A narancslé ára az elmúlt 5 évben drasztikusan emelkedik. A jelenség mögött egy világszerte terjedő betegség áll, amiről Farkas Zsuzsa, az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszertudományi Tanszékének tudományos munkatársa beszélt az Agrárszektornak.
A Business Insider adatai alapján 2020 elején még 2,2 USD/kg volt a narancslé, ami 2024-re már 7,5 USD/kg-ra szökött fel, ami szeptemberre történelmi csúcsot megdöntve 12,3 USD/kg-ra ugrott.
A KSH adatai szerint hazánkban 2023-ban 764 forint volt az egy literes, 100 százalékos gyümölcstartalmú narancslé átlagos fogyasztói ára. Idén januárban ugyanez már 857, júniusban 904, míg októberben már 988 forint volt.
A drágulás hátterében a világszerte terjedő sárga sárkánykór áll, ami a citrom vagy narancs zöldülésével jár. A betegséget a Candidatus liberibacter baktériumnemzetség fajai okozzák, amit egy apró rovar, az afrikai és ázsiai citrus levélbolha terjeszt fáról fára. A betegség eleinte nehezen felismerhető, de egy idő után a gyümölcs apró méretűre zsugorodik, zölddé válik, és ehetetlen lesz. A betegség hosszú ideig csak Ázsiában és Afrikában volt jelent, de az Amerikai Egyesült Államok több államában, Kínában, Mexikóban és Brazíliában is felütötte már a fejét.
Hírek, érdekességek, ünnepek: