Mit teszel, ha felszedted a retket a kertedben? Valószínűleg levágod a gyökerét és elfogyasztod egy szendvicsben, salátában esetleg picit grillezve. A zöldség levele általában megy a kukába vagy jobb esetben a komposztba, bár van olyan bolt is, ahol már eleve levél nélkül lehet megvásárolni. Kevesen tudják, de a retek levélzete is fogyasztható.
A reteklevél íze egy kicsit hasonlít a rukkoláéhoz, kesernyés, mustárolaj tartalma miatt enyhén csípős. A zsenge levél gazdag vitaminokban, és kutatások szerint fogyasztási segíti az emésztést. Míg a retek gyökere elsősorban C-vitaminforrás, addig a leveleket a vastartalmuk miatt is érdemes felhasználni az ételekben.
A fogásokat lehetőség szerint próbáld bio zöldségből készíteni. Fontos, hogy a reteklevelek nem állnak el napokig, ezért a felszedés vagy vásárlás után célszerű jól megmosni és egy-két napon belül elfogyasztani. A leveleket teheted szimplán a salátádba, egy kis plusz ízt adva neki, vagy elkészítheted belőle a következő fogásokat:
Reteklevélpesto
A megnövekedett otthon töltött időt kihasználva sokan próbálkoznak új ételekkel. A reteklevélpesto-val is nyugodtan lehet kísérletezni. Nincs szükséged hozzá másra csak két-három csokor retekre, olívaolajra, fokhagymára és valamilyen magfélére. A legtöbb recept diót ajánl hozzá, de ha épp nincs belőle otthon, akkor használhatsz natúr mandulát vagy kesudiót is. A pesto pontos receptjét ITT találod!
Reteklevél-krémleves
A retek levele zöld turmixokban is felhasználható, de még krémleves is főzhető belőle. Ennek elkészítéséhez érdemes a gyökeret és burgonyát is használni, mivel a levél önmagában nagyon intenzív ízeket adna az ételnek. A színe lehet, hogy nem erről árulkodik, de a végeredmény egy igazán frissítő fogás lesz.
Ne feledd, ha legközelebb retket eszel, a zöldjét ne dobd el! Kísérletezz új fogásokkal, és oszd meg velünk a receptet!
Ezeket olvastad már?
Így maradnak napokig frissek a zöldségeid a karanténban is
Friss zöldségek nélkül nem az igazi, és a sonka meg a tojás is újhagymával, retekkel, répával, harsogó medvehagymával a legfinomabb...de hogyan óvjuk meg őket a fonnyadástól?
admin5 érvünk van rá, miért nem hiányozhat a konyhádból a...
Mire jó a hónapos retek, és mihez fogyasszuk a szendvicsen kívül? Ha eddig nem kóstoltad, akkor most készíts reteksalátát, mert a piros gumók valódi egészségőrzők!
Országh KittiErről ismerheted fel, ha fás a bolti retek, és így...
A piros héjú, ropogós retek a legtöbbünk étkezőasztalán kitüntetett helyet kap, de mi a helyzet akkor, ha felvágva nem ropogós, hanem fás? Így kerüld el a pudvás retket!
Petrás Gabriella9 frissítő reteksaláta, ami akár köretként is megállja a helyét
A piacokon és boltokban már kapható a friss retek. Hamarosan talán a te kertedben is kibújik a földből. Készíts salátát a roppanós zöldségből.
NosaltyCímlapfotó: Pexels