A Nébih szerint ezeket az élelmiszereket lejárat után is eheted

A Nébih új ajánlásában hiánypótló tájékoztatást adott közre, ami abban nyújt segítséget a lakosságnak, hogyan kezeljék az élelmiszerek lejárati dátumát. Mint kiderült, egyes tartós élelmiszerek akár hetekkel a lejárati dátum után ugyanúgy fogyaszthatók.

A lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze egy tájékoztatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A közleményben arról tájékoztatják a lakosságot, a kereskedelmi szereplőket és karitatív szervezeteket, hogy miként kezeljék egyes élelmiszerek szavatosságát. Bizonyos esetekben ugyanis akár hónapokkal később is biztonságos lehet egyes tartós élelmiszerek elfogyasztása. A Nébih Maradék nélkül elnevezésű programja keretében az élelmiszerpazarlást kívánja csökkenteni, ebben játszik szerepet az új tájékoztatás is.

A lejárat után is fogyaszthatók egyes élelmiszerek a Nébih szerint

Minőségmegőrzési vs. fogyaszthatósági idő

Persze nem szabad csak úgy bármilyen élelmiszeren figyelmen kívül hagyni a dátumokat, ugyanis továbbra is vannak olyan esetek, amikor a lejárt termékek elfogyasztása súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Ezért fontos megkülönböztetni a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő fogalmát.

  • A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.
  • A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

A Nébih jelenlegi tájékoztatása tehát az utóbbi kategóriára vonatkozik, vagyis a tartós élelmiszerek körét érinti. A tej- és hústermékek és más friss áruk lejárati időn túli elfogyasztása továbbra is igen veszélyes.

Mire figyeljünk?

Amikor egy termék minőségmegőrzési határideje lejár, az nem jelenti automatikusan, hogy az élelmiszer teljesen megromlott, így ki kell dobni. Ha megfelelő körülmények között, a csomagoláson feltüntetett módon tároltuk, lehetséges, hogy továbbra is fogyasztható.

Mindenképpen vizsgáljuk meg alaposan a dátumot, a csomagolást, majd felbontás után magát az élelmiszert is. A Nébih szakemberi hangsúlyozzák, hogy a lejárt termékek fogyasztásra való alkalmasságát mindig csak egyéni mérlegeléssel lehet eldönteni.

Így ha elváltozást észlelünk a termék színében, állagában, szagában vagy ízében, akkor inkább ne fogyasszuk el.

Az alábbi ábrán látható a legtöbb minőségmegőrzési határidővel rendelkező termék fogyaszthatósági intervalluma a lejárat után.

A fogyaszthatósági táblázat / Fotó: Nébih

További információk elérhetők a Nébih illetve a Maradék nélkül program honlapján.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!