Ne feküdj le soha közvetlen evés után

Evés után rögtön elálmosodsz, és ha teheted, le is fekszel aludni? Most eláruljuk, miért nem a legjobb ötlet!

Az elfogyasztott ételek emésztése közben termelődő sav a gyomorban gyűlik össze. A gravitáció is segít abban, hogy ez a folyadék lefelé áramoljon - kivéve, ha lefekszünk, mert akkor bizony irányt válthat, és érintkezésbe kerülhet az emésztőrendszer érzékenyebb részeivel. Ebből aztán gyomorégés alakulhat ki, maró, kaparó érzést okozva a torokban és a mellkasban - írja a brightside.me.

Ha rögtön elalvás előtt teletömöd magadat, akkor az emésztési folyamat szundizás közben folytatódik, és szinte biztos, hogy nem lesz zavartalan a pihenésed. Az anyagcsere fázisában az elménk aktívabb, képtelenek vagyunk igazán mélyen aludni, és a fekvő helyzet miatt jelentkező esetleges gyomorégés is megzavarhatja a pihenésünket. Mindezek persze attól is függnek, hogy mit és mennyit ettünk.

via GIPHY

Lehetséges, hogy te is tapasztaltad már, hogy ha tele tömött hassal fekszel le aludni, akkor sokkal éberebben alszol, és esetleges rémálmok is gyötörnek az éjszaka folyamán. Ennek szintén az anyagcsere-folyamatok az okai. Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor ne együnk sokat lefekvés előtt, még akkor sem, ha egy kis szundikázásról van szó délután.

Hizlalhat is!

Azért is problémás lefekvés előtt enni, mert így a szervezetünknek nem marad elég ideje elégetni a bevitt kalóriákat. Ha pedig gyakran ismételjük ezt a rossz szokást, akkor a mérleg nyelve is elkezdhet egy idő után feljebb kúszni. A szakértők szerint, hogy elkerüljük ezeket kellemetlen mellékhatásokat, mindig hagyjunk az étkezés és a lefekvés között körülbelül három órát.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...