Nébih: ezekre figyeljünk az idei sonka és tojás vásárlásánál és felhasználásánál

A Nébih szakemberei összegyűjtötték, milyen élelmiszerbiztonsági szabályokat kell szem előtt tartanunk a tojás és a sonka vásárlásakor, feldolgozásakor. 

Húsvétközeledtével egyre többen szerzik be az ünnep gasztronómiai szempontjából elengedhetetlen kellékeit – a sonka és a tojás mindenképpen a legfontosabb alapanyagok közé tartoznak. Arról már írtunk, miket érdemes szem előtt tartani, ha vásárolni megyünk, a Nébih véleményét is olvashattuk, arról, hogy biztonságosak-e a húsvéti sonkák. A járványra való tekintettel többeket foglalkoztat a kérdés, rejt-e valamilyen veszélyt, ha fogyasztani szeretnénk a fentieket, erre gyűjtött össze a Nébih egy sorvezetőt.

A tojás biztonságos fogyasztásának legfontosabb előfeltétele, hogy minden esetben csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk -írják a szakemberek.

Tojásvásárlás

  • A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. Ha ez lejárt, már semmiképpen ne vegyük meg a tojást!
  • Közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk azt felhasználni!

A tojás előkészítése, feldolgozása

  • Repedt, törött héjú tojásokat tilos tárolni és felhasználni. A piszkos, sérült terméket már eleve ne vegyük meg! Ha ilyen tojást találunk, jelezzük egy eladónak, hogy kivihessék az üzlettérből.
  • Fontos, hogy a tojást megfelelő hőmérsékleten tároljuk. Ha az üzletben hűtve tartották, akkor hazaérve is a hűtőszekrénybe kerüljön. Ha nem volt hűtve a boltban, otthon sem muszáj hűtőbe helyeznünk. Ha viszont egyszer már betettük a hűtőbe, utána mindig oda kerüljön vissza a tojások fel nem használt része.
  • A tojások héján bármikor megtelepedhetnek a szennyeződések. Ha szennyeződést észlelünk, azt a felhasználás előtt el kell távolítani. A tojásokat sokan megmossák. Tárolás előtt sose mossuk le a tojást, mert ezzel eltávolítjuk a rajta lévő természetes védőréteget, így könnyebben befertőződhet. A felhasználás előtt közvetlenül esetleg el lehet mosni a tojást, ebben az esetben a tisztítást lehetőleg folyóvízben, többszöri átöblítéssel végezzük! A hipós fertőtlenítés nagy odafigyelést igényel, így leginkább üzemi körülmények között (például a vendéglátásban, közétkeztetésben) javasolt, otthoni környezetben alapvetően elég, ha odafigyelünk az általános higiéniai szempontokra és alaposan hőkezeljük a tojásos ételeket
  • Sokan ecettel mossák le a tojást. Ennek bizonyos antibakteriális hatása lehet, de a szakértők véleménye alapján erre nincs szükség, ha hőkezeljük a tojást később, ráadásul, ha nem elég tömény az ecet, akkor több kárt okozunk vele, mint hasznot. Ha ecettel mossuk el a tojást, szintén közvetlenül a felhasználás előtt tegyük csak.
  • Érdemes a tojás frissességét vízbemerítéssel ellenőrizni. A friss tojás elmerül a vízben. A vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztható. A víz felszínén lebegő tojás fogyasztásra alkalmatlan. De azzal a tojással sem bánhatunk felelőtlenül, ami lesüllyedt, hiszen egyes kórokozók ennek ellenére jelen lehetnek benne.
  • De legfőképp: a tojásos ételeket alaposan át kell főzni-sütni, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75˚C felett)!

A húsvét klasszikus étele a főtt füstölt sonka. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges kórokozókat. A készre főzött sonkát viszont már hűtve kell tárolni.

Sonkavásárlás

Húsvéti sonka

A tökéletes húsvéti sonka egyáltalán nem bonyolult, két dolog kell hozzá: kiváló minőségű kötözött sonka, és kb. két nap. Ez egy alaprecept, a fűszereket lehet benne variálni, de ...

  • Minden esetben kerüljük az alkalmi árusokat, és megbízható, legális helyről vásároljunk. Vásárlásnál minden esetben ellenőrizni kell, hogy a sonka érzékszervi tulajdonságait tekintve megfelelő-e. Ilyenkor az illata mellett ügyeljünk arra is, hogy a termék ne legyen túl kemény vagy beszáradt.
  • Fontos, hogy a sonka nyomás nélkül ne engedjen levet, hiszen ez éppúgy utalhat a nem megfelelő pácolásra, mint a hús gyenge minőségére vagy valamilyen romlási folyamatra.
  • A vásárlás helyén fontos ellenőrizni a címkén a lejárat napját is.
  • A sérült csomagolású termék megvásárlása nem javasolt.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...