Ne dobd ki, használd fel! – 6 étel, amit újrahasznosíthatsz akkor is, ha már nem friss

A fonnyadt zöldségeknek, a régi tejnek és a szikkadt pékárúnak mi a sorsa nálad? Ha megfogadod a tanácsainkat, az ételeket tovább frissen tarthatod és felhasználhatod.

Az, amit szemétnek gondolunk, bizonyos esetekben még bőven felhasználható. Próbáld ki a következő trükköket, és nem csak a pénztárcádat óvhatod meg, de egy lépéssel közelebb kerülhetsz a tudatos fogyasztáshoz is!

Szikkadt kenyér

A fehér kenyér viszonylag gyorsan megkeményedik, de ne dobd ki, mert számtalan módon felhasználhatod. Reszeld le, így lesz zsemlemorzsád, vagy tedd be a sütőbe, hogy megpuhuljon kicsit, majd kockázd fel, forgasd meg fokhagymás vajban, és használhatod a krémlevesek mellé kruton helyett.

Fonnyadt angol zeller

Tény, hogy azangol zellersokáig eláll a hűtőben, de ha elfelejtkeztél róla, és csak hetek múlva bukkansz rá, amikor már fonnyadt, akkor se dobd ki! Levesekbe, ételek fűszerezéséhez még mindig felhasználhatod, de ha nyersen, salátába szeretnéd beletenni, arra is van egy tippünk:áztasd be vízbe a zeller szárakat úgy, hogy tegyélmelléjükegy fél krumplit is, ugyanis a keményítőtől újra ropogós lehet.

Régi chips

Felbontottál egy zacskó chipset, de nem etted meg mindet? A felbontott chips 1-2 nap alatt ehetetlenné válik, pontosabban meg lehet enni, de már nem ropog, vagyis sokat veszít az élvezeti értékéből. Ahelyett, hogy a szemétbe dobnád, öntsd egy tányérba, és tedd be a mikróba 10 másodpercre: a chips újra ropogós lesz!

Régi házi tej

Ha háztól veszed atejet, akkor nem kell attól tartanod, hogy ki kell dobnod, mert tejfölt, vagy túrót is készíthetsz belőle. Öntsd a tejet egy lábasba, tegyél rá fedőt, és egyszerűen hagyd kint, ne tedd be a hűtőbe. 1-2 nap alatt a tej megalszik, és a tetején tejföl képződik,ami a tejszínhez hasonlító állagú, jóval krémesebb, mint amit a boltok polcain találsz. A tej föle alatt pedig író rejtőzik, amit a kefirhez hasonlóan megihatsz, megehetsz.

Frissebb saláta

A saláta nem sokáig áll el, azonban, ha nem műanyag tasakban, zacskóban tárolod, hanem papírban, egy kicsit megnövelheted a felhasználhatóság időtartamát. Arra azonban ügyelj, hogy ne szorosan tekerd a papírba, hagyj levegőt neki, és a külső leveleket se szedd le, hogy az alatta lévők tovább frissek maradhassanak.

Több hétig elálló tojás

A tojás több ideig elállhat, ha a vásárlás után napraforgó olajjal bekened a héját. Ez után törölgesd le egy konyharuhával, vagy papírtörlővel, és tedd be a tartójában a hűtőbe. Ha felhasználtad sütéshez, főzéshez a tojást, a héját ne dobd ki: vízben főzd egy kicsit, és a kihűlt meszes vizet öntsd a növényekre.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...