Az ok, ami miatt nyáron jobban meg kellene sózni az ételt

A szakértő elárulta, miért nagyon fontos, hogy nyáron odafigyeljünk a sóbevitelünkre.

Az senki számára nem újdonság, hogy a folyadékbevitelre extrán oda kell figyelni. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy a nátriumbevitelre is ügyelni kell ebben az időszakban, ugyanis a verejtékezés nemcsak víz-, hanem nátriumveszteséggel is jár.

Az ok, ami miatt nyáron jobban meg kéne sózni az ételt

Dr. Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Nephrológiai Diabetológiai Centrum igazgatója az egyetem online magazinjának nyilatkozva elmondta, ha ilyenkor nem pótoljuk együttesen a folyadékot és a nátriumot, abból életveszélyes szívritmuszavarok alakulhatnak ki. A nátriumveszteséget egyetlen módon pótolhatjuk: fokozott sófogyasztással.

Az elmúlt néhány hétben sajnos több olyan beteg érkezett klinikánkra, akik emiatt kerültek életveszélyes állapotba

– mondta a professzor, aki hozzátette, hogy a nátriumhiánnyal az a legnagyobb probléma, hogy nincsenek jól felismerhető, specifikus tünetei.

A megelőzéshez elég, ha a szokásosnál bővebben sózzuk meg az ételt. Ha valaki ebben a melegben rosszullétre panaszkodik, itassunk vele vizet, és a következő étkezésnél legyen gondja arra, hogy alaposan sózza meg az ételét

– tette hozzá Dr. Wittmann István.

Ilyenkor megengedett a több só

Tudom, hogy olybá tűnik, hogy az orvosok maguknak mondanak ellent. Ősztől tavaszig valóban az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe. Átlagosan 700 millilitert verítékezünk naponta, ami 24-25 fokot feltételez. Ennél magasabb hőmérsékletnél megfordul a tendencia, és kifejezetten sóznunk kell

– magyarázta az orvos.

Forrásunk volt.


Még több cikk a sófogyasztásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek