Vegán receptek készítése során gyakran találkozhatunk különböző alapanyag-helyettesítésekkel: ezek olykor egyszerűbbek, hétköznapi hozzávalóval pótolnak, máskor egészen obskúrus, korábban még sosem hallott dolgokat kérnek tőlünk. Sajnos egy ilyen világ a vegán alapanyagoké, nem könnyítik meg az ember életét… kivéve az alábbi néhány helyzetben. Az itt felsorolt állati eredetű élelmiszerek ugyanis meglepő könnyedséggel helyettesíthetőek valamilyen vegán alapanyaggal. Ismerjük meg és próbáljuk ki őket!
Nézd meg galériánkban a könnyen helyettesíthető „nemvegán” alapanyagokat!
A 4 legegyszerűbben helyettesíthető „nemvegán” alapanyag
Méz
Sokan nem tudják, hogy az aranyló édesítő nem számít vegán élelmiszernek (státusa a méhek munkája miatt kérdéses a vegán közösségen belül is), így növényi életmódra váltva gyakran fejtörést okozhat az alapanyag kiváltása. Szerencsére mind agavésziruppal, mind egy karakteresebb barnacukorral vagy melasszal pótolható a méz, ezek a hozzávalók ugyanis mind rendelkeznek egy fajta különlegese édes ízzel, hozzáadnak egy kis pluszt a süteményhez/ételhez, amit épp készítünk.
Zselatin
Remegős édességek vagy akár lekvár készítése során merülhet fel a zselatin vegán alternatívával való helyettesítésének dilemmája: szerencsére ma már rengeteg különböző termék közül választhatunk. Desszertekhez érdemes az algából készített agar-agart használni, lekvárfőzéshez pedig a növényi pektint.
Tojásfehérje
Amikor az ember átvált a vegán táplálkozásra, bizony meglepheti, hogy mennyi mindenből hiányzik a tojás – legyen szó sütésről vagy főzésről, sűrítésről vagy habbal lazításról, megannyi recept esetében alternatívákat kell keresni ezekre az eljárásokra. Szerencsére a tojás fehérje nem olyan kemény dió, mint a sárgája: a csicseriborsó-konzervek leve, az aquafaba névre hallgató folyadék meghökkentően úgy viselkedik, mint a fehérje. Kemény habbá verhetjük, készíthetünk vele palacsintát, rizskochot, akár babapiskótát vagy csokimousse-t is.
Túró
A rögös tejterméknek kifejezetten karakteres állaga és íze van – mindezek ellenére mégis létezik egy olyan vegán alternatíva, amelynek segítségével elkészíthetjük egy sor túrós finomság szakasztott mását. A kölesről van szó, amit beáztatva-megfőzve használhatunk körözöttben, túrógombócban, de süteményben is.
Kóstold meg például ezeket a vegán recepteket:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több vegán témájú cikk vár rád itt: