Mit takar a csemegeuborka megnevezés?
A csemegeuborka a hőkezeléssel tartósított élelmiszerek csoportjába tartozik. Frissen szedett uborka terméséből, közvetlen technológiával ecetes, sós, édesített felöntőlével, fűszerekkel, esetleg fűszerkivonatokkal, aromákkal, ízesítő és/vagy díszítő növényi részekkel kiegészítve készül.
A csemegeuborkát készítő élelmiszer-vállalkozások az uborkát megtisztítják, osztályozzák, mossák, majd átválogatják. Eközben eltávolítják a virágmaradványokat és az 5 mm-nél nagyobb szármaradványokat - írja a Nébih szupermenta oldala.
Az uborkákat a felöntőlével, a forrázással, főzéssel fertőtlenített fűszerekkel, a kiegészítő- és díszítőanyagokkal együtt üvegbe vagy fémdobozba töltik. A teletöltött tárolóedényt - annak méretétől függően - meghatározott ideig hőkezelik.
Fizikai és kémiai jellemzők szabályozása:
A csemegeuborka ecetsavban kifejezett savtartalma meghatározott, azaz 0,5-1,2 százalék (m/m) közötti értéket mutathat. A termék NaCl-tartalma maximum 2,0 százalék (m/m), míg a homoktartalma legfeljebb 0,02 százalék (m/m) lehet. Természetesen az uborkák minősége is elengedhetetlen tényező. Ez azt jelenti, hogy egy üveg csemegeuborka nem tartalmazhat 20 százaléknál több olyan uborkát, amelyik 30 foknál nagyobb görbületű, torz növésű, sérült, foltos és/vagy üreges.
Receptajánló csemege uborkával:
A nyers uborkákat a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott méret szerint csoportosítják. A szabályozás összesen hat csoportot különböztet meg:
- 3-6 cm,
- 5-8 cm
- 6-9 cm
- 8-10 cm
- 9-12 cm
- 12-14 cm
A nyers uborka méretét a megnevezéshez kapcsolódóan fel kell tüntetni a címkén (pl. Csemegeuborka, 5-8 cm).
Az uborka termésének külső megjelenése a fajtára jellemző, egyenes alakú, közel egyenletes átmérőjű, friss és egészséges. Színe jellegzetes, olajzöld árnyalatú. Állománya harsogóan ropogós. A savanyúság illata és íze kellemesen harmonikus, fűszerezésre jellemző. Az uborkákat körülvevő felöntőlé áttetsző, amelyben fűszerek és az alakjukat megőrző díszítőanyagok találhatók.
Ezeket olvastad már?
9-féle csemegeuborkát teszteltünk - kiegyenlített versenyben választottunk győztest
A magyaros ételek elengedhetetlen kísérőjét, a csemege uborkát választottuk következő teszttémánknak. 9-félét szereztünk be, hogy végigkóstoljuk őket.
NosaltySzuperegyszerű trükköt mutatunk házi savanyúságkészítésre
Ha elfogyott egy üveg savanyúságod, ne öntsd ki a levét! El se hinnéd, hogy milyen pofonegyszerűen érlelhetsz vele újabb adagot!
Országh KittiAz 5 legtutibb módszer: így sterilizáld a lekvárosüvegeket!
Melyik a legjobb megoldás az üvegek legegyszerűbb és legbiztosabb tisztítására befőzés előtt?
NosaltySaját könyvet kaptak a magyar superfoodok - a szerzővel, Szabó...
A superfood divatos kifejezés lett az elmúlt években, de nemcsak a világ másik felén teremnek ezek, hanem itthon is - ezeket mutatja be a Magyar superfood című kötet.
Szász Nóri