A frissen facsart narancslének rengeteg egészségügyi előnye van, csakhogy nem mindegy, milyen típusú narancsból készítjük, hiszen a hagyományos módon termesztett citrusfélék héja gyakran tartalmaz növényvédőszer-maradékokat – mutatott rá közelmúltbeli Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.
Szerencsére azonban vannak olyan trükkök, melyekkel segíthetünk, illetve csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy káros szermaradékok kerüljenek a frissen facsart narancslevünkbe.
Tippek az igazán egészséges narancsléért
A legjobb, ha bio narancsokat vásárolunk, hiszen ezeket nem permetezik növényvédőszerekkel, vagy csak nagyon kevéssel. A másik, hogy alaposan mossuk meg, mielőtt kifacsarnánk belőle a levet, hiszen így az egyéb szennyeződéseket is eltávolíthatjuk a gyümölcsről. Ezután a kezeinket is mossuk meg jó alaposan, vagy facsarás közben egy konyhai papírtörlővel fogjuk meg a narancsokat.
Még több egészség: