Ne tarts papagájt a konyhában, veszélyes!

El a papagájokkal a konyhából! A túlhevült teflonedények károsak lehetnek kedvenc állatkáink egészségére.

Nemrég kaptam ajándékba egy teflon serpenyőt, aminek a használati utasítását átböngészve egy számomra meglepő felhívást fedeztem fel. A lényege az volt, hogy a tapadásmentes bevonatból olyan gázok szabadulhatnak fel, amelyek a kistestű madarakra veszélyt jelentenek, ezért ne tartsunk papagájt és más díszmadarakat a konyhában.

Noha körülbelül 15 éve használok rendszeresen teflon bevonatú konyhai eszközöket, még sosem hallottam erről a jelenségről, így utánanéztem.

Kiderült, hogy amit a köznyelv egyszerűen teflonként ismer, az egy levédett márkanévből eredő szó, és kémiai nevén politetrafluoretilénnek (PTFE) hívják. Ez a műanyag polimer szenet és fluort tartalmaz. Egy nagyon sokoldalúan felhasználható anyag - mivel síkos felszínt képez, nem tapad meg rajta például az étel a sütés/főzés során, további előnyös tulajdonsága pedig, hogy nem lép reakcióba a vele kapcsolatba kerülő élelmiszerekkel, és a tisztítószerek sem oldanak ki belőle semmit.

Teflon bevonattal leggyakrabban a serpenyők, tepsik kapcsán találkozunk, de nem árt tudni, hogy a gofri-, szendvics- és kenyérsütő gépek, a különféle grillezők, a hősugárzók és a villanyégők is lehetnek teflon bevonatúak. Ezek pedig mind hőt termelnek működésük során, tehát túlhevüléskor potenciális veszélyt jelentenek tollas barátainkra.

Spenótos serpenyős csirke recept

És hogy emberre veszélyes-e? Az egyik legismertebb gyártó honlapján az olvasható, hogy „a fogyasztók számára csak akkor jelentenének esetlegesen veszélyt, ha egy időben melegítenének fel 36 edényt 400 Celsius fokra. Mivel a háztartások konyháiban az edények legfeljebb kb. 300 Celsius fokra melegíthetőek fel, nincsen veszélye a véletlen túlmelegítésnek."

Ők azt tanácsolják, hogy közepes fokozaton (kb. 190 Celsius fokon) készítsük el az ételeinket, tehát ne hevítsük túl a teflonbevonatú edényeket, hiszen ez az étel ízvilágát és vitamintartalmát is károsítja, illetve az edény élettartama is lerövidül.

Lazac thai módra

A recept alapját Gordon Ramsey  receptje képezi, én a hozzávalókon változtattam kicsit. Gordon vörös tengeri sügért használ, tapasztalatból mondhatom, lazaccal is kitűnőnek bizonyult. ...

Banános villám palacsinta

Egyszerű, finom és gyorsan elkészíthető. Ebben a receptben a fő mértékegység a bögre, mert a liszt és a tej mennyiségét ugyanabban a bögrében kell kimérni, és ízesíteni végtelen ...

Tehát a történet konklúziója: kerüljük a tapadásmentes bevonatú konyhai eszközök/égők túlhevítését, mivel olyan színtelen, szagtalan gázok keletkezhetnek, amelyeket mi, emberek nem érzékelünk, viszont a nagyon érzékeny légzőszervrendszerrel bíró papagájok és más díszmadarak életét akár ki is olthatják.

Érdekesség, hogy régen, amikor még nem voltak a levegő minőségét ellenőrző műszerek, a bányákban kalitkába zárt kanári madarakat tartottak. Mivel ezek a kis madarak érzékenyen reagálnak a veszélyes gázokra, előre jelezték a bajt. Ha a kanári éneke abbamaradt, mert a madár elpusztult, a bányában dolgozók azonnal elhagyták a területet, mert tudták, hogy veszélyes gázok szabadultak fel.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...