Napvédelem természetesen

Napjainkban már számtalan módon védekezhetünk a nap ellen, de hogyan csinálták ezt az őseink? Valószínűleg nem ugrottak el a legközelebbi bevásárlóközpontba naptejért.

Azt mindannyian jól tudjuk, hogy mennyire veszélyes a napozás. Éppen ezért nagy ívben kerülni kell a közvetlen napsugárzást, illetve 11 és 15 óra között, ha tehetjük, véletlenül se legyünk a napon.

Így válassz naptejet >>

Egy kis történelem

Régen a nők nemigen napoztak, sőt az volt a ciki, ha valaki barna volt, hiszen ez azt jelentette, hogy naphosszat a földeken dolgozik. Az előkelőségek körében ez akkoriban nem volt divat. 1920-ban – az örök lázadó és tömegből kitűnni vágyó – Coco Chanel hozta divatba a „barnító mozgalmat”. Pár évvel később megkezdődött a napvédő krémek forgalmazása. Ókori papirusztekercseket tanulmányoztak, amelyekből kiderült, mit használtak több ezer évvel ezelőtt az egyiptomiak.

Hozd rendbe a bőrödet a nyárra! >>

Ezeket a recepteket addig-addig fejlesztgették, és keverték hozzá a szintetikus anyagokat, míg mára már nemcsak a nap, hanem sok krém is melanomát, azaz bőrrákot okozhat.

Kiderült számukra, hogy az egyetlen, amihez hozzájuthattak bőrük védelmében, az az olaj. Ezt jól is tették, hiszen a legtöbb olaj képes biztostani az UVR elleni védelmet, és nincsenek káros hatásai, ellentétben a szintetikus anyagokkal.

Hajpakolás száraz hajra >>

Makadámiaolaj

Más néven a „királyok diója,” remekül védi bőrünket a kiszáradástól, és vízállóvá is teszi. Tehát a vizet lepergeti, az olajat azonban beszívja a bőrünk, ezáltal biztosítja a védelmet a leégés ellen.

Kendermagolaj

Hatásai hasonlóak a makadámiaolajhoz, de plusz jó tulajdonságokkal is rendelkezik. Nagyon hasonlít a test természetes lipidjeihez, melyek nehezen keverednek a vízzel, inkább a zsírokhoz hasonlítanak. Könnyen felszívódnak, így aminosavakkal és tápanyagokkal látják el a bőrt, és jót tesznek a fogaknak, a hajnak és a körmöknek is.

Mit pakolj a hajadra? >>

Jojobaolaj

Tulajdonságai ennek is a makadámiaolajéhoz állnak a legközelebb, de összetevői gyógyítanak és gyulladást is csökkentenek, illetve gátolnak.

Szőlőmagolaj

Antioxidáns tulajdonságai biztosítják a sejtek öngyógyítását, ez nagyon hasznos, amikor bőrt UV-sugarak érik.

Avokádóolaj

Magas a tápértéke, A-,B-,D- és E-vitaminban pedig igen gazdag. Hidratál és regenerálja a külső bőrréteget.

Málnamagolaj

A- és E-vitaminban gazdag, így kiválóan hidratálja és nedvesíti a bőrt.

Szemvédő és bőrbarát E-vitamin >>

Antibakteriális hatású, gombaölő, sőt fertőzést gátló hatású. Napvédőként pedig rendkívül ideális, mert nagyon hosszú ideig eltartható.

Ajakbalzsam házilag >>

Ezeken kívül használhatunk még kakaóvajat, szezámmagolajat, shea vajat. Azonban nemcsak külsőleg, belsőleg is érdemes tenni bőrünk védelmében. Következő cikkünkben ezeket vesszük górcső alá.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...