Karácsony közeledtével egyre nagyobb figyelmet kapnak a különböző vákuumcsomagolt, konzerv és fagyasztott, netán élő halak, hiszen az ünnepi asztalnál szinte biztosan előkerül valamilyen klasszikus vagy reform halas étel. A tengeri és a hazai édesvízi halakat illetően felerősödnek ilyenkor az aggodalmak, legyen szó higanyszennyezésről vagy a halak minőségét érintő kifogásokról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (NÉBIH) válaszolt a karácsonyi bevásárlás körül felmerülő, haltermékeket érintő legfontosabb kérdésekre.
Kiderült, hogy rendszeresek a tengeri halfajtákat érintő vizsgálatok laboratóriumi és érzékszervi, külalaki szempontokból is. Idén a NÉBIH 389-féle halterméket ellenőrzött, a vizsgálatok elsősorban antibakteriális gátlóanyagok, baktériumok, biotoxinok, mikotoxinok, fajfehérjék, analitikai összetevők, kémiai elemek (ólom, kadmium, higany), kémiai szennyező anyagok (dioxinok, PCB-k, PAH (benzo(a)pirén)), radioaktív izotópok, egyéb anyagok (hisztamin) jelenlétére irányultak.
Idén összesen 4 olyan eset említhető, amiben Magyarország is érintett volt:
- higanytartalom (2,2 mg/kg-ppm) miatt kifogásoltak Vietnamból származó fagyasztott kardhal steaket,
Listeria monocytogenes (970 CFU/g) jelenléte miatt cseh eredetű bükkfán füstölt pisztrángot,
Anisakis parazitafertőzés miatt Írországból származó hűtött makrélát,
higany- és arzéntartalom miatt Csehországból származó tonhaltartalmú bébiételeket.
A kifogásolt termékeket a nemzetközi gyorsriasztási rendszeren keresztül (RASFF) keresztül a hatóság azonnal kivonta a forgalomból.
Tudni akartuk, a boltokban, piacokon kapható tengeri halakra milyen ellenőrzés vonatkozik, amíg az ünnepi tányérokra kerülnek. A Hatóság elmagyarázta, hogy az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai gyártású élelmiszer esetében a magyarországi forgalmazó a felelős. A termékeken kötelező a magyar nyelvű címke feltüntetése.
Haltermékeken a következőket érdemes megnézni, hogy biztosra menjünk:
- állategészségügyi azonosító jel (halak feldolgozását csak engedéllyel rendelkező halfeldolgozó üzem vagy halászhajó végezheti)
- magyarországi halászüzem esetén ezt egy ovális keretben lévő “HU” rövidítés és egy számkombináció jelzi (külföldi gyártónál ugyanez, csak az adott ország nevének rövidítésével)
- vásárláskor az eladónak információval kell rendelkeznie arról, az adott halat hol halászták, hol található a származási akvakultúra (tenyésztő tógazdaság)
- látnunk kell a csomagoláson a halfaj megnevezését, az adalékanyagokat, egyéb összetevőket, minőségmegőrzési időt.
Tudtad?
Érdemes odafigyelni, hogy összenyomódott, beszakadt, sérült csomagolású halterméket ne vegyünk meg, mert sérülhetett a légmentes zárás, így a termék minősége sem biztosított!
Mit lehet még tudni a rendszeres élelmiszer-ellenőrzésekről?
Az EU elvárásainak megfelelően – az egyes tagállamok ellenőrző hatóságai többéves Nemzeti Ellenőrzési Tervvel rendelkeznek. Az ellenőrzési tervek kockázati besorolás alapján meghatározzák az ellenőrizendő létesítmények (élelmiszer-előállítók és -forgalmazók) és élelmiszercsoportok körét, havonkénti ellenőrzési számra lebontva. Azt is tudni kell azonban, hogy az élelmiszer-előállítókat a napi ellenőrzés felelőssége jogszabályban kötelezi.
Még több halételért IDE kattints!
Ezeket olvastad már?
7 csodás karácsonyi teríték - Így hajtogasd a szalvétát, hogy...
Egyszerű, mégis látványos díszeket hajtogathatsz szalvétákból, amikből a karácsonyi asztal dísze is lehet. Szalvétacsodák egyszerűtől a mesterfokig.
Petrás Gabriella10 ötletes és egyedi karácsonyfa, ha idén másképp díszítenél
Ha a hagyományos karácsonyfa mellett idén kipróbálnál valami mást is, inspirálódj a legszebb díszítésekből!
Petrás Gabriella12 tökéletesen krémes tiramisu - ezekből válogass karácsonyra!
Bár a tiramisu nem egy klasszikus karácsonyi édesség, sokan készítik ezt az olasz finomságot az ünnepekre. Nem csoda, hiszen légiesen könnyű és szuper könnyű desszert.
NosaltyKarácsonyi menüajánlatunk - Recepttippek az ünnepi klasszikusok elkészítéséhez
Minden évben bizonytalan vagy az ünnepi menüsort illetően? Segítünk! Rendhagyó, karácsonyi kiadású, "Mit főzzek ma" válogatásunk következik.
Nosalty