Ne csak szilveszterkor edd a lencsét: 5-féle okunk van rá!

A lencse jóval sokoldalúbb alapanyag, minthogy leragadjunk a belőle készített levesnél vagy főzeléknél, hiszen annyi fajtája van, hogy megunhatatlanul lehet variálni. Vörös, beluga, zöld, puy-i: kisokos a lencsékről.

A lencsét már évezredek óta ismeri és használja az emberiség, mivel az egyik legkönnyebben termeszthető hüvelyes, és az egyik legmagasabb tápértékű növény. Magas a szénhidrát- és a fehérjetartalma, rostban és alacsony glikémiás indexű szénhidrátban gazdag, olcsó, és mindenki számára elérhető, szóval egy igazi jolly joker a konyhában.

A legismertebb: barna lencse

A barna lencse nálunk a legelterjedtebb, ezt használjuk leveshez, főzelékhez, pedig sok más recepthez is ideális. Barnás-zöldes színe van, közepes méretű szemei, és bár belénknevelték, hogy órákig, sőt, akár egy éjszakára is be kell áztatni, nem kötelező ragaszkodni ehhez. A beáztatott lencse vízzel szívja meg magát, pedig mennyivel jobb, ha az ízes főzőlével teszi ugyanezt - ez egyébként a legtöbb szárított hüvelyessel is így van. Így is, úgy is hosszan kell főzni, szóval jobban járunk, ha hosszú lében kezdjük, hogy mire a lencse elkészül, a folyadék sűrűbb lesz, a lencse pedig sokkal megszívja magát a fűszerek ízével. Jól tartja a formáját, úgyhogy köretnek, salátának is remek, de vigyázni kell, ne főzzük túl, mert ilyenkor szétesik, pépessé fő és csak a vékony héját hagyja maga után.

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

Lencsefasírt

Egy 2006-os Kiskegyed Konyhája magazinból vágtam ki anno egy "Sonkás lencsekrokett" receptet. Ez adta az ötletet az én lencsfasírtomhoz. Nálunk a "Gombával töltött főtt burgonya" mellett ...

Egyre népszerűbb: a vöröslencse

A közel-keleti és indiai konyha egyik fő alapanyaga, ami kicsit földes, mélyebb ízű, mint a barna társa, jellegzetes vöröses-narancs színű, és körülbelül fele akkora méretben, emiatt gyorsabban és könnyebben puhul. Készülhet belőle főzelék, mártogatósok, krémek, és a különleges állaga miatt kiváló leves alapanyag: az indiai vöröslencse dal (vagy masoor dal) egy fűszeres, gyakran csípős, sűrű leves, ami a legnehezebb másnapból is kigyógyít, de a hasonlóan melengető marokkói harira levest is gazdagítja, a csicseriborsóval tökéletesen kiegészítik egymást.

Dal makhani

Ha szeretitek a lencsefőzeléket, és más nemzet verzióját is kipróbálnátok, akkor ez a ti receptetek lesz. A dal makhani az egyik legjellegzetesebb indiai fogás, amit a nálunk elterjedt ...

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Salátának: beluga vagy fekete lencse

Az egyik legszebb lencse: apró, fényes, fekete szemű, kifejezetten gömbölyű fajta, ami annyira hasonlít a beluga kaviárra, hogy a neve is innen ered. Keményebbre fő, mint a barna vagy a vörös lencse, az alakját is jobban megtartja és nehéz túlfőzni (de persze nem lehetetlen). Emiatt kifejezetten jó salátának elkészítve, szuper köretként is halak és húsok mellé de önmagában is remek egytálételnek, currynek, dhalnak. A megfőtt, még meleg fekete lencsét forgasd össze citromos, fokhagymás, zöldfűszeres vinaigrette-tel és marináld néhány órát, így a lencse magába szívja az összes ízt - halmozd forró pirítósra, keverd össze kuszkusszal vagy bulgurral, de salátára kanalazva is jó fogás lesz belőle.

Langyos beluga lencsesaláta

Szeretem a lencsék minden változatát, de az összes közül a feketelencse a kedvencem. Nem csak az íze miatt, hanem azért is, mert nem fő szét, így szebb marad az étel tálaláskor.

A sztár: zöld vagy puy-i lencse

Talán a legkülönlegesebb mind közül. A francia Le Puy régióban termő kétezer éve termő, eredetvédett lencse AOC-minősítéssel rendelkezik, tehát csak az ebben a régióban termesztett zöld lencse nevezhető így. Úgy tartják, hogy a különleges ásványos, gazdag ízt az ottani vulkanikus talajnak köszönheti. Még jobban tartja az alakját, mint a beluga lencse, az állaga kifejezetten jól harapható marad főzés után, tehát salátának és köretnek tökéletes.

Az újdonság: vöröslencseliszt

Ahogy a gluténérzékenység és a cöliákia ma már egyre több embert érint, úgy kezdett el az élelmiszeripar új megoldásokat és helyettesítőket keresni a glutén és az egyszerű fehér búzaliszt helyett. A vöröslencsét enyhén megpirítják, alaposan kiszárítják, majd egészen finomra őrlik. Ebből a lisztből aztán készülhet tészta, tortilla, pizzaalap, de édességekhez is jól használható - persze nem lehet egy az egyben helyettesíteni vele más gluténtartalmú liszteket, viszont már sokféle termék elérhető belőle, a legtöbb szupermarketben például már találni száraz vöröslencsetésztákat. Ami a legjobb benne, hogy magas a fehérje- és rosttartalma, ezért azoknak az étrendjébe is érdemes becsempészni, akik kevés rostot, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...