Ne dobd ki a retek levelét! Mutatjuk, miért ne...

A hónapos retek levelét a legtöbben a kukába vagy a komposztba dobják, pedig a zöldség ezen része is fogyasztható. Nem is akárhogy! 

Mit teszel, ha felszedted a retket a kertedben? Valószínűleg levágod a gyökerét és elfogyasztod egy szendvicsben, salátában esetleg picit grillezve. A zöldség levele általában megy a kukába vagy jobb esetben a komposztba, bár van olyan bolt is, ahol már eleve levél nélkül lehet megvásárolni. Kevesen tudják, de a retek levélzete is fogyasztható.

A reteklevél íze egy kicsit hasonlít a rukkoláéhoz, kesernyés, mustárolaj tartalma miatt enyhén csípős. A zsenge levél gazdag vitaminokban, és kutatások szerint fogyasztási segíti az emésztést. Míg a retek gyökere elsősorban C-vitaminforrás, addig a leveleket a vastartalmuk miatt is érdemes felhasználni az ételekben.

A fogásokat lehetőség szerint próbáld bio zöldségből készíteni. Fontos, hogy a reteklevelek nem állnak el napokig, ezért a felszedés vagy vásárlás után célszerű jól megmosni és egy-két napon belül elfogyasztani. A leveleket teheted szimplán a salátádba, egy kis plusz ízt adva neki, vagy elkészítheted belőle a következő fogásokat:

Reteklevélpesto

A megnövekedett otthon töltött időt kihasználva sokan próbálkoznak új ételekkel. A reteklevélpesto-val is nyugodtan lehet kísérletezni. Nincs szükséged hozzá másra csak két-három csokor retekre, olívaolajra, fokhagymára és valamilyen magfélére. A legtöbb recept diót ajánl hozzá, de ha épp nincs belőle otthon, akkor használhatsz natúr mandulát vagy kesudiót is. A pesto pontos receptjét ITT találod!

Reteklevél-krémleves

Reteklevél-krémleves

A retket már az ókorban is ismerték illetve termesztették. Mustárolaj tartalma miatt enyhén csípős. A legjobb frissen fogyasztani, de a hűtőben egy hétig is eláll, ehhez azonban meg kell ...

A retek levele zöld turmixokban is felhasználható, de még krémleves is főzhető belőle. Ennek elkészítéséhez érdemes a gyökeret és burgonyát is használni, mivel a levél önmagában nagyon intenzív ízeket adna az ételnek. A színe lehet, hogy nem erről árulkodik, de a végeredmény egy igazán frissítő fogás lesz.

Ne feledd, ha legközelebb retket eszel, a zöldjét ne dobd el! Kísérletezz új fogásokkal, és oszd meg velünk a receptet!

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Pexels

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...