Zöldségsütés több céllal is történhet: ha krémlevest készítenénk vagy épp szendvicskrémet, esetleg egy különlegesebb süteményt dobnánk fel a pürével, vagy nemes egyszerűséggel sült köretet készítenénk a kedvenc hússzeletünkhöz, ilyenkor mind-mind forró sütőbe kell tolnunk a céklákat, répákat, burgonyákat. Persze nem mindig és nem mindent ugyanúgy – a különböző alapanyagoknak különböző tulajdonságaik és így eltérő igényeik is vannak a zöldségsütés során. Például azzal kapcsolatban, hogy rajtuk maradjon-e a héj vagy sem.
Nézd meg, mely zöldségeket kell héjastul sütni és melyeket csupaszon! Kattints a galériára!
4 zöldség, amit jobb héjastul sütni és 4, amit jobb hámozva
Héjastul: cékla
A bordó gyökérzöldség akkor mutatja legszimpatikusabb arcát, ha szorosan alufóliába csomagolva, héjastul sütjük készre. Így a benne lévő nedvesség nem szökik el a sütőben, hanem egészen vajpuhára gőzöli a cékla belsejét. Az így elkészített zöldséget utána pürésíthetjük vagy kockákra/gerezdekre/szeletekre vágva használhatjuk kedvünk szerint.
Héjastul: padlizsán
Mind az egészben sült, mind a kockákra vágott és úgy tepsire halmozott padlizsán héjjal együtt készüljön – elsősorban a belső részek gyenge szerkezete, puhasága miatt. Amikor egyben sütjük, belül teljesen krémes állagúra változik a „hús”, ami természetesen a héj védelmező szerepének köszönhető. De ugyanez igaz a felkockázott, felkarikázott vagy gerezdelt padlizsánra is: ha nem lenne a héj, a belső sülés közben leragadna, szétmállana, kiszáradna.
Csupaszon: sárgarépa
A répa héja ugyan ehető, mégsem szoktuk elfogyasztani, talán azért, mert épp csak annyira zavaró a jelenléte, hogy az furává tegye a héjjal együtt történő sütést és felszolgálást. Ha karikában, hasábban vagy egészben sütjük, mindig szabadítsuk meg külső burkától: süthetjük fedetlen vagy fóliával letakart tepsiben, esetleg közvetlenül fóliába csavarva, ha minél több nedvességet szeretnénk benne megtartani.
Csupaszon: csicsóka
A szokatlan külsejű és aromájú gyökérzöldség héját elsősorban azért érdemes lehúznunk, mert nagyon ragaszkodik a zöldséghúshoz – olyannyira, hogy még puhára sütve is csak késsel tudunk tőle megszabadulni. Ilyenkor ez nagyobb veszteséggel jár, mint ha nyersen végeznénk a pucolást. A csicsókát egészben, alufóliába csavarva, esetleg gerezdekre/kockákra vágva süssük, utóbbi esetben a tepsit szintén fóliázzuk le.
Csupaszon: hagyma
Szegény hagyma héjának igencsak hanyagolt sors jutott: fogyasztásra nem alkalmas, a főzéshez nem szükséges, esetleg alaplevet vagy festett húsvéti tojást készíthetünk vele. Jobb hát, ha ezekre az alkalmakra félretesszük vagy komposztáljuk, de zöldségsütésnél sose hagyjuk fent.
Attól függ: burgonya
Plusz egyként itt maradt még a végére a burgonya, ami tényleg egy annyira sokszínű zöldség, hogy mind a héjas, mind a csupasz sütést elviseli, sőt, kedveli. Nyilván akkor érdemes „ruhástul” a forróságba lökni, ha héja még vékonyabb – az öregebb, vastag, bőrszerű külsővel rendelkező gumókat inkább pucoljuk meg.
Ínycsiklandozó sült zöldséges receptek:
Parmezános sült répák
Ez a recept lesz az új kedvenced, ha sárgarépáról van szó! Füstös fűszerkeverékkel bevonva és ropogós parmezánkéregben pörköljük oda a sütőben. A sült sárgarépa már önmagában ...
Sült karfiol tahiniszósszal
Ha már jártatok közel-keleti étteremben, biztosan találkoztatok a sült karfiol és a krémes, tahinis szósz párosával. Nekünk vitathatatlanul az egyik legnagyobb kedvencünk, mert egyszerre ...
Sült brokkolipesztós casarecce tészta
Íme egy egyszerű sült brokkolipesztós tészta kevesebb, mint 20 perc alatt, mindössze néhány hozzávalóból, amely tökéletes ünnepek utánra vagy az év bármely szakában.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További (remélhetőleg) hasznos konyhai tippek: