Így segíti a Nébih a vendéglátóhelyek újranyitását

Ha minden igaz, akkor szombaton újranyithatnak a vendéglátóhelyek, ami nem kis felkészülést igényel. Szerencsére a Nébih segítséget nyújt az éttermeknek, hogy zavartalanul, biztonságosan kinyithassanak.

Várhatóan napokon belül újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek szabadtéri helyiségei. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta azokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását.

A járványügyi helyzet alakulása és a legfrissebb veszélyhelyzeti rendelkezések lassan lehetővé teszik a vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek megnyitását, amelyek reggel 5 óra és este fél 10 között fogadhatják vendégeiket. Eközben azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a koronavírus továbbra is fertőz, bárhol, bármikor újra felbukkanhat, ezért a járvány elleni védekezésre továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani!

Így segít a Nébih a vendéglátóhelyek újranyitását

A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A fogyasztók érdekében különösen fontos, hogy az ételkészítés csak a kifogástalan állapotú és állagú létesítményekben, valamint a megfelelő tudású, egészségi állapotú és oktatással a speciális helyzetre is felkészített személyzettel rendelkező üzletekben induljon újra. A Nébih friss tájékoztatója azzal a céllal készült el, hogy ehhez a legfontosabb kívánalmakat egy csokorba szedje.

Elengedhetetlenül fontos, hogy még a nyitás előtt sort kell keríteni az üzemi és vendégforgalmi helyiségekre, valamint a berendezési és felszerelési tárgyakra egyaránt kiterjedő alapos fertőtlenítőszeres nagytakarításra, továbbá az üzemi és fogyasztói edények fertőtlenítőszeres átmosására.

Nem maradhat el a raktárkészlet tüzetes átvizsgálása, szükség szerint selejtezése sem, melynek visszapótlásáról ugyancsak gondoskodni kell. Lehetőség szerint ajánlott a HACCP rendszer és az önellenőrzési rendszer felülvizsgálata is.

A további elvárásokat és ajánlásokat tartalmazó hatósági tájékoztató elérhető a Nébih portál koronavírus aloldalán.

A vendéglátóhelyek biztonságos, járványmentes üzemeltetését szolgáló ajánlások betartása mindenki közös érdeke. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mellőzésükkel a normális működési rendhez való visszatérés időben még inkább kitolódhat! A Nébih szakemberei a továbbiakban is igyekeznek minden szakmai segítséget megadni az élelmiszerláncban érintett vállalkozások számára a mielőbbi zökkenőmentes működés érdekében.


Ez zajlik most a vendéglátásban:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!