Ne a színek alapján vásárolj!

Tudjuk, hogy a zsíros tej piros, míg a félzsíros kék, megszoktuk. De hogy nézne ki pl. a paradicsom kék konzervben? Sok tényező közrejátszik a termékdobozok színében, nézzük!

Az áruházak berendezésétől kezdve a reklámokon át a termékek polcon való elhelyezéséig minden előre megtervezett forgatókönyv szerint zajlik, a lényeg pedig, hogyan vegyenek rá minket, vásárlókat, hogy az adott gyártó termékét válasszuk. Nincs ezzel nagy gond, ez a jó marketing lényege, de ha szeretnénk kivédeni, hogy mindenféle módszerrel befolyásolják a választásunkat, akkor nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Például azzal, hogy a termék csomagolásának színe mekkora szerepet játszik a választáskor. Egész tudományág épül erre, és fölösleges túl mélyen beleásni magunkat a témába, de itt van néhány alapszabály, hogy tudjuk, melyik szín milyen "kódot" rejt.

Piros - ez finom

A piros az egyik leggyakoribb szín az élelmiszeriparban. Eleve fontos, hogy az egyik legfeltűnőbb szín, így a polcon automatikusan azt a terméket vesszük észre először, amit piros csomagba bugyoláltak. A piros egyébként az étvágyat is beindítja - ezért népszerű szín konyhákban és éttermekben is egyaránt. A piros étvágygerjesztő hatásának fő oka az lehet, hogy a természetben előforduló piros ételek mind érettek és étvágygerjesztőek - gondoljunk csak a cseresznyére, a paradicsomra vagy a görögdinnyére!

Sárga - ettől boldog leszek!

A sárga a legboldogabb szín, még akkor is, ha az irigységtől a féltékenységen át sok jelentést társítottak már hozzá. Az agyunk, ha sárga színt érzékel, azonnal beindítja a szerotonin nevű örömhormont, így elég ránéznünk egy sárga dobozos pudingra, és máris kicsit jobb kedvünk lesz. Így aztán könnyen a kosarunkban landol még azelőtt, hogy átgondoltuk volna, szeretjük-e egyáltalán ezt az ízt, vagy van-e szükségünk az adott termékre?

Zöld - természetes és egészséges

A zöld sokáig nem volt egy igazán népszerű szín az ételmarketingesek körében. A közelmúlt egészségtudatossá forduló táplálkozási szokásai és mozgalmai azonban megtették hatásukat, így ha egy természet színébe bugyolált tejet vagy konzervet látunk, hajlamosak vagyunk tudat alatt azt hinni, hogy a lehető legegészségesebb termék után nyúlunk.

Narancssárga - ettől jól fogsz lakni!

A narancssárgáról a narancsra is asszociálhatnánk elsőre, ami magában nem annyira laktató - ha csak nem eszünk meg belőle egy jó kilót - , az agyunk azonban valamiért mégis a jóllakással kapcsolja össze. Az összefüggés állítólag ott van elásva, hogy a nehéz, zsíros ételek színe a barnástól a pirosas skáláig terjed, így a narancsszínűről egy nagy kondér étel jut eszünkbe. Nekem mondjuk egy pohár narancslé, de nem vitatkozok tudósokkal!

Kék - erről jó emlékeid vannak

A kék kifejezetten nem egy tipikus ételszín. Egy kísérletben a steak-et és sült krumplit falatozó alanyok közül volt, aki kifejezetten rosszul lett, mikor a fények alig észrevehetően megváltoztak, és kékes színűre festették a hússzeletet. A kék ezen kívül étvágycsökkentő hatással is van az agyunkra - egyes dietetikusok fogyni vágyóknak azt ajánlják, hogy egyenek kék tányérból rendszeresen, mert a szín hatására könnyebb lesz kisebb adagokat fogyasztani. Mégis rengeteg csoki és chips van zöldbe bugyolálva a polcokon, az Egyesült Államokban legalábbis. Ennek az az oka, hogy az USA népességének egy igen tetemes hányada, a II. világháborút követő 20 évben születettek gyerekkorában a klasszikus gyerekszínekkel - kékkel és rózsaszínnel - próbálták meg csábítóbbá tenne a nasit. Olyan jól sikerült, hogy a kék azóta is maradt, és a nosztalgia jegyében ma is tündöklően működik.

Olvastad már?

Öt hiba vásárlás közben

Forrás: The kitchen.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Csirkés-zöldséges tésztatorta

Az egyik "mentes" receptkönyvben találtam egy csirkés-zöldséges tésztakoszorú receptet, ahol gyűrű alakú kuglófsütő formában készült az étel. A receptet – át-átalakítva – már ...

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Címlapról ajánljuk

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...