A narancslé mégsem olyan egészséges, mint gondolnád

A narancs egészséges, tehát a belőle készült narancslé is. Logikusnak tűnik, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet – eláruljuk, hogy miért.

Az amerikai filmekben még a rohanós hétköznap reggeleken sem maradhat el a narancslé a családi asztalról. Jól is van ez így, hiszen a narancslé gyümölcsből készül, így biztosan egészséges - gondolnánk. A helyzet azonban az, hogy teljesen más elfogyasztani egy darab narancsot a húsával és rostjaival együtt, mint öt-hat szem kipréselt gyümölcs levét meginni egy hajtásra.

Mit kell tudni a narancsléről?

A tápanyagok szempontjából 250 ml narancslé az alábbiakat tartalmazza:

  • Kalória: 110
  • Fehérje: 2 gramm
  • Szénhidrátok: 26 gramm
  • Cukor: 22 gramm
  • C-vitamin: az ajánlott napi bevitel (RDA) 120% -a
  • Tiamin: 15% RDA
  • Kálium: 13% RDA
  • Folát: 10% RDA

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy egy pohár narancslében sokkal több cukor van, mint egy közepes narancsban, ami 62 kalóriát és 12 gramm cukrot tartalmaz. Mivel sokkal sűrűbb, a narancslében valamivel több tiamint és káliumot találunk, de egy narancs elfogyasztása ugyanolyan mennyiségű C-vitamint és folátot biztosít, valószínűleg azért, mert ezek a vitaminok és ásványi anyagok a levek előállítása során sérülnek.

A narancslé egészségmegőrző összetevői

Karotinoidok: ezek a pigmentek adják a gyümölcsök és zöldségek vörös, narancs és sárga színét. A karotinoidok antioxidánsok, így erősítik az immunrendszert, és segítenek megkötni a szabadgyököket, amelyek gyulladást, illetve rákot okozhatnak.

Flavonoidok: ezek a növények által termelt tápanyagok több pozitív tulajdonsággal is rendelkeznek. A narancslé különösen gazdag a hesperidin nevű flavonoidban, amelyről kimutatták, hogy megköti a szabadgyököket és csökkenti a gyulladásokat.

C-vitamin: nekünk, magyaroknak nem kell magyarázni a C-vitamin fontosságát. Nélkülözhetetlen tápanyag, amely számos módon hat a szervezet működésére, ideértve a fehérje megemésztését és a sebek gyógyulását. A C-vitamin antioxidáns, és javítja az immunrendszer működését.

Ezek a hasznos ásványi anyagok és vitaminok azonban nem kimondottan a narancslére sajátosságai, ugyanúgy megtalálhatóak magában a gyümölcsben, ami sokkal egészségesebb is. Mutatjuk, miről is van szó.

A narancslé egészségügyi kockázatai

A narancslé egy a tévesen egészségesnek címkézett ételek, italok közül. Szomorú és kiábrándító, de ez a valóság. A 250 ml-nyi mennyiség 22 gramm cukortartalmával megközelíti a Coca Colát, amiben ugyanekkora adag esetén 26 gramm cukor van.

„A cukorbetegeknek kimondottan oda kell figyelniük, hogy ne igyanak túl sok gyümölcslevet” - figyelmeztet Scott Kahan, az amerikai National Center for Weight and Wellness igazgatója.

A cukros ital fogyasztása hirtelen megnöveli a vércukorszintet, ezek a kiugrások pedig különböző szív- és vesebetegségekhez vezethetnek, még olyanoknál is, akik alapvetően nem cukorbetegek.

Fontos különbség a gyümölcsök és a belőlük készült levek között, hogy előbbiekben vannak rostok, amik lassítják az emésztés folyamatát, és teltségérzetet adnak.

Hizlal

Több tanulmány is arra jutott, hogy a rost nélküli gyümölcslevek fogyasztása elhízáshoz és a májkárosodáshoz vezethet. Ez amiatt van, hogy a gyümölcslével sokkal több gyümölcsöt fogyasztasz el, mint amennyit normál esetben megennél, így könnyen túl sok cukrot vehetsz magadhoz.

Egy 2011-es tanulmány, ami a New England Journal of Medicine-ben jelent meg, arra a megállapításra jutott, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak 100%-os gyümölcsleveket, többet híztak a vizsgált négy éves periódus során, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen italokat. Hozzá kell tenni, hogy nem a gyümölcslevek voltak a főbűnösök a súlygyarapodásban, mivel a cukorral édesített italok kétszer annyi súlygyarapodást okoztak. Tehát ha súlyproblémákkal küzdesz, mindenképp ajánlott hanyagolnod a narancsleveket és társait.

Ha nem tudsz lemondani róla...

Persze az egyensúly fontos a táplálkozásban, ezért ha nagyon szereted a narancslevet, nem kell teljesen lemondanod róla, egyszerűen csak figyelj oda a mennyiségre. Naponta maximum egy kis pohárral igyál meg belőle, és az is jó ötlet, ha vízzel felhígítod, mert így kevesebb cukrot viszel be a szervezetedbe. A termékek címkéjét se felejtsd el soha ellenőrizni a pontos információkért.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...