Napközis tea, zacskós kakaó és menzás ivólé – Te is ittad ezeket?

Emlékszel a napközis tea és a barnás színű barackos ivólé ízére? Retro szomjoltók, amiktől összeragadt a szánk.

A kifli mellé iskolatejet vagy -kakaót, a menzán pedig a darás tésztát kísérő ivólevet szürcsöltünk. De az uzsonnára kapott vajas-mézes kenyér is jobban csúszott egy kis napközis tea kíséretében.

Napközis tea

A jó öreg ovis műanyag poharak

A napközis tea örök klasszikus, és bár gasztronómiai szempontból nem ez a legkifinomultabb teaszerűség, amit valaha ittunk, nosztalgiából még ma is felhörpintünk egy-két pohárral. A klasszikus napközis teához citrompótlót adtak, aminek karakteres mellékízét talán csak az a rettentő mennyiségben hozzáadott cukor tudta elnyomni, amit a teához kevertek. A szervírozás természetesen stílusos műanyag kancsókból történt esztétikus műanyag poharakba, amik segítettek kihozni a meleg tea különleges zamatát.

Kakaó

Retró kakaócsomagolás

Régen a kakaószállítmány kétféle módon jutott el az iskolákba: vagy zacskós kakaó formájában, vagy nagy alumínium ételszállítókban, amit a konyhás nénik merőkanállal mertek a műanyag kancsókba. De volt házi, főzött kakaó is, amit helyben készítettek klasszikus kakaópor és jó sok cukor kíséretében - akárhogy is, de a napközis kakaó kikeverési aránya egyedi ízt kölcsönzött az italnak, amit még ma sem egyszerű lemodellezni.

Kakaós receptajánló:

Kakaós csiga pussycattól

A minap a családom megemlítette, hogy kakaós csigát kéne sütni. Eddig azért nem szerettem vele foglalkozni, mert mindig a fele kakaó a tepsibe landolt, ami engem fenemód idegesített. Most ...

Finom kakaós kalács

Ez nem saját recept. Mamakonyhaja.hu-n találtam. Köszönet érte!!!!! Nagyon finom, és nem nehéz elkészíteni. Nekünk nagyon bejött.

A tízórai a zacskós kakaó szélének rituális levágásával kezdődött, majd pohár nélkül egy hajtásra kiittuk az egészet, de a kancsós kakaó fogyasztása némiképp cizelláltabb volt. Utóbbit melegen ittuk, és bőrös kakaónak becéztük a tetején összegyűlt hártya miatt, ráadásul, ha nem kevertük fel, akkor az alján ott maradt a zacc. A napközis kakaó mellé kifli és mini lekvár járt, amit kés híján az ujjunkkal mártogattunk ki, így a nejlon iskolaköpenyre is jutott némi ragacs.

Ezt láttad?

TOP 10 retró menzakaja - ezeket ettük régen...és még ma is

Menzás ivólé

Ha a menzán ivólé volt az ebédlőasztalon, tudtuk, hogy levest aznap nem eszünk: vagy leves, vagy ivólé, a kettő valamiért kizárta egymást. Sőt, vizet sem kaptunk, mert az ivólevet a vizes kancsókban szolgálták fel, és a nagy kancsóválság idején kettő kiöntőt minden bizonnyal túlzás lett volna az asztalra tenni. A barnás színű ivólé jellemzően őszibarack vagy körte ízekben került elénk, és hipó szagú narancssárga műanyagbögrékből ittuk. Az ebéd végén jóllakva bár, de szomjasan vettük az irányt a mosdók felé némi vízért.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...