Négykeréken | Dél-Alföld: Benke Laci bácsi kedvencét is megkóstoltuk

A Suzukival közös videósorozatunkban bejártuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Ezúttal a Dél-Alföldre látogattunk! (x)

Szegedi halászlé, csabai kolbász és töménytelen mennyiségű paprika -ahogy azt korábbi cikkünkben bemutattuk, a dél-alföldi régió a magyar konyha bölcsőjének számít. Ez a paprika hazája, népszerűek a bográcsos és halas ételek, de lebbencsből és tarhonyás fogásokból sincs hiány a helyi konyhákban.

A Dél-Alföldet nem véletlenül szokták az ország legmelegebb, legnaposabb tájának nevezni, utazásunk alatt végig 30 fok felett alakult a hőmérséklet. A napos idő tökéletes alapot adott a kalandozásunkhoz.

Talán kevesen tudják, de a Lajosmizse szomszédságában található ÖregTanyacsárda a nemrégiben elhunyt Benke László mesterszakács kedvenc helye volt, ezért nem maradhatott ki a sorból. A faházas büféként indult vendéglátóhely már több, mint 45 éve várja a vendégeit. A Dél-Alföldön sok borjú- és marhahúst fogyasztanak, ezért elsőként egy gombás szürkemarharagutkóstolunk. Az ízek tökéletes harmóniája jellemezte az ételt, a bogyós gyümölcsök és a vadhús kiegyensúlyozta egymást, a zsemlegombóc pedig a tunkolásnál volt nagy segítségünkre. A roston sült fogasfilében nem csalódtunk. A halat a Kőrösből fogták, kellemesen puha volt, és szinte szálkamentes.

Az ételekről Garaczi János,a csárda egyik alapítója, tulajdonosa mesélt nekünk, aki azt is elárulta, hogy mi volt Benke Laci bácsi egyik kedvence: a tejes pite, ami a kezdetektől a csárda étlapján van. A fogást barackkal, baracklekvárral tálalják, és barackpálinkával locsolják. Mennyei!

S ha már desszert, akkor a következő állomásunk Magyarország második legrégebbi cukrászdája, a gyulai Százéves Cukrászda. (Az ország legrégebbi cukrászdája a budai Ruszwurm, ami 1827-ben kezdte meg működését - a szerk.)A 1840-ben alapított cuki védjegye a Százéves Torta, aminek alapja egy mandulás sacher-tészta párizsi tejcsokoládés krémmel, barackpálinkával, marcipánnal és tejcsokis bevonattal - mindezt igazán patinás környezetben fogyaszthattuk el.

Tudtátok, hogy Erkel Ferenc, magyar zeneszerző Gyula egyik híres szülötte? A cukrászda előtte is tiszteleg az Erkel tortával, ami azoknak lehet jó választás, akik nem szeretik annyira a gejl sütiket. És ha már egy békebeli cukiban jártunk, nem hiányozhatott a kínálatból a sajtos roló sem, ami videós kolleginánk, Stefi egyik kedvence lett.

Segíts nekünk megalkotni az ország gasztronómiai térképét, töltsd fel a kedvenc éttermed, vagy szavazz, és nyerj!

Következő megállónk a Csabai Rendezvénypajtában működőPajta Street Food,ami Békéscsaba határában található, de higgyétek el, megéri a kocsikázást. Mivel szerkesztőnk, Gábriel Szlovákiából származik, ezért ő egy brindzás KolBurgert kóstolt, amiben csabai kolbászból készült húspogácsa van. A kettő együtt fenséges párosítás!

Akárcsak Lajosmizsén, itt is muszáj volt kipróbálnunk a szürkemarhás fogást, azaz a hely specialitását, a Pajta Burgert. Na ez után tutira nem maradtok éhesek!

A dél-alföldi régió kihagyhatatlan étele a csabai kolbász mellett a halászlé. A szegedi Tiszavirág étteremben nem a hagyományos változatot kanalaztuk, hanem egy fúziós ételt, ami gyömbérrel pácolt gőzölt pontyfilével készült, valódi szegedi paprikával és pontysonkával. Ízre teljesen más, mint a hagyományos halászlé, inkább egy ázsiai jellegű hallevesre hasonlít, de ezt mi egyáltalán nem bántuk. Igazi ízkavalkád volt, akárcsak az ázsiai fűszerekkel bolondítottkiskunhalasi sült kacsamájvagy a friss erdei gomba, konfitált tojássárgájával és hajdinapirítóssal.

A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta – az autóról további információkat itt találsz!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...