Az ok, ami miatt nyáron jobban meg kellene sózni az ételt

A szakértő elárulta, miért nagyon fontos, hogy nyáron odafigyeljünk a sóbevitelünkre.

Az senki számára nem újdonság, hogy a folyadékbevitelre extrán oda kell figyelni. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy a nátriumbevitelre is ügyelni kell ebben az időszakban, ugyanis a verejtékezés nemcsak víz-, hanem nátriumveszteséggel is jár.

Az ok, ami miatt nyáron jobban meg kéne sózni az ételt

Dr. Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Nephrológiai Diabetológiai Centrum igazgatója az egyetem online magazinjának nyilatkozva elmondta, ha ilyenkor nem pótoljuk együttesen a folyadékot és a nátriumot, abból életveszélyes szívritmuszavarok alakulhatnak ki. A nátriumveszteséget egyetlen módon pótolhatjuk: fokozott sófogyasztással.

Az elmúlt néhány hétben sajnos több olyan beteg érkezett klinikánkra, akik emiatt kerültek életveszélyes állapotba

– mondta a professzor, aki hozzátette, hogy a nátriumhiánnyal az a legnagyobb probléma, hogy nincsenek jól felismerhető, specifikus tünetei.

A megelőzéshez elég, ha a szokásosnál bővebben sózzuk meg az ételt. Ha valaki ebben a melegben rosszullétre panaszkodik, itassunk vele vizet, és a következő étkezésnél legyen gondja arra, hogy alaposan sózza meg az ételét

– tette hozzá Dr. Wittmann István.

Ilyenkor megengedett a több só

Tudom, hogy olybá tűnik, hogy az orvosok maguknak mondanak ellent. Ősztől tavaszig valóban az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe. Átlagosan 700 millilitert verítékezünk naponta, ami 24-25 fokot feltételez. Ennél magasabb hőmérsékletnél megfordul a tendencia, és kifejezetten sóznunk kell

– magyarázta az orvos.

Forrásunk volt.


Még több cikk a sófogyasztásról:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...