Bár ebben a térségben egy darab domborzati elem nincsen, és jó időben Moszkváig ellát az ember a sztyeppén, mégis igazán változatos konyhát tudhat magáénak Magyarország észak-keleti csücske. Szilva, alma, krumpli és káposzta, csak hogy pár jellegzetes alapanyagot említsünk az ország második legnagyobb városának helyet adó régióból. A hajdúsági ételek jellemzően a pásztorkodással, hajcsárkodással és állattartással foglalkozó juhászok, gulyások könnyen elkészíthető bográcsételei voltak. Na de azért volt itt még pár extra fogás is, ezeket most megmutatjuk nektek.
Ugorjatok be mellénk, mert ezúttal a slambuc birodalmába kalauzolunk el benneteket, irány Észak-Alföld!
Első megállónk a Sóstó-Gyógyfürdő mellett egy romantikus "shabby chick" cukrászda volt: az Édes Erdő. A Nyíregyháza tőszomszédságában található kávézót egy kedves házaspár üzemelteti - jobb randevúhelyszínt a környéken ne is keressetek! Mi amerikai milkshake-szörnyeiket és az oreos sajttortájukat ajánljuk.
Ezek után kicsit körülményes, de mindenképpen izgalmas földutakon haladva Tiszadada felé vettük az irányt. ATiszai Öreghalász Csárda Suzuki-kalandunk egyik kedvence volt. Az eldugott vízparton elterülő hangulatos vendéglőben pazar ételek, otthonos légkör és végtelenül kedves emberek vettek körül minket. Az első hangzásra bizarrnak tűnő uborkás-narancsos szószban hempergő sült kacsamájtól leesett az állunk. Kihagyhatatlan úti cél.
Segíts nekünk megalkotni az ország gasztronómiai térképét, töltsd fel a kedvenc éttermed vagy szavazz, és nyerj!
A térség központja Debrecen, így nem véletlen, hogy két nagyon jó helyet is találtunk, amit érdemes megemlíteni. Az első célpont azIKON Debrecen. Valljuk be, Budapesttől távol "fél-fine dining" helyet üzemeltetni nem mindig jövedelmező próbálkozás, de az IKON esetében ilyenről szó sincs. Közel 10 éve működik töretlenül - isteni magyaros ízek egy kis csavarral, kifogástalan tálalásban.
Debrecen buliéletének megkerülhetetlen zarándokhelye a Buri-Buri.Nem sok hely tart itt nyitva hajnali 3-ig, de a Buri-Buriban mindig szolgálnak brutális hamburgerekkel és a védjegyüknek számító sajtszószos sült krumplival. Tévedés ne essék: ők nem flancolnak, itt mirelit krumpliról és olvasztott (növényi) sajtról van szó, mindez autentikus műanyagdobozban. Ennél borzasztóbb és csodálatosabb étel nincsen is!
Ilyen volt tehát kiemelkedő kajatúránk Magyarország leglaposabb vidékén, Észak-Alföldön.
A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta – az autóról további információkatitt találsz!
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Négykeréken | Közép-Magyarország: Itt a bizonyíték, hogy Budapest környékén is...
A Suzukival közös videósorozatunkban az ország szívét, Pest megyét vettük célba, hogy megmutassuk nektek, hogy a fővároson kívül is van élet. (x)
HirdetésNégykeréken | Észak-Magyarország: gyönyörű tájak és mennyei falatok
A Suzukival közös videósorozatunkban bejártuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Legújabb állomásunk: Észak-Magyarország! (x)
HirdetésNégykeréken | Dél-Dunántúl: Nem csak bejártuk, fel is faltuk Tolnát...
A Suzukival közös videósorozatunkban bejárjuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Első állomás: Dél-Dunántúl. (x)
HirdetésNégykeréken | Levendula, dödölle, ének az esőben – Nyugat-Dunántúl kalandosabb,...
A Suzukival közös videósorozatunkban bejárjuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Öveket becsatolni, és irány Nyugat-Dunántúl! (x)
Hirdetés