Nagyon sok pénzt nyerhetsz, ha kitalálod, hogyan etethetsz egy űrhajóst

Nem akármilyen pénzösszeget ajánl a NASA annak az embernek, aki kitalálja, hogyan juthatnak az asztronauták is friss, tápanyagban gazdag ételekhez odakint az űrben.

Óriási lehetőség áll azok előtt, akik egyszerre megszállottjai a finom, egészséges ételeknek és az űrutazásnak. A NASA "The Deep Space Challenge" nevű projektjének keretében 500.000 dollárt kínál fel annak az embernek, aki megoldást talál arra, hogyan lehet friss, tápanyagban gazdag ételeket biztosítani az űrutazók számára még a mélyűrben is.

Az asztronauták fizikai és pszichés állapotát nagy mértékben tudná javítani, ha az űrben járva fagyasztott, szárított vagy tubusos ételek helyett friss gyümölcsökhöz és zöldségekhez jutnának. A friss élelmiszerek a mostani körülmények és technológia fényében egyszerűen nem tudnak igazán messzire, így például nagyobb távlatú expedíció esetén a mélyűrbe eljutni úgy, hogy ne romlana meg minőségük, fizikai állapotuk. Ugyanezen probléma miatt egyelőre az űrbéli élelmiszerelőállítás sem lehetséges, hiszen sem az idő, sem a tér, sem pedig a környezeti tényezők nem teszik lehetővé ezt az opciót.

1983-as "asztronauta menü": almapüré, piláf és bab, a konzervben pedig egy kis csokipuding

Itt jön képbe a külső segítség, aki akár te magad is lehetsz, ha van egy jó ötleted arra, hogyan lehetne könnyen és biztonságosan friss és egészséges ételeket szállítani, valamint előállítani az űrben. Az ötletbörze és verseny legjobbja majdnem 149 millió forinttal lehet gazdagabb, azonban a versenyen a jól kigondolt, akár a Földön az éhínség és a vízhiány visszaszorítására írt terveket is szépen díjazzák, a kiválasztott 20 legjobb ötletet a NASA egyenként 25 000 dollárral, csaknem 7,5 millió forinttal jutalmazza.

A kihívásra május 28-ig lehet jelentkezni, július végéig pedig az első tervezetet is le kell adni, minden részletes információ a kihívás hivatalos oldalán lesz elérhető.


Ezek az aktuális hírek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...