Így változtatta meg az infláció a nassolási szokásokat

A chipsek, krékerek, csokoládék és cukorkák sokak számára jelentenek visszautasíthatatlan csábítást az üzletekben. Így felmerülhet a kérdés: az infláció hatására vajon képesek vagyunk ezekről lemondani?

Ha azok közé tartozunk, akik szívesen elrágcsálnak egy adag popcornt filmezés közben, vagy előszeretettel zárják a főétkezéseket egy-egy édes nassolnivalóval, akkor az utóbbi időben feltűnhetett: ezek ára igencsak elszabadult. Minden más élelmiszerhez hasonlóan ugyanis a különböző rágcsálnivalók is jócskán megdrágultak.

Így változtatta meg az infláció a nassolási szokásokat

A The Shelby Report az év elején közzétett egy felmérést, amelyben a 2022-es snack-eladásokat vizsgálták. Ebből az derült ki, hogy drágulás ide vagy oda, a fogyasztók annyira ragaszkodtak a kedvenc nassolnivalóikhoz, hogy az áremelkedés ellenére sem mondtak le azokról. A 2023 elejére vonatkozó statisztikák azonban már más képet festenek: az édes és sós finomságok kereslete ugyanis visszaesett.

Sally Lyons Wyatt, a Circana piackutató cég ügyvezető alelnöke és gyakorlatvezetője, a Sweet & Snack Expón aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt: úgy vélte, hogy a nassolnivalók árait most talán túlságosan is megnyomták.

A Circana által végzett kutatások ugyanis egyértelműen azt mutatják, hogy az ilyen jellegű élelmiszerek eladásai csökkentek és egészen ezév márciusáig csökkenő pályán haladtak. Emiatt pedig az inflációt nevezték meg felelősként.

Ezek a felmérések az Egyesült Államokban készültek, ám a helyzet nem sokban különbözik itt, az óceán túloldalán sem. Az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának jelentése szerint például náluk is rekordmértékű az infláció, ami a nassolnivalók terén különösen érezteti a hatását. Bár kiemelték, hogy a fogyasztói kosarak összetétele nagyban függ a vásárlók bevételétől.

A helyzet tehát nem túl fényes, ám egyre több nagy áruházlánc ismeri fel, hogy az árak csökkentésével több vásárlót vonzhatnak magukhoz – ez pedig nekünk, vásárlóknak kifejezetten jó hír!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...