NÉBIH: Ez az oka annak, ha az étteremben hemzsegnek a bogarak - a hatóság válaszol

Mi lehet kiábrándítóbb, mint amikor a kedvenc pékségünkről kiderül, hogy hemzseg a bogaraktól? Hogy történhet ez meg egyáltalán, és mit tegyünk, ha ilyet látunk? 

Hogy fordulhat elő, hogy rendezettnek, tisztának tűnő vendéglőkben, hipermarketekben bogarakat látunk a földön rohangálni? Utánakérdeztünk a NÉBIH-nél (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság), hogy mik az okok, és mit tehetünk vásárlóként.

Talán az egyik legkellemetlenebb élmény, amikor olyan étteremben kötünk ki, ahol rovarokkal találkozunk. Az első reakciónk természetesen az undor, és hogy azonnal szólni akarunk az étteremvezetőnek, valamint visszakérni a kifizetett étel, ital árát.

Először is, mi lehet az oka annak, ha rovarszennyezett étteremmel, bolttal vagy étellel találkozunk?

A NÉBIH szerint: több tényező is vezethet a rovar- és rágcsálószennyezettség illetve -fertőzöttség kialakulásához egy élelmiszert kezelő létesítményben. Ilyenek például: a nem megfelelő kialakítás és a nem megfelelő műszaki állapot. Gondot kell fordítani a nyitható ablakok és ajtók rovarhálóval ellátására, a rovarhálók rendszeres tisztítására. A rovarháló hiánya, szakadozottsága lehetővé teszi a rovarok, rágcsálók bejutását az élelmiszerek kezelésével, forgalmazásával foglalkozó létesítményekbe.

Másik nyomós ok a takarítatlanság.

Az élelmiszer, az élelmiszerhulladék vagy a szemét kiváló rovar- és rágcsálóeledel. A padozaton lévő morzsák, kiömlött ételek gyors feltakarítása akadályozhatja a rovarok és rágcsálók megtelepedését.

A harmadik ok, hogy a létesítményekbe az alapanyagokkal együtt bármilyen rovar vagy rágcsáló könnyedén bejuthat, ezért ennek ellenálló csomagolást kell alkalmazni, rendszeresen takarítani és átforgatni a raktárkészletet.

Negyedik okként jelölte meg a hatóság, hogy a létesítményeknek kötelező rovar- és rágcsálóirtást végeztetniük szakemberrel, ártalom esetén pedig a környezetre is kiterjedő irtást kell végeztetni.

Nem árt tehát jó alaposan körbenézni, mielőtt bizalommal beülünk egy étterembe!

Az is érdekelt minket, hogy egy-egy bogár megjelenése lehet-e elszigetelt eset, vagy az már komolyabb problémát jelez.

A rovar- és rágcsáló szennyezettség komoly problémát jelez. Az egyszeri behurcolás kisebb mértékű, még könnyen irtható szennyeződéshez vezet, a már megtelepedett, elszaporodott kártevők kiirtása komoly szakmai feladat. Az irtásnak – a megtelepedett rovarok-, rágcsálók életmódjának ismeretében – a környezetre is kiterjesztettnek, szakszerűnek kell lennie.

via GIPHY

És persze a legfontosabb kérdés: vásárlóként, vendégként mit tegyünk, ha bogarakkal találkozunk a kedvenc boltunkban vagy éttermünkben?

A rovarok és rágcsálók által károsított étel emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősül, az ilyen alapanyagok nem használhatók fel ételkészítésre.

Ha valaki szennyezett-, fertőzött élelmiszert kezelő-, forgalmazó létesítményről értesül, akkor kérjük, jelezze vagy a területileg illetékes járási hivatal élelmiszer-biztonsági osztályának, vagy a Nébih ingyenesen hívhatózöldszámán (06-80/263-244).

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...