Az, amit szemétnek gondolunk, bizonyos esetekben még bőven felhasználható. Próbáld ki a következő trükköket, és nem csak a pénztárcádat óvhatod meg, de egy lépéssel közelebb kerülhetsz a tudatos fogyasztáshoz is!
Szikkadt kenyér
A fehér kenyér viszonylag gyorsan megkeményedik, de ne dobd ki, mert számtalan módon felhasználhatod. Reszeld le, így lesz zsemlemorzsád, vagy tedd be a sütőbe, hogy megpuhuljon kicsit, majd kockázd fel, forgasd meg fokhagymás vajban, és használhatod a krémlevesek mellé kruton helyett.
Fonnyadt angol zeller
Tény, hogy azangol zellersokáig eláll a hűtőben, de ha elfelejtkeztél róla, és csak hetek múlva bukkansz rá, amikor már fonnyadt, akkor se dobd ki! Levesekbe, ételek fűszerezéséhez még mindig felhasználhatod, de ha nyersen, salátába szeretnéd beletenni, arra is van egy tippünk:áztasd be vízbe a zeller szárakat úgy, hogy tegyélmelléjükegy fél krumplit is, ugyanis a keményítőtől újra ropogós lehet.
Régi chips
Felbontottál egy zacskó chipset, de nem etted meg mindet? A felbontott chips 1-2 nap alatt ehetetlenné válik, pontosabban meg lehet enni, de már nem ropog, vagyis sokat veszít az élvezeti értékéből. Ahelyett, hogy a szemétbe dobnád, öntsd egy tányérba, és tedd be a mikróba 10 másodpercre: a chips újra ropogós lesz!
Régi házi tej
Ha háztól veszed atejet, akkor nem kell attól tartanod, hogy ki kell dobnod, mert tejfölt, vagy túrót is készíthetsz belőle. Öntsd a tejet egy lábasba, tegyél rá fedőt, és egyszerűen hagyd kint, ne tedd be a hűtőbe. 1-2 nap alatt a tej megalszik, és a tetején tejföl képződik,ami a tejszínhez hasonlító állagú, jóval krémesebb, mint amit a boltok polcain találsz. A tej föle alatt pedig író rejtőzik, amit a kefirhez hasonlóan megihatsz, megehetsz.
Frissebb saláta
A saláta nem sokáig áll el, azonban, ha nem műanyag tasakban, zacskóban tárolod, hanem papírban, egy kicsit megnövelheted a felhasználhatóság időtartamát. Arra azonban ügyelj, hogy ne szorosan tekerd a papírba, hagyj levegőt neki, és a külső leveleket se szedd le, hogy az alatta lévők tovább frissek maradhassanak.
Több hétig elálló tojás
A tojás több ideig elállhat, ha a vásárlás után napraforgó olajjal bekened a héját. Ez után törölgesd le egy konyharuhával, vagy papírtörlővel, és tedd be a tartójában a hűtőbe. Ha felhasználtad sütéshez, főzéshez a tojást, a héját ne dobd ki: vízben főzd egy kicsit, és a kihűlt meszes vizet öntsd a növényekre.
Ezeket olvastad már?
Meddig jó a száraztészta, az olaj, a sütőpor és a...
Mikor megy tönkre a liszt, meddig jók a fűszerek, és mennyi ideig használhatjuk fel az olajat gond nélkül? Így szelektálj, ha már azt sem tudod, mi mióta van a konyhapolcon!
Petrás Gabriella7 háztartási probléma, amire a só a megoldás
A só nemcsak a konyhában, hanem a takarításban és az egész háztartásban is a segítségedre lehet. Így használhatod a sót a legsokrétűbben!
Petrás GabriellaNagyi 5+1 praktikája zsíros tűzhelyre
Ismerd meg, a hideg zsíroldó és vegyszerek előtti időkben miként tisztították a háziasszonyok a tűzhelyeket. Szabadulj meg könnyen a zsíros lerakódásoktól vegyszerek nélkül!
Petrás GabriellaÍgy tehetsz 1 perc alatt rendet – Ismerd meg az...
Hallottál már az 1 perces szabályról, amivel szó szerint 60 másodperc alatt könnyebbé teheted az életedet? Próbáld ki te is!
Petrás Gabriella