Ne dobd ki a retek levelét! Mutatjuk, miért ne...

A hónapos retek levelét a legtöbben a kukába vagy a komposztba dobják, pedig a zöldség ezen része is fogyasztható. Nem is akárhogy! 

Mit teszel, ha felszedted a retket a kertedben? Valószínűleg levágod a gyökerét és elfogyasztod egy szendvicsben, salátában esetleg picit grillezve. A zöldség levele általában megy a kukába vagy jobb esetben a komposztba, bár van olyan bolt is, ahol már eleve levél nélkül lehet megvásárolni. Kevesen tudják, de a retek levélzete is fogyasztható.

A reteklevél íze egy kicsit hasonlít a rukkoláéhoz, kesernyés, mustárolaj tartalma miatt enyhén csípős. A zsenge levél gazdag vitaminokban, és kutatások szerint fogyasztási segíti az emésztést. Míg a retek gyökere elsősorban C-vitaminforrás, addig a leveleket a vastartalmuk miatt is érdemes felhasználni az ételekben.

A fogásokat lehetőség szerint próbáld bio zöldségből készíteni. Fontos, hogy a reteklevelek nem állnak el napokig, ezért a felszedés vagy vásárlás után célszerű jól megmosni és egy-két napon belül elfogyasztani. A leveleket teheted szimplán a salátádba, egy kis plusz ízt adva neki, vagy elkészítheted belőle a következő fogásokat:

Reteklevélpesto

A megnövekedett otthon töltött időt kihasználva sokan próbálkoznak új ételekkel. A reteklevélpesto-val is nyugodtan lehet kísérletezni. Nincs szükséged hozzá másra csak két-három csokor retekre, olívaolajra, fokhagymára és valamilyen magfélére. A legtöbb recept diót ajánl hozzá, de ha épp nincs belőle otthon, akkor használhatsz natúr mandulát vagy kesudiót is. A pesto pontos receptjét ITT találod!

Reteklevél-krémleves

Reteklevél-krémleves

A retket már az ókorban is ismerték illetve termesztették. Mustárolaj tartalma miatt enyhén csípős. A legjobb frissen fogyasztani, de a hűtőben egy hétig is eláll, ehhez azonban meg kell ...

A retek levele zöld turmixokban is felhasználható, de még krémleves is főzhető belőle. Ennek elkészítéséhez érdemes a gyökeret és burgonyát is használni, mivel a levél önmagában nagyon intenzív ízeket adna az ételnek. A színe lehet, hogy nem erről árulkodik, de a végeredmény egy igazán frissítő fogás lesz.

Ne feledd, ha legközelebb retket eszel, a zöldjét ne dobd el! Kísérletezz új fogásokkal, és oszd meg velünk a receptet!

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Pexels

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...