A kis gerezdek egészség oltárán felsorakoztatott listája elég hosszú, pedig legtöbbször csak ízfokozóként használjuk. Most megmutatjuk legismertebb jótékony egészségügyi hatásait, melyek miatt érdemesnek tartod majd arra, hogy otthonodban is termeszd – nem nehéz, figyelj!
Táplálkozási értékei
A fokhagyma, ahogy már említettük valóban egy gyógyhatású szer, sok vitaminnal és ásványi anyaggal – mint pl. B6-vitamin, C-vitamin, jelentős mennyiségű magnézium, szelén, kalcium, kálium – és alacsony, gerezdenként mindössze 4 kcal energiatartalommal.
Immunerősítő
Erről is hallottál már, ugye? Felturbózza az immunrendszered és segít a betegségek elleni küzdelemben, például a megfázás hatásos ellenszere és ha már benne vagyunk a slamasztikában, akkor a tüneteket is enyhíthetjük vele. Egy felmérés szerint akár 63%-kal csökkenthetjük a megbetegedések valószínűségét, ha beépítjük a mindennapos étkezésünkbe. A leghasznosabb ellenszer krónikus betegeskedők számára.
Szívügy
Jótékony hatását szív és érrendszerünk egészségének fenntartásában is megmutatja. Ehhez, ha nem is napi rendszerességgel, de heti többszöri alkalommal nyersen el kell rágnunk egy-két gerezdet. Így csökkenthetjük a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, sőt a koleszterin szintünket is könnyebben kordában tarthatjuk segítségével.
+1 jó tulajdonság
Ha magas vérnyomással küzdesz, akkor ugyancsak hasznos lehet beépítened a hétköznapi menüdbe! Mindezekről, azért minden esetben kérd ki orvosod tanácsát.
Így legyen saját termesztésű fokhagymád
Most már látod, miért mondjuk, hogy a fokhagyma egy szuperkaja. Ha teljesen beleszerettél és eldöntötted, hogy mostantól nem csak ízesítésképpen használod, hanem egészséged megőrzése érdekében is, akkor itt az útmutató, eszerint termeszd lakásodban, házadban, meglátod nagyon könnyű!
Fokhagymatermesztés 5 egyszerű lépésben:
- Szedj gerezdekre egy fej fokhagymát és ültesd körülbelül5 cm mélyre lazán a nedves termőföldbe.
- Figyelj arra, hogy a gerezdek állítva kerüljenek a földbe.
- Ügyelj a folyamatos locsolásra, amikor elkezdenek csírázni, mindig ellenőrizd a föld tetejét, ha tapintásra száraz, pótold a nedvességet, de ne öntözd túl, mivel nem igényel nagyon sok vizet, úgy berohadhat és tönkremehet a munkád.
- Vágj le róla mindenféle virágkezdeményt, hogy megőrizd a fokhagymád aromáját.
- Amikor a fokhagyma palántád már 5-6 levelet hozott, akkor ideje kihúzni a földből. Mehet a fazékba!
Ezeket olvastad már?
21 fenomenális konyhai trükk - csak neked!
Segítünk, hogy még profibban süss, főzz, szeletelj, takarítsd a konyhád, vagy pihentetőbben aludj. Már ha a háztartási munkák után gondjaid vannak az elalvással...
Hering AndrásFokhagymapucolás tíz másodperc alatt
Nem, nem egy gerezdről, egy egész fejről van szó! Elképesztő trükk, amelyet minden háziasszonynak ismernie kell - kipróbáltuk és működik!
DávidKőkemény az avokádód? Így puhíthatod meg!
Mi itt bent avokádófanok vagyunk - igazi szupergyümölcs, tápláló, egészséges, a fokhagyma istenien áll neki, a legzseniálisabb reggeli. De nem mindig sikerül puhát találni...
Brecz JuditVajon mi nő gyorsabban, egy kutyus vagy egy chilisüveg?
Nézd meg egy képben egy német juhászkutya nagyratörését. Gazdája kilenc fotóval örökítette meg a csodát, bizonyítékképpen mércéül egy chiliszószos üveget tett az eb mellé.
Nosalty(viashareably.net)