Uborkaszezon van, ugye, ami egyrészt azt jelenti, hogy tele a hűtőnk a lédús, frissítő szezonális zöldséggel, másrészt azt, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a tényről: hopp, egy hét nyaralás, egy víkend a Balatonnál, éjszakai kimaradás, satöbbi. Aztán egy szép napon arra eszmélünk hűtőajtónyitás közben, hogy a korábban feszes uborka bizony elengedte magát, bizony megereszkedett és ráncos lett. Szerencsére ilyenkor nem azonnal a kuka a megoldás – ugyanis még így is kezdhetünk egysmást az uborkával: nézzük, például miket!
Nézd meg galériánkban a megfáradt uborka felhasználásának módjait!
Így használd fel a megfáradt, ráncos uborkákat
Tedd vízbe
Persze nem úgy, mint ahogy a hervadt virágot tennénk új erőre kapni – ez a trükk sajnos a töppedt uborkával nem fog működni, meg amúgy is elég hülyén mutatna a mázas vázában az a hervatag kígyó. Inkább vágjuk karikákra, hosszú csíkokra, ahogy tudjuk (ilyen puhán már nehéz szeletelni), majd tegyük a hűtőbe egy kancsó vízben, esetleg egészítsük ki citrom- és gyömbérszeletekkel is. Kiváló frissítő válik belőle, amit furcsamód a sima víznél is jobban hidratál.
Zúzd turmixszá
Az italok pályáján maradva mindennemű turmixok és smoothie-k alapanyagai között találhat új életet megfáradt uborkánk: ez optimális választás, mert könnyen elrejthetjük hanyagságunk termékét, vagyis a puha, plöttyedt zöldség állagát. Az íze ugyanolyan lesz, csakúgy, mint víztartalma, ami külön jól jön a zöldséges-gyümölcsös italokban.
Készíts hideg levest
Akár ez is lehetne ital, de mégsem az, leginkább abból az okból kifolyólag, hogy valaki egyszer azt mondta, „innentől hideg levesnek fogjuk hívni az egy fokkal tartalmasabb zöldségturmixokat”. Hát jó, legyen, nekünk csak jó, legalább eldughatjuk a megfáradt zöldséget egy ízes gazpacho paradicsomjai és paprikái közt, esetleg egy szimpla joghurtos-fokhagymás uborkalevesbe csempészhetjük.
Aprítsd salátává
Mint már említve volt, a fáratag uborkák a késsel való szeleteléshez is túl puhák, nem hogy zöldséghámozóval, uborkagyaluval essünk nekik és próbáljunk szép, hajszálvékony karikákat-csíkokat alkotni. De csüggedésre nincs ok, így is rittyenthetünk belőlük salátát: vessük be a nagyágyút, a konyhai robotgépet, amivel pár mozdulattal darabos-rusztikus köretet alkothatunk. Kerülhet az uborka mellé még más zöldség is (pl. paprika, répa), csakúgy, mint aprított zöldfűszer, gránátalmamag, pirított-aprított olajos mag, fetasajt vagy bármi más, amire gyomrunk vágyik.
Ezek a receptek jól jöhetnek a mentéshez:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk: