Mi lenne, ha azt mondanák, hogy mostantól tekints egy üres vászonként a klasszikus zöldbabkonzervre? De tényleg, hiszen eddig nagy valószínűséggel te is önmagában fogyasztottad a zöldbabkonzervet, pedig ennél sokkal, de sokkal több rejlik ebben az egyszerű, de nagyszerű élelmiszerben. Ha hiszed, ha nem rengetegféleképpen lehet variálni a zöldbabot más összetevőkkel, így például citrommal, baconnel, sajttal és még sok mással is. Most megmutatjuk a mi kedvenceinket!
Nézd meg a galériában, miként tudod felturbózni a sima zöldbab konzervet, katt a képre!
7 élelmiszer, ami feldobja az unalmas zöldbab konzervet
1. Citrom
Ha a konzerv zöldbab ízének felerősítése a cél, akkor a citrom lesz a megoldás. Mivel a konzerv zöldbab már főtt állapotban van, így nem szükséges megfőzni, csak lecsepegtetni és leöblíteni kell. Ha ezzel megvagy, akkor önts egy kis olívaolajat egy serpenyőbe, majd melegítsd fel. Ízesítsd a babokat citromhéjjal, citromlével és ízlés szerint sóval. Az egészet alaposan keverd össze, majd süsd néhány percig. Az eredmény egy finom, citrusos aromát árasztó, zöldbabos csoda lesz. Egyszerűen isteni! Ezt a zöldbabos kockát is próbáld ki!
2. Fokhagyma
Kevés összetevő képes a fokhagymához hasonlóan feldobni az ételeket, hiszen aromás íze még a legegyszerűbb összetevőket is igazán finommá varázsolja. Így van ez a konzerv bab esetében is. Ha kipróbálnád az ízletes fokhagymás zöldbabot, akkor először párold meg egy serpenyőben az apróra vágott fokhagymát vajban vagy olívaolajon (körülbelül 1 percig). Ezután add a fokhagymához a lecsepegtetett és leöblített zöldbabot, majd süsd pár percig. Az igazán különleges ízhatás érdekében tálalás előtt tegyél egy csipetnyi chilipehelyhet vagy egy kevéske citromlevet a zöldbabra.
3. Sajt
A sajt képes még a legegyszerűbb fogásokat is kényeztető, olvadó élvezetté varázsolni. Szerencsére megannyi sajtféle passzol a zöldbabhoz: feta, parmezán, cheddar és mozzarella. Az ízletes sajtos zöldbab elkészítéséhez a lecsepegtetett és leöblített babokat helyezd egy tepsibe. Ezután szórj rájuk reszelt sajtot és egy csipet sót, majd jól forgasd össze őket. Ezt követően süsd addig az ételt, amíg a sajt aranybarna lesz – körülbelül 20 percig. Kóstold meg ezt a sajtkrémes zöldbablevest is!
4. Bazsalikom
A bazsalikom egy csodálatos fűszernövény, amellyel frissességet és különleges ízt adhatsz a zöldbabnak. Mind a friss levelek, mind a szárított bazsalikom használhatók. Ha friss, akkor egyszerűen tedd az apróra vágott leveleket egy serpenyőbe a zöldbabbal, és süsd meg őket. Ha szárított bazsalikom van otthon, akkor szórd a fűszert közvetlenül a zöldbabra sütés közben. Ha tovább ízesítenéd a babot, akkor használj fokhagymát, kockára vágott hagymát és rozmaringot is.
5. Bacon
Úgy tűnik, hogy a bacon szinte bármilyen ételt képes feldobni, beleértve a zöldbabot is. Mélyen zamatos, sós íze és ropogós textúrája tökéletesen passzol a puha állagú, édeskés zöldbabhoz. Ha megjött a kedved ehhez a kombinációhoz, akkor egy serpenyőben pirítsd ropogósra és aranybarnára az apróra vágott bacont. Ezután tedd a babot a serpenyőbe, és párold addig, amíg át nem melegszik. Az eredmény egy ínycsiklandó fogás lesz!
6. Gomba
A gomba földes ízével és húsos állagával tökéletes kísérője a konzerv zöldbabnak. Itt az ideje, hogy te is kipróbáld, ehhez először is szeleteld fel a gombát. Ezután egy kevés olajon vagy vajban süsd puhára és aranybarnára. Add hozzá a lecsepegtetett zöldbabot, ízesítsd sóval, és pirítsd tovább. Az étel percek alatt elkészül, kell ennél több? Mit szólnál ehhez a hagyományos zöldbableveshez?
7. Szezámmag
Egy egyszerű ázsiai ihletésű körethez próbáld meg a zöldbabot szezámmaggal kombinálni. Hogyan? A lecsepegtetett zöldbabot pirítsd meg egy serpenyőben, de ne olívaolajat, hanem szezámolajat használj. Az íz fokozása érdekében továbbá alkalmazhatsz egy kis reszelt gyömbért, darált fokhagymát és szójaszószt is. Tálaláskor szórj szezámmagot a fogás tetejére. Készítsd el ezt az egyszerű zöldbabfőzeléket is!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tippek-trükkök várnak itt is: