Nébih: erre figyelj, ha boltban veszel HALAT az ünnepekre!

Te is biztosra akarsz menni, amikor a karácsonyi menühöz keresel alapanyagokat? Eláruljuk, mire figyelj, ha halat akarsz felszolgálni szenteste! 

Karácsony közeledtével egyre nagyobb figyelmet kapnak a különböző vákuumcsomagolt, konzerv és fagyasztott, netán élő halak, hiszen az ünnepi asztalnál szinte biztosan előkerül valamilyen klasszikus vagy reform halas étel. A tengeri és a hazai édesvízi halakat illetően felerősödnek ilyenkor az aggodalmak, legyen szó higanyszennyezésről vagy a halak minőségét érintő kifogásokról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (NÉBIH) válaszolt a karácsonyi bevásárlás körül felmerülő, haltermékeket érintő legfontosabb kérdésekre.

Egészben sült pisztráng

Ha valami egyszerűt és könnyedet készítenénk az ünnepekre, ez az egészben sült pisztráng tökéletes választás lehet. Csodálatosan passzol salátához, krumplikörethez és ...

Kiderült, hogy rendszeresek a tengeri halfajtákat érintő vizsgálatok laboratóriumi és érzékszervi, külalaki szempontokból is. Idén a NÉBIH 389-féle halterméket ellenőrzött, a vizsgálatok elsősorban antibakteriális gátlóanyagok, baktériumok, biotoxinok, mikotoxinok, fajfehérjék, analitikai összetevők, kémiai elemek (ólom, kadmium, higany), kémiai szennyező anyagok (dioxinok, PCB-k, PAH (benzo(a)pirén)), radioaktív izotópok, egyéb anyagok (hisztamin) jelenlétére irányultak.

Grillezett aranydurbincs

Az aranydurbincs egy igazán szaftos húsú tengeri hal, amit otthon is rendkívül ízletesen el tudunk készíteni, és a nyaralások emlékét tudjuk vele felidézni. Még több ízletes ...

Idén összesen 4 olyan eset említhető, amiben Magyarország is érintett volt:

  • higanytartalom (2,2 mg/kg-ppm) miatt kifogásoltak Vietnamból származó fagyasztott kardhal steaket,
  • Listeria monocytogenes (970 CFU/g) jelenléte miatt cseh eredetű bükkfán füstölt pisztrángot,

  • Anisakis parazitafertőzés miatt Írországból származó hűtött makrélát,

  • higany- és arzéntartalom miatt Csehországból származó tonhaltartalmú bébiételeket.

A kifogásolt termékeket a nemzetközi gyorsriasztási rendszeren keresztül (RASFF) keresztül a hatóság azonnal kivonta a forgalomból.

Tudni akartuk, a boltokban, piacokon kapható tengeri halakra milyen ellenőrzés vonatkozik, amíg az ünnepi tányérokra kerülnek. A Hatóság elmagyarázta, hogy az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai gyártású élelmiszer esetében a magyarországi forgalmazó a felelős. A termékeken kötelező a magyar nyelvű címke feltüntetése.

Haltermékeken a következőket érdemes megnézni, hogy biztosra menjünk:

  • állategészségügyi azonosító jel (halak feldolgozását csak engedéllyel rendelkező halfeldolgozó üzem vagy halászhajó végezheti)
  • magyarországi halászüzem esetén ezt egy ovális keretben lévő “HU” rövidítés és egy számkombináció jelzi (külföldi gyártónál ugyanez, csak az adott ország nevének rövidítésével)
  • vásárláskor az eladónak információval kell rendelkeznie arról, az adott halat hol halászták, hol található a származási akvakultúra (tenyésztő tógazdaság)
  • látnunk kell a csomagoláson a halfaj megnevezését, az adalékanyagokat, egyéb összetevőket, minőségmegőrzési időt.

Lazac Wellington-módra

Igazi utolsó pillanatos ünnepi fogás ez a mennyei lazacos recept, amit bő fél óra alatt elkészíthetünk, és ami ízében simán felér bélszín társához. Ha nem kapunk friss lazacot, ...

Tudtad?

Érdemes odafigyelni, hogy összenyomódott, beszakadt, sérült csomagolású halterméket ne vegyünk meg, mert sérülhetett a légmentes zárás, így a termék minősége sem biztosított!

Mézes-szójás vörös tonhalfilé

A tonhalat csak megbízható helyről vásároljuk, fontos hogy "sushi grade" tonhal legyen (nyersen is biztonsággal fogyasztható). A friss tonhal mindig élénk piros (nem barna). A tonhalnak ...

Mit lehet még tudni a rendszeres élelmiszer-ellenőrzésekről?

Az EU elvárásainak megfelelően – az egyes tagállamok ellenőrző hatóságai többéves Nemzeti Ellenőrzési Tervvel rendelkeznek. Az ellenőrzési tervek kockázati besorolás alapján meghatározzák az ellenőrizendő létesítmények (élelmiszer-előállítók és -forgalmazók) és élelmiszercsoportok körét, havonkénti ellenőrzési számra lebontva. Azt is tudni kell azonban, hogy az élelmiszer-előállítókat a napi ellenőrzés felelőssége jogszabályban kötelezi.

Még több halételért IDE kattints!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...