Ne rendeld, süsd! – Pizzakészítés otthon

Pizzázni jó. Sokan pizzázni még jobb. Saját készítésű pizzát falatozni együtt az asztalnál a legeslegjobb. Felejtsd el végre a futár számát és rendezz pizzapartit!

Néhány szabály betartásával a házilag készített pizza könnyen verheti a kedvenc pizzériánkból érkezőt. Lássuk, mit kell tudni a pizza készítéséről, az alapanyagtól a sütésig.

A tészta

Liszt, élesztő, víz, olívaolaj, só. Ennyi kell a jó pizzatésztához, semmi több. Na, és persze a megfelelő arányok. Lisztből jó, ha az olaszok által is használt 00-ás típust szerezzük be, ez egy nagyon finomra őrölt liszt, ideális a pizzához. Még jobb textúrát kapunk, ha a lisztmennyiség 20%-át kiváltjuk egészen finom szemcséjű búzadarával. Olívaolajból túl sokat ne tegyünk a tésztához, mert akkor nagyon ruganyos lesz, és nehéz lesz vékonyra húzni. Ezen a ponton nem is kérdéses, hogy vékony vagy vastag legyen-e a tészta, egyértelmű, hogy az autentikus pizza papírvékony.

A szósz

Vékonyan megkenni a formára húzott pizzatésztát házi paradicsomszósszal, kötelező lépés. Hogy a paradicsomszószt mivel ízesítjük, a só, bors, oregánó alap fűszereken kívül, teszünk-e bele bazsalikomot, fokhagymát stb., rajtunk áll.SZ

Spenótos-tonhalas pizza

A tészta és a paradicsomszósz Jamie Oliveré, a többi az enyém. :-) Nagyon szeretjük a spenótot így levelesen is, a tonhallal meg egyszerűen kitűnő. Sok évvel ezelőtt Németországban ...

Jamie Oliver pizzája

Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű ...

Nápolyi pizza- Pizza 19.

Ez egy nagyon egyszerű, klasszikus recept. Még az otthoni sütőben is élvezhetőbb pizzát készíthetünk, mint amilyenekkel sok helyütt találkozni lehet. Ha tehetjük, inkább ...

Pizzatészta, paradicsomszósz 2.

Nagy örömünkre, jó néhány pizzarecept átnézése és próbálkozás után, sikerült egy igen kellemes pizzatésztát kikísérletezni. Ezt szeretnénk most megosztani Veletek. Nagyon finom, ...

A feltét

A kevesebb sokszor több elvet tartsuk szem előtt, mikor a pizza „megpakolásához” érünk. Klasszikusan három-négy finomságnál nem kerül több a pizza tetejére. Szardella, olajbogyó, prosciutto, articsóka, tonhal, kapribogyó, pancetta, olasz szalámi, ricotta, pepperoni, mozzarella, bazsalikom, rukkola – néhány a hagyományos feltétek közül. A két utóbbit a frissen sült pizzára szokás szórni. Ezen felül a fantáziánkra és aktuális hangulatunkra hagyatkozzunk a pizzafeltétek kiválasztásakor.

Ízkalandok Észak-Olaszországban

A forma

Alapesetben a pizza kerek. Hogy mekkora, szintén rajtunk és a sütőnk méretén múlik. A mini pizzák is jópofák lehetnek, esetükben sokféle feltétvariációval sülhetnek a pizzák. Ha csak a kihúzott tészta egyik felére halmozzuk a finomságokat, és ráhajtjuk a másik felét, kész is a calzone, azaz töltött pizza. Rudakba sodorva a pizzatésztát pedig grissiniket kapunk.

A sütés

Pizzasütő kemence híján (ami elég valószínű eset) a legjobb amit tehetünk a pizzasütés érdekében, hogy elhelyezünk a sütő alján egy speciális pizzasütő lapot vagy egy méretre vágott márvány- vagy gránitlapot. Ezek nagyon jól felveszik és átadják a hőt, közvetlenül ezen sütve a pizzát, szuper végeredményt kapunk. A lapot a sütővel együtt hevítsük maximális hőre (250, de még jobb, ha 300 fokra).

A pizzaevés etikettje

Felejtsük el a kést és a villát, a pizzaszeleteket félbehajtva, puszta kézzel faljuk be az egészet.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...