A narancslé igazi immunerősítő ital, aminek fogyasztásával jelentősen támogathatjuk ellenálló-képességünket, emellett nem elhanyagolható a benne található folsav és B1-vitamin sem. Míg utóbbi a szellemi teljesítményünkre és idegrendszerünkre is jótékony hatással van, addig a folsav a vérképzésben játszik fontos szerepet. Azonban a narancslé napi szintű fogyasztása egyáltalán nem olyan egészséges, mint gondoltuk. Két rossz hírünk is van azoknak, akik minden reggelüket narancslével indítják - főleg, ha nem direkt préselésű 100%-os vagy sűrítményből készült 100%-os termékről van szó.
Habár egy 100%-os narancslének általában több egészségügyi előnye is lehet, nem javasolt napi szintű fogyasztása, ugyanis nem elhanyagolható mennyiségű gyümölcscukrot tartalmaz.
Egy pohárnyi narancslé (2,5 dl) körülbelül 110 kcal-t tartalmaz, amiben közel 26 gramm cukor van. Ugyan egy jó minőségű, magas narancs tartalmú narancslében természetes cukrok vannak, ez is jelentősen hozzájárul a kalóriabevitelhez, ami akár súlygyarapodáshoz is vezethet.
Sőt, a nem 100%-os termékekben általában hozzáadott cukrot és adalékanyagokat is találunk, nem is keveset. Ráadásul a rostmentes levek még a cukor felszívódását sem tudják lassítani, amivel megelőzhető lenne a vércukorszint hirtelen emelkedése.
A gyomorhurutban és refluxban szenvedőknek pedig végképp nem javasolt naponta narancslevet inniuk, hiszen savassága miatt súlyosbíthatja a tüneteket. A narancslevet is, mint minden mást, mértékkel kell fogyasztani, ha egészségügyi előnyeit, és nem hátrányait szeretnénk megtapasztalni.
Még több az egészségről: