Íme a Napóleon-torta – A franciáknak egy szelet, az oroszoknak egy egész történelem

A világtörténelem máig legsikeresebb hadvezéréről elnevezett sütemény eredete azért nem éppen mindennapi, mert olyan történelmi események inspirálták, melyek az oroszok számára a mai napig meghatározó jelentőséggel bírnak. Járjunk ennek egy kicsit utána...Ja, és a receptet is elhoztuk nektek!

Az oroszok magát a desszertet először 1912-ben készítettek, Bonaparte Napóleon felett aratott győzelmüknek 100. évfordulója alkalmából, ám nem csak ezért kivételes ez a torta. A hosszas bolsevik elnyomás ideje alatt az oroszoknak meg volt tiltva a karácsony ünnepe, az 1917-es októberi orosz forradalom eseményei után viszont a karácsonyi összejövetelek és szilveszteri mulatozások ékes és nélkülözhetetlen kiegészítője lett a Napóleon-torta.

A történet csimborasszója, hogy a magas, sok lapos torta a tésztamorzsákkal körbepanírozva rusztikus karácsonyfára hasonlított, amivel jelképes emléket és fricskát állított a sok éves rezsimnek. Egy szó mint száz, ez a sütemény egyszerre ünnepli az oroszok Napóleon felett aratott (immáron több száz éves) győzelmét és a szovjet kommunista párt bukását is.

A Napóleon-torta mai napig sok orosz háztartásban alapvetés, igaz, maximum hírnevében hasonlít a francia tábornokhoz, termetében biztosan nem.

A legalább 6-8 (néha több mint 20!) rétegű, leveles tésztából és főzött vaníliás krémből álló, egymást váltogató rétegekkel magasra emelkedő tortát a francia mille-feuille ihlette.

Kezdetben a torta sokkal kisebb volt: kb. egy egyadagos, krémmel töltött sütemény, amely a legyőzött francia császár háromszög alakú bicorne-jára (jellegzetes kalapjára) hasonlított.

Az évek során számos átalakításon ment keresztül, az orosz forradalom idején a tojást kihagyták belőle (mert nem volt), és a vajat is margarinnal helyettesítették. De az eredmény így is egy impozáns, többrétegű torta maradt, tetején porcukros, morzsolt tésztával, amely egyesek szerint azt a havat szimbolizálja, amely állítólag az oroszokat győzelemre juttatta Napóleon ellen.

Vigyázat, a torta sütése is egy kisebb küzdelemmel jár, csak itt a harctér maga a konyha, az ellenség pedig a tésztarétegek elkészítése és az összeállítási folyamatok összehangolása.

Jó hír, hogy minden percet megér, mert a végeredmény egy nagy falatnyi (isteni finom) történelem, ami mindig és mindenkor hatással lesz a gasztronómiára.

Az "Impozáns Napóleon-torta" receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek egy kis fényt csempésznél a napjába!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Íme még több recept Flórától:

Címlapról ajánljuk