar ételek, otthonos légkör és végtelenül kedves emberek vettek körül minket. Az első hangzásra bizarrnak tűnő uborkás-narancsos szószban hempergő sült kacsamájtól leesett az állunk. Kihagyhatatlan úti cél.

Segíts nekünk megalkotni az ország gasztronómiai térképét, töltsd fel a kedvenc éttermed vagy szavazz, és nyerj!

A térség központja Debrecen, így nem véletlen, hogy két nagyon jó helyet is találtunk, amit érdemes megemlíteni. Az első célpont azIKON Debrecen. Valljuk be, Budapesttől távol "fél-fine dining" helyet üzemeltetni nem mindig jövedelmező próbálkozás, de az IKON esetében ilyenről szó sincs. Közel 10 éve működik töretlenül - isteni magyaros ízek egy kis csavarral, kifogástalan tálalásban.

Debrecen buliéletének megkerülhetetlen zarándokhelye a Buri-Buri.Nem sok hely tart itt nyitva hajnali 3-ig, de a Buri-Buriban mindig szolgálnak brutális hamburgerekkel és a védjegyüknek számító sajtszószos sült krumplival. Tévedés ne essék: ők nem flancolnak, itt mirelit krumpliról és olvasztott (növényi) sajtról van szó, mindez autentikus műanyagdobozban. Ennél borzasztóbb és csodálatosabb étel nincsen is!

Ilyen volt tehát kiemelkedő kajatúránk Magyarország leglaposabb vidékén, Észak-Alföldön.

A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta – az autóról további információkatitt találsz!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...