Ne rendeld, süsd! – Pizzakészítés otthon

Pizzázni jó. Sokan pizzázni még jobb. Saját készítésű pizzát falatozni együtt az asztalnál a legeslegjobb. Felejtsd el végre a futár számát és rendezz pizzapartit!

Néhány szabály betartásával a házilag készített pizza könnyen verheti a kedvenc pizzériánkból érkezőt. Lássuk, mit kell tudni a pizza készítéséről, az alapanyagtól a sütésig.

A tészta

Liszt, élesztő, víz, olívaolaj, só. Ennyi kell a jó pizzatésztához, semmi több. Na, és persze a megfelelő arányok. Lisztből jó, ha az olaszok által is használt 00-ás típust szerezzük be, ez egy nagyon finomra őrölt liszt, ideális a pizzához. Még jobb textúrát kapunk, ha a lisztmennyiség 20%-át kiváltjuk egészen finom szemcséjű búzadarával. Olívaolajból túl sokat ne tegyünk a tésztához, mert akkor nagyon ruganyos lesz, és nehéz lesz vékonyra húzni. Ezen a ponton nem is kérdéses, hogy vékony vagy vastag legyen-e a tészta, egyértelmű, hogy az autentikus pizza papírvékony.

A szósz

Vékonyan megkenni a formára húzott pizzatésztát házi paradicsomszósszal, kötelező lépés. Hogy a paradicsomszószt mivel ízesítjük, a só, bors, oregánó alap fűszereken kívül, teszünk-e bele bazsalikomot, fokhagymát stb., rajtunk áll.SZ

Spenótos-tonhalas pizza

A tészta és a paradicsomszósz Jamie Oliveré, a többi az enyém. :-) Nagyon szeretjük a spenótot így levelesen is, a tonhallal meg egyszerűen kitűnő. Sok évvel ezelőtt Németországban ...

Jamie Oliver pizzája

Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű ...

Nápolyi pizza- Pizza 19.

Ez egy nagyon egyszerű, klasszikus recept. Még az otthoni sütőben is élvezhetőbb pizzát készíthetünk, mint amilyenekkel sok helyütt találkozni lehet. Ha tehetjük, inkább ...

Pizzatészta, paradicsomszósz 2.

Nagy örömünkre, jó néhány pizzarecept átnézése és próbálkozás után, sikerült egy igen kellemes pizzatésztát kikísérletezni. Ezt szeretnénk most megosztani Veletek. Nagyon finom, ...

A feltét

A kevesebb sokszor több elvet tartsuk szem előtt, mikor a pizza „megpakolásához” érünk. Klasszikusan három-négy finomságnál nem kerül több a pizza tetejére. Szardella, olajbogyó, prosciutto, articsóka, tonhal, kapribogyó, pancetta, olasz szalámi, ricotta, pepperoni, mozzarella, bazsalikom, rukkola – néhány a hagyományos feltétek közül. A két utóbbit a frissen sült pizzára szokás szórni. Ezen felül a fantáziánkra és aktuális hangulatunkra hagyatkozzunk a pizzafeltétek kiválasztásakor.

Ízkalandok Észak-Olaszországban

A forma

Alapesetben a pizza kerek. Hogy mekkora, szintén rajtunk és a sütőnk méretén múlik. A mini pizzák is jópofák lehetnek, esetükben sokféle feltétvariációval sülhetnek a pizzák. Ha csak a kihúzott tészta egyik felére halmozzuk a finomságokat, és ráhajtjuk a másik felét, kész is a calzone, azaz töltött pizza. Rudakba sodorva a pizzatésztát pedig grissiniket kapunk.

A sütés

Pizzasütő kemence híján (ami elég valószínű eset) a legjobb amit tehetünk a pizzasütés érdekében, hogy elhelyezünk a sütő alján egy speciális pizzasütő lapot vagy egy méretre vágott márvány- vagy gránitlapot. Ezek nagyon jól felveszik és átadják a hőt, közvetlenül ezen sütve a pizzát, szuper végeredményt kapunk. A lapot a sütővel együtt hevítsük maximális hőre (250, de még jobb, ha 300 fokra).

A pizzaevés etikettje

Felejtsük el a kést és a villát, a pizzaszeleteket félbehajtva, puszta kézzel faljuk be az egészet.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...