Szegedi halászlé, csabai kolbász és töménytelen mennyiségű paprika -ahogy azt korábbi cikkünkben bemutattuk, a dél-alföldi régió a magyar konyha bölcsőjének számít. Ez a paprika hazája, népszerűek a bográcsos és halas ételek, de lebbencsből és tarhonyás fogásokból sincs hiány a helyi konyhákban.
A Dél-Alföldet nem véletlenül szokták az ország legmelegebb, legnaposabb tájának nevezni, utazásunk alatt végig 30 fok felett alakult a hőmérséklet. A napos idő tökéletes alapot adott a kalandozásunkhoz.
Talán kevesen tudják, de a Lajosmizse szomszédságában található ÖregTanyacsárda a nemrégiben elhunyt Benke László mesterszakács kedvenc helye volt, ezért nem maradhatott ki a sorból. A faházas büféként indult vendéglátóhely már több, mint 45 éve várja a vendégeit. A Dél-Alföldön sok borjú- és marhahúst fogyasztanak, ezért elsőként egy gombás szürkemarharagutkóstolunk. Az ízek tökéletes harmóniája jellemezte az ételt, a bogyós gyümölcsök és a vadhús kiegyensúlyozta egymást, a zsemlegombóc pedig a tunkolásnál volt nagy segítségünkre. A roston sült fogasfilében nem csalódtunk. A halat a Kőrösből fogták, kellemesen puha volt, és szinte szálkamentes.
Az ételekről Garaczi János,a csárda egyik alapítója, tulajdonosa mesélt nekünk, aki azt is elárulta, hogy mi volt Benke Laci bácsi egyik kedvence: a tejes pite, ami a kezdetektől a csárda étlapján van. A fogást barackkal, baracklekvárral tálalják, és barackpálinkával locsolják. Mennyei!
S ha már desszert, akkor a következő állomásunk Magyarország második legrégebbi cukrászdája, a gyulai Százéves Cukrászda. (Az ország legrégebbi cukrászdája a budai Ruszwurm, ami 1827-ben kezdte meg működését - a szerk.)A 1840-ben alapított cuki védjegye a Százéves Torta, aminek alapja egy mandulás sacher-tészta párizsi tejcsokoládés krémmel, barackpálinkával, marcipánnal és tejcsokis bevonattal - mindezt igazán patinás környezetben fogyaszthattuk el.
Következő megállónk a Csabai Rendezvénypajtában működőPajta Street Food,ami Békéscsaba határában található, de higgyétek el, megéri a kocsikázást. Mivel szerkesztőnk, Gábriel Szlovákiából származik, ezért ő egy brindzás KolBurgert kóstolt, amiben csabai kolbászból készült húspogácsa van. A kettő együtt fenséges párosítás!
Akárcsak Lajosmizsén, itt is muszáj volt kipróbálnunk a szürkemarhás fogást, azaz a hely specialitását, a Pajta Burgert. Na ez után tutira nem maradtok éhesek!
A dél-alföldi régió kihagyhatatlan étele a csabai kolbász mellett a halászlé. A szegedi Tiszavirág étteremben nem a hagyományos változatot kanalaztuk, hanem egy fúziós ételt, ami gyömbérrel pácolt gőzölt pontyfilével készült, valódi szegedi paprikával és pontysonkával. Ízre teljesen más, mint a hagyományos halászlé, inkább egy ázsiai jellegű hallevesre hasonlít, de ezt mi egyáltalán nem bántuk. Igazi ízkavalkád volt, akárcsak az ázsiai fűszerekkel bolondítottkiskunhalasi sült kacsamájvagy a friss erdei gomba, konfitált tojássárgájával és hajdinapirítóssal.
A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta – az autóról további információkat itt találsz!
Ezeket olvastad már?
Négykeréken | Dél-Dunántúl: Nem csak bejártuk, fel is faltuk Tolnát...
A Suzukival közös videósorozatunkban bejárjuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Első állomás: Dél-Dunántúl. (x)
HirdetésNégykeréken | Észak-Magyarország: gyönyörű tájak és mennyei falatok
A Suzukival közös videósorozatunkban bejártuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Legújabb állomásunk: Észak-Magyarország! (x)
HirdetésNégykeréken | Levendula, dödölle, ének az esőben – Nyugat-Dunántúl kalandosabb,...
A Suzukival közös videósorozatunkban bejárjuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Öveket becsatolni, és irány Nyugat-Dunántúl! (x)
HirdetésLebbencs, kolbász, paprika és szegedi halászlé - Dél-Alföldről származik minden,...
A bográcsos hús- és halételek hazája, a hazai paprika elterjedésének kiindulópontja és a kolbász központja - gyere velünk a Dél-Alföldre! (x)
Hirdetés