A különböző dinnyeárusok sokszor nemcsak egész, de fél és negyed dinnyét is árulnak. Nagyon fontos, hogy az értékesítés során garantált legyen a megfelelő élelmiszerbiztonság a vásárlók számára, éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményt adott ki a témával kapcsolatban.
A Nébih szerint csupán pár egyszerű szabályt kell betartaniuk az árusoknak, hogy megfelelő legyen a higiénia. Első és legfontosabb, hogy dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni, illetve a felvágásra szolgáló felületet két felvágás között tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Természetesen a felvágáshoz használt kést is tisztán kell tartani.
A vágás előtt mindenképpen figyelmeztessük arra az árust, hogy mossa meg a kezét szappanos vízzel, vagy fertőtlenítő törlővel törölje meg!
Ezen kívül fontos, hogy a dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad. Majd miután felvágták, haladéktalanul csomagolják be egy arra alkalmas fóliába. Hűtés hiányában, az évszakra jellemző hőség miatt, a már felvágott dinnyéket tilos másnapra eltenni.
Még több friss hírt találsz itt: