Van veszélye a műanyag eszközöknek a konyhában?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyik Facebook-posztjában adott választ a kérdésre.

A Nébih időnként válaszol egy-egy olvasójuk kérdésére. Legutóbb az egyikük ezt kérdezte: „Van veszélye, ha műanyag konyhai eszközöket használok otthon?” 

A Nébih egy Facebook-posztban reagált, melyben elárulta, hogy a műanyag eszközök nemcsak könnyebben elszíneződhetnek, de sokkal jobban karcolódhatnak, mint a fémből készültek. Ezekben a sérülésekben megtelepedhetnek olyan baktériumok, amelyek aztán élelmiszer eredetű megbetegedést válthatnak ki.

A műanyag villák sem veszélytelenek

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a műanyag konyhai eszközök gyorsabban elgyengülnek, törnek és forgácsolódnak. Nem mellesleg pedig környezetszennyezőek is.

A letört kis darabkák könnyen az ételünkbe kerülhetnek, ezek pedig élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyt jelenthetnek.

Éppen ezért a szakértők azt javasolják, csak addig használjuk ezeket az eszközöket, amíg nincs rajtuk nagyobb sérülés! De a legjobb, ha elkerüljük őket.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...