Ne félj a banántól: 5 ok, amiért érdemes rendszeresen fogyasztanod

Sokan nem tudják, hogy milyen szuper gyümölcs a banán. Mutatjuk, miért érdemes bevásárolnod belőle.

Lassan hivatalosan is itt a tél, egyre kevesebb fajta itthon is megtermő gyümölcs érhető el, így egyre inkább felértékelődik a déli gyümölcsök szerepe étrendünkben. A citrusfélék mellett hazánkban a banán a legnépszerűbb gyümölcs ebben az időszakban. Lássuk, miért érdemes rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben!

Gazdag ásványi anyagokban

A banán gazdag káliumban és magnéziumban, amelyek segítik az izmaink anyagcseréjének egyensúlyát és a szívünk egészségének megőrzését.

Fogyókúrádban sem kell lemondanod róla

Bizony! Sokan gondolják, hogy a banán nem fér bele a fogyókúrás étrendbe, de tévednek. Rossz renoméját magas szénhidráttartalmának (23 g/100 g), és ebből fakadó - relatív - magas energiatartalmának (89 kcal/100 g) köszönheti. Ugyanakkor egy-egy élelmiszert nem csak ezek alapján ítélünk meg, hanem egyéb értékei alapján is. A banánnak pont ezt a magas - természetes - cukortartalmát tudjuk kihasználni pl. cukormentes étrendben kekszeink, süteményeink, kásáink, turmixaink édesítésére, magas telítőértéke pedig nagyon jól jön kisétkezésekre, hiszen végre egy gyümölcs, amivel jól is lehet lakni. Energia- és szénhidráttartalmát természetesen mindig számoljuk bele a napi bevitelünkbe.

Jó tudni, hogy a keményebb, éretlenebb banán természetes cukortartalma alacsonyabb, így nyersen érdemes ezeket fogyasztani inkább, édesítésre pedig használhatjuk az érettebb, foltos termékeket. A túlérett banánt se dobjuk ki, lefagyasztva, majd turmixolva, és ízlés szerint ízesítve (pl. kakaópor, vaníliaesszencia, fagyasztott gyümölcsök) szuper “fagyit” készíthetünk belőle.

Tökéletes választás edzés előtt és után

Egyszerűen, bárhol elérhető alapanyag, ami szuper szénhidrátforrás edzések előtt és után. Szénhidráttartalma segíti, hogy jó legyen az edzés alatti teljesítményed, és segít a szénhidrátraktárak visszapótlásában az edzést követően.

Hozzájárul a napi rostbevitelhez

100 g banán ~3 g élelmi rostot tartalmaz, ami a napi beviteli ajánlás ~10%-a. Az élelmi rostoknak kulcsszerepük van bélflóránk egyensúlyának fenntartásában, emésztőrendszerünk működésének egészségében.

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Változatosan felhasználható

A téli időszakban a banán gyakorlatilag folyamatosan elérhető számunkra. Használjuk ezt ki, és:

  • dobjuk fel vele reggeli zabkásánkat
  • dúsítsuk vele turmixunkat, smoothie-nkat, 
  • édesítsük vele kekszeinket, süteményeinket, túrókrémeinket
  • készítsünk belőle házi gyümölcsös joghurtot

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

6 ok, amiért érdemes mogyorót enned

A mogyoró (más néven törökmogyoró, ami nem azonos a nálunk főleg sózva népszerű földimogyoróval) ízletes rágcsálnivaló, és számos étel remek kiegészítője. Ha valaki kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étrendbe illeszti, annak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Jenei Gréta

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!