Tény, hogy gyatrább a felhozatal, és természetesen ilyenkor vágyunk legjobban egy harsogóan piros bazsalikomillatú paradicsomból és friss paprikából készült tál lecsóra, de ilyen az emberi természet. Ha azonban odafigyelünk arra, hogy az éppen aktuális, szezonális friss hozzávalókból válogassunk, magunkkal is jót teszünk, pénztárcánkkal is, és tényleg finom fogásokat dobhatunk össze - olcsón. Jöjjenek ők, receptajánlóval.

Hónapos retek
Gyönyörű rózsaszín színe miatt én mindig csíptem, és finom is szendvics mellé. Picit csíp, különlegessége, hogy mindig nyersen fogyasztjuk. Energiatartalma igen alacsony, kálium-, C-vitamin- és folsavtartalma viszont eléggé jelentős. Talán az emésztést és epeműködést serkentő hatása a legismertebb, számos emésztési problémát orvosolhatunk, ha nyersen és kúraszerűen fogyasztjuk.
Céklás-répás-fehérretkes vitaminsaláta
Kiváló tavaszi vitaminforrás a nyers zöldségekkel. Mindkét kislányom nagyon szereti!
Madársaláta retekkel és francia kerti öntettel
Französisches Gartenderssing - ezzel a névvel találtam az öntetet egy német nyelvű szakácskönyvben. Francia kerti öntet- így fordítottam magyarra.
Szezámos csirkemell ázsiai salátával
Ennél a receptnél egy a lényeg: legyen friss és jó minőségű a fűszerkeverék! Ez a lelke az egésznek. A salátába pedig jöhet kedvünk szerint bármi: csíra, uborka, zeller.
Fejeskáposzta
Igen jellegzetes téli zöldség nálunk, pedig szinte egész évben kapható. Iszonyú magas a C-vitamintartalma, de kálium is bőven van benne. Híres arról, hogy kalóriatartalma elenyésző. (Lásd: káposztalé-kúrák). Helyreállítja a bélflórát, segíti az emésztést, enyhe hashajtó hatású.Tudom-tudom, a legjobb benne, hogy belőle készül a töltött káposzta, de ha jót akarunk, nem csak így, hanem magában is fogyasztjuk!
Rakott savanyú káposzta
Életem első rakott savanyú káposztáját egy kedves barátomtól tanultam, és nagyon jól sikerült. Pont elég szaftos, és nagyon jó ízű!
Házi káposztás rétes
Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...
Cékla
Ha tél, akkor nekem a cékla az első gondolatom zöldségszinten. Imádom savanyúságként, kis tormával, de nem érdemes itt megállni. Vitaminokban és ásványianyagokban gazdag, sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, ezen kívül sok még benne a foszfor, a vas, a nátrium, a sejtvédő hatású antioxidáns és az A-, B- és C-vitamin is. A népi gyógyászat szerint kiváló vérképző.
Grillezett cékla halloumi sajttal és balzsamos öntettel
Nyár vége óta figyelt a hűtőben ez a sajt. A Nők Lapja Konyhában találtam ezt a gyors és egyszerű receptet. Gyorsan kipróbáltam. Gyerekeknél nem aratott sikert, de nekem nagyon bejött. ...
Céklás torta
A Gasztroblogger találkozón kóstoltam meg Lekvároskukta céklás kuglófját és most jött el az ideje hogy megcsináljam, mert nekem nagyon ízlett. Először nem akartam elárulni, miből ...
Kelbimbó
Sokunk ellensége, a gyerekek gyűlölt zöld kis szerzete, melyet legtöbbször beléjük diktál az óvónéni, vagy esetleg anyu. Pedig mennyire jó dolog! Kis vajon, sok fokhagymával megpárolni-pirítani, rá meg sajtot olvasztani, hmm. Érdemes újrafelfedezni, és így lezárni a kiskori kelbimbó-traumákat. Tartalmaz béta-karotint,A-, B1-, B2- és C-vitamint. Utóbbinak egy részét mélyhűtve is megőrzi.
Sült kelbimbó saláta
Kedvenc boltomnak van egy csodás csemegerészlege. Kész kajákat, hideg és meleg salátákat, felvágottakat árulnak. Mivel a bolt a környék bio-vegán-fair-trade hippijeinek egyik nagy ...
Rakott kelbimbó barna rizzsel
Rossz tapasztalataim vannak a darált hússal, így én mindig pörköltet készítek, és azt használom a rakott ételekhez. A kelbimbó elég megosztó zöldség, sok ember a környezetemben nem ...
Sültkelbimbó-főzelék pirított mandulával
Imádom a kelbimbót, és mostanában mániám lett, hogy minden zöldséget megsütök, mert sokkal intenzívebb íze lesz. Ezt az ötletet most Feritől merítettem, akinek örök hála és ...
Sütőtök
Ő már a felkapottabb téli zöldségek tagja, mostanság nincs olyan étterem, ahol ne lehetne márciusig sütőtökkrémlevest kapni. És joggal. Egészséges, szép narancssárga, finom. Tény, hogy nem a gyerekek kedvence, valamiért inkább felnőttkorban érzünk rá. Süssük néha magában, sütőben is. Vas, béta-karotin, B1-, B2-, B6-vitaminok és folsav – ez mind benne van, sőt, kalóriatartalma is alacsony. Egészségmegőrző, gyógyító hatással bír, gyulladáscsökkentő.
Mézes krémes sütőtök-torta
Most, hogy újra itt a sütőtök-szezon, eszembe jutott a kedvenc nyuszis répatorta receptem, miért is ne próbálhatnám ki ugyanúgy elkészíteni, csak répa helyett sütőtökkel. Miért nem ...
Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves
Pár éve, pontosabban 2007-ben egy Nők Lapja őszi számában találtam ezt a receptet. Azóta egyik kedvenc téli levesünk lett. Amint megjelennek a piacon az első tökök, szinte azonnal ...
(via: health)
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!