Ne vegyél többé boltban fokhagymát, így sokkal jobban jársz

A fokhagyma az egyik leggyakrabban használt ízesítőnk, felhasználása igen sokrétű, ráadásul élettani hatása is igen pozitív. Tudtad, hogy termesztheted otthonodban is?

A kis gerezdek egészség oltárán felsorakoztatott listája elég hosszú, pedig legtöbbször csak ízfokozóként használjuk. Most megmutatjuk legismertebb jótékony egészségügyi hatásait, melyek miatt érdemesnek tartod majd arra, hogy otthonodban is termeszd – nem nehéz, figyelj!

Táplálkozási értékei

A fokhagyma, ahogy már említettük valóban egy gyógyhatású szer, sok vitaminnal és ásványi anyaggal – mint pl. B6-vitamin, C-vitamin, jelentős mennyiségű magnézium, szelén, kalcium, kálium – és alacsony, gerezdenként mindössze 4 kcal energiatartalommal.

Immunerősítő

Erről is hallottál már, ugye? Felturbózza az immunrendszered és segít a betegségek elleni küzdelemben, például a megfázás hatásos ellenszere és ha már benne vagyunk a slamasztikában, akkor a tüneteket is enyhíthetjük vele. Egy felmérés szerint akár 63%-kal csökkenthetjük a megbetegedések valószínűségét, ha beépítjük a mindennapos étkezésünkbe. A leghasznosabb ellenszer krónikus betegeskedők számára.

Szívügy

Jótékony hatását szív és érrendszerünk egészségének fenntartásában is megmutatja. Ehhez, ha nem is napi rendszerességgel, de heti többszöri alkalommal nyersen el kell rágnunk egy-két gerezdet. Így csökkenthetjük a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, sőt a koleszterin szintünket is könnyebben kordában tarthatjuk segítségével.

+1 jó tulajdonság

Ha magas vérnyomással küzdesz, akkor ugyancsak hasznos lehet beépítened a hétköznapi menüdbe! Mindezekről, azért minden esetben kérd ki orvosod tanácsát.

Így legyen saját termesztésű fokhagymád

Most már látod, miért mondjuk, hogy a fokhagyma egy szuperkaja. Ha teljesen beleszerettél és eldöntötted, hogy mostantól nem csak ízesítésképpen használod, hanem egészséged megőrzése érdekében is, akkor itt az útmutató, eszerint termeszd lakásodban, házadban, meglátod nagyon könnyű!

Fokhagymatermesztés 5 egyszerű lépésben:

  1. Szedj gerezdekre egy fej fokhagymát és ültesd körülbelül5 cm mélyre lazán a nedves termőföldbe.
  2. Figyelj arra, hogy a gerezdek állítva kerüljenek a földbe.
  3. Ügyelj a folyamatos locsolásra, amikor elkezdenek csírázni, mindig ellenőrizd a föld tetejét, ha tapintásra száraz, pótold a nedvességet, de ne öntözd túl, mivel nem igényel nagyon sok vizet, úgy berohadhat és tönkremehet a munkád.
  4. Vágj le róla mindenféle virágkezdeményt, hogy megőrizd a fokhagymád aromáját.
  5. Amikor a fokhagyma palántád már 5-6 levelet hozott, akkor ideje kihúzni a földből. Mehet a fazékba!

Ezeket olvastad már?

(viashareably.net)

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...