Íme a Napóleon-torta – A franciáknak egy szelet, az oroszoknak egy egész történelem

A világtörténelem máig legsikeresebb hadvezéréről elnevezett sütemény eredete azért nem éppen mindennapi, mert olyan történelmi események inspirálták, melyek az oroszok számára a mai napig meghatározó jelentőséggel bírnak. Járjunk ennek egy kicsit utána...Ja, és a receptet is elhoztuk nektek!

Az oroszok magát a desszertet először 1912-ben készítettek, Bonaparte Napóleon felett aratott győzelmüknek 100. évfordulója alkalmából, ám nem csak ezért kivételes ez a torta. A hosszas bolsevik elnyomás ideje alatt az oroszoknak meg volt tiltva a karácsony ünnepe, az 1917-es októberi orosz forradalom eseményei után viszont a karácsonyi összejövetelek és szilveszteri mulatozások ékes és nélkülözhetetlen kiegészítője lett a Napóleon-torta.

A történet csimborasszója, hogy a magas, sok lapos torta a tésztamorzsákkal körbepanírozva rusztikus karácsonyfára hasonlított, amivel jelképes emléket és fricskát állított a sok éves rezsimnek. Egy szó mint száz, ez a sütemény egyszerre ünnepli az oroszok Napóleon felett aratott (immáron több száz éves) győzelmét és a szovjet kommunista párt bukását is.

A Napóleon-torta mai napig sok orosz háztartásban alapvetés, igaz, maximum hírnevében hasonlít a francia tábornokhoz, termetében biztosan nem.

A legalább 6-8 (néha több mint 20!) rétegű, leveles tésztából és főzött vaníliás krémből álló, egymást váltogató rétegekkel magasra emelkedő tortát a francia mille-feuille ihlette.

Kezdetben a torta sokkal kisebb volt: kb. egy egyadagos, krémmel töltött sütemény, amely a legyőzött francia császár háromszög alakú bicorne-jára (jellegzetes kalapjára) hasonlított.

Az évek során számos átalakításon ment keresztül, az orosz forradalom idején a tojást kihagyták belőle (mert nem volt), és a vajat is margarinnal helyettesítették. De az eredmény így is egy impozáns, többrétegű torta maradt, tetején porcukros, morzsolt tésztával, amely egyesek szerint azt a havat szimbolizálja, amely állítólag az oroszokat győzelemre juttatta Napóleon ellen.

Vigyázat, a torta sütése is egy kisebb küzdelemmel jár, csak itt a harctér maga a konyha, az ellenség pedig a tésztarétegek elkészítése és az összeállítási folyamatok összehangolása.

Jó hír, hogy minden percet megér, mert a végeredmény egy nagy falatnyi (isteni finom) történelem, ami mindig és mindenkor hatással lesz a gasztronómiára.

Az "Impozáns Napóleon-torta" receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek egy kis fényt csempésznél a napjába!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Íme még több recept Flórától:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...